PSYKIATER: Dagbladet møtte Randi Rosenqvist utenfor Ila fengsel i dag. Hun føler seg misbrukt av den tyske avisen Der Spielgel i forbindelse med uttalelser i Breivik-saken. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
PSYKIATER: Dagbladet møtte Randi Rosenqvist utenfor Ila fengsel i dag. Hun føler seg misbrukt av den tyske avisen Der Spielgel i forbindelse med uttalelser i Breivik-saken. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer

Forsvarer refser Ila-psykiater for Breivik-uttalelser

Forsvarerne til Breivik mener den erfarne psykiateren Randi Rosenqvist ikke burde uttalt seg om deres klient.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ILA/OSLO (Dagbladet): Randi Rosenqvist, som anses som blant de mest erfarne rettspsykiaterne i Norge og som i flere år ledet den rettsmedisinske kommisjon, har som leder av psykologtemaet ved Ila fengsel konkludert med at terrorsiktede Anders Behring Breivik ikke har behov for behandling.

Samtidig er hun i et intervju med tyske Der Spiegel sitert på at hun stiller seg tvilende til om Breivik er paranoid schizofren, som de sakkyndige psykiaterne har konkludert med.

Reagerer Breiviks forsvarere reagerer på det de mener er en rolleblanding.

- Dette er noe vi kommer til å ta tak i og som vi synes er svært uheldig, sier advokat Vibeke Hein Bæra til Dagbladet.

Forsvarerne sier de nå vil drøfte med Breivik hvordan de vil ta saken videre.

Overfor Aftenposten i dag sier Rosenqvist at hun føler seg lurt av magasinet. Til Dagbladet sier hun at hun føler seg misbrukt.
 
- Jeg føler meg misbrukt av Der Spiegel. Journalisten inviterte meg til en samtale om det norske rettsvesen og rettspsykiatri, og vi snakket lenge. Han lovte å sende meg sitatene til gjennomlesning, men det gjorde han ikke. Det kan tenkes at jeg sa noe om Breivik, og nå ser jeg at han bare har plukket ut et par setninger om det, sier Rosenqvist til Dagbladet.
Ikke behandleransvar - Du sa til TV 2 at du var korrekt sitert i Der Spiegel, men nå reagerer du, hvordan henger det sammen?

- Jeg har ikke oversikt over hva som er blitt skrevet hvor om dette.

- Jeg har prøvd å si minst mulig om denne saken. Jeg sa noe rett etter 22. juli, men har prøvd å holde meg helt unna ellers.

Gerald Traufetter, Der Spiegels journalist som intervjuet Rosenqvist, hevder hun er korrekt sitert.

- Hun snakket med meg om Breivik i mer enn en time. Sitatene er gjengitt korrekt, skriver Traufetter i en epost til Dagbladet.

Rosenqvist sier hun ikke har ikke hatt et behandleransvar for Breivik, men har gitt fengselsdirektøren faglige råd.
 
Ifølge statsadvokatenes innstilling til Oslo tingrett om Breivik bør vurderes på nytt eller ikke, kommer det fram at Rosenqvist 2. januar leverte tre notater til Oslo-politiet. Ansatte ved Ila har ikke observert at Breivik er psykotisk, de mener han ikke trenger medisiner eller behøver å bli overført til anstalt.

- Framsto verken kaotisk eller ulogisk En uttalelse fra Rosenqvist fra til Dagsavisen 27. juli er også brukt av bistandsadvokatene i Advokatfirmaet Stabell og co til å underbygge deres argumentasjon om at det er behov for to nye sakkyndige til å vurdere Breivik på nytt. I Dagsavisen er Rosenqvist sitert på at det er lite sannsynlig at siktede blir erklært strafferettslig utilregnelig, vurdert ut fra de opplysningene som hadde kommet fram i mediene så langt.
 
- Ut fra hans atferd fredagen 22. juli så framsto han verken kaotisk, ulogisk eller fragmentert. Dermed har han ikke vist disse symptomene som er framtredende under en psykose, sa Rosenqvist.
- Erfaren psykiater Vibeke Hein Bæra sier hun har registrert at Rosenqvist føler seg lurt, men hun forventer at en i hennes rolle ikke uttaler seg i saken likevel.

- Hun er en erfaren psykiater og burde vite hva hun gjør når hun snakker med mediene, sier Bæra til Dagbladet.

Advokat Bæra reagerer også på andre lekkasjer og uttalelser i saken som har kommet tidligere.

- Det virker nesten som om når man får en alvorlig siktelse, som i denne saken, så mener noen at taushetsplikten ikke gjelder lenger. Det stiller vi spørsmål ved, sier Bæra.

FORSVARERE: Geir Lippestad og Vibeke Hein Bæra besøkte sin klient Anders Behring Breivik i Ila fengsel i dag. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
FORSVARERE: Geir Lippestad og Vibeke Hein Bæra besøkte sin klient Anders Behring Breivik i Ila fengsel i dag. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer