Forsvarer saboterte for dødsdømt klient

En amerikansk forsvarsadvokat innrømmer nå at han saboterte ankesaken til en dødsdømt klient fordi han ikke likte tiltalte og syntes han burde dø.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

7. desember skal Russel Tucker etter planen henrettes i den amerikanske delstaten North Carolina. Han ble dømt til døden for drapet på en sikkerhetsvakt i 1994. Nå innrømmer Tuckers forsvarsadvokat David B. Smith at han han saboterte arbeidet med en appell slik at hans medforsvarer Steven Allen ikke rakk en ankefrist til delstatens høyesterett.

- Jeg bestemte meg for at Hr. Tucker fortjente å dø, og at jeg ikke ville gjøre noe som kunne forhindre henrettelsen, innrømmer en angrende Smith i en rettsforklaring.

I går ba hans kollega Allen en dommer om allikevel å høre anken, og å utnevne nye forsvarere for deres klient. Spørsmålet blir nå sendt til høyesterett. Allen forsvarer sin kollega:

- Han var syk på det tidspunktet han ble bedt om å representere tiltalte. Han er en meget dyktig advokat men jobbet under meget vanskelige forhold.

Fikk en depresjon

Smith oppgir i sin forklaring at han gikk inn i en depresjon og begynte å lide av hukommelsestap etter at han begynte å jobbe med Tuckers ankesaker i 1998.

Han oppgir at han etter å ha møtt klienten i fengsel fant ut at han ikke likte han, og etter å ha lest referatene fra straffesaken bestemte han seg for at Tucker burde henrettes på grunn av forbrytelsen han hadde begått.

- Jeg saboterte Tuckers ankesak passivt både i statlig og føderal rett, innrømmer Smith.