Tale: Partileder i FRP, Siv Jensen, holder tale under Fremskrittspartiet sitt landsmøte på Gardermoen fredag ettermiddag. 
Foto: Kyrre Lien / Scanpix
Tale: Partileder i FRP, Siv Jensen, holder tale under Fremskrittspartiet sitt landsmøte på Gardermoen fredag ettermiddag. Foto: Kyrre Lien / ScanpixVis mer

- Forsvarer rødgrønne topper

Siv Jensen i forsvar for Åslaug Hagas stabbur og Helga Pedersens hytte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I sin tale til Frps landsmøte gikk Siv Jensen (Frp) i forsvar for de rødgrønne toppene Åslaug Haga (Sp) og Helga Pedersen (Ap).

- Det var en gang en statsråd som leide ut sitt eget stabbur - til en annen person som helt frivillig ønsket å bo der. Det går ikke an, sa Siv Jensen lettere sarkastisk og ble avbrutt av applaus.

Dagbladet avslørte i 2008 at olje- og energiminister Åslaug Haga leide ut stabburet sitt ulovlig. Utleien var i strid med det lovverket Haga selv hadde kjempet gjennom som kommunalminister.

Frp-lederen tok også opp hyttetrøbbelet til Arbeiderpartiets nestleder Helga Pedersen. Dagbladet avslørte året etter at hun bodde i et hus som er regulert som hytte.

-Hun ville bo i sin egen hytte. At det går an, gjentok hun med et smil.


I kjent frp-stil langet hun også ut mot togkaos, bensinpriser, strømpriser og byråkrati.

- Hvorfor setter vi oss i bilen hver morgen og sneiler oss ut i den samme køen hver dag? Hvorfor gjør vi det? spurte Jensen.

- Vi gjør det jo fordi vi må. Fordi vi er pådyttet et system som ikke virker, svarte hun.

Det var «systemet» som i Jensens tale var ansvarlig for alt som ikke fungerer i dagens samfunn.

Systemkritikk
Tidligere i dag la regjeringen fram sitt reviderte statsbudsjett. Fremskrittspartiet har lenge ment at vi må bruke mer av oljepengene enn den såkalte handlingsregelen tilsier.

- Da Sigbjørn Johnsen la fram revidert i dag sa han stolt: «Vi følger handlingsregelen», som om det er noe å være stolt av.

Så fortatte hun systemkritikken.

- Hvorfor fyller vi bensin på tanken når den koster 13-14 kroner literen. Det er systemet vi skal endre, ikke folket. Vi vil gjøre det mulig for vanlige folk å kjøre rundt i gode trygge biler til en anstendig pris. 

- Flere systemer nedover halsen på vanlige folk. Det er sosialdemokratisk tenkning, sa Jensen og ble nok en gang avbrutt av applaus.

Birkedal
Før landsmøtetalen presenterte hun sentralstyrets årsberetning. Der kom hun inn på Birkedalsaken som har slitt partiet i våres.

Landsmøtetalen er årets viktigste for partilederen. Hun har jobbet med talen i lengre tid, og tidligere denne uka fortalte hun i Dagbladet at de beste poengene gjerne kommer når hun vasker vinduer eller er ute og sykler.

Blant de viktigste politiske temaene som vil komme opp på landsmøtet er arbeidstid. Frp ønsker å endre arbeidsmiljøloven, slik at folk kan jobbe lengre dager og uker, mer overtid og såkalte nordsjøturnuser. Det er kommet forslag om å fjerne overtidsbetaling og bestemmelsene rundt pauser, men dette ligger an til å bli fjernet.