Forsvarer seg mot knusende kritikk

I går måtte utenriksminister Colin Powell gå i forsvarsposisjon for sine utlegninger om Irak-trusselen i FNs sikkerhetsråd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette skjedde etter at et forskerteam ved Carnegie-stiftelsen konkluderte med at Bush-administrasjonen systematisk mistolket trusselen fra Irak.

Powell vedgikk at han ikke hadde sett konkrete bevis for at det var en forbindelse mellom Saddam Husseins regime og al-Qaida.

- Jeg har ikke sett en «rykende pistol» eller konkrete bevis for forbindelsen, men jeg tror muligheten for en slik forbindelse eksisterte og at det var riktig å vurdere det på det tidspunkt.

Rapporten fra forskerne ved Carnegie Endowment for International Peace er en knusende kritikk av Bush-administrasjonens utsagn om Iraks enorme lagre av masseødeleggelsesvåpen og den overhengende trussel Irak utgjorde for USA, verden, og Iraks naboland.

Utenriksminister Jan Petersen, som tidligere har vært svært forsiktig med å kommentere amerikanernes påstander før krigen, ønsker foreløpig ikke å kommentere rapporten overfor Dagbladet.

Ikke riktige påstander

Konklusjonene forskerne trekker er at påstandene som president George W. Bush og hans nære medarbeidere, forsvarsminister Donald Rumsfeld og utenriksminister Colin Powell, serverte ikke var riktige:

Tjenestemenn i Bush-administrasjonen mistolket systematisk trusselen fra Iraks masseødeleggelsesvåpen og rakettprogram.

Etterretningsorganisasjonene har i urimelig grad vært påvirket av politikernes synspunkter.

Etterretningsorganisasjonene har blåst opp mistanken om kjemiske og biologiske våpen i Irak.

Iraks nervegasser hadde mistet storparten av sin dødbringende kraft allerede i 1991.

Operasjon Desert Storm og Desert Fox, og sanksjonene, hadde effektivt ødelagt Iraks kapasitet til å produsere kjemiske våpen i stor skala.

Iraks atomvåpenprogram hadde vært nedlagt i mange år før krigen.

Internasjonale sanksjoner, og eksport/import-kontrollen ser ut til å ha vært langt mer effektiv enn tidligere antatt.

Ingen beviser for at Irak har overført masseødeleggelsesvåpen til terrorister - tungtveiende beviser for det motsatte.

Ikke sannsynlig

Rapporten konkluderer også med at det ikke er sannsynlig at Irak kunne ha ødelagt, eller sendt ut av landet, flere hundre tonn av kjemiske og biologiske våpen og dusinvis av Scud-raketter, slik tjenestemenn i Bush-administrasjonen hevdet, uten at USA hadde funnet noen spor eller tegn etter det.

Den peker også på at et alternativ til krig, uten internasjonal støtte, ville vært å la våpeninspektørene fortsette sitt arbeid til det var fullført.

Carnegie-stiftelsens kritikk av etterretningsorganisasjonen bekrefter også våpeninspektørenes egne rapporter hvor de hevdet at de gang etter gang ble sendt av gårde til steder i Irak hvor CIA hevdet at det var masseødeleggelsesvåpen. Hver gang kom de tomhendt tilbake. Det eneste de fant var nedlagte fabrikker, søppel og rustne maskiner.

INNRØMMELSER: Utenriksminister Colin Powell vedgikk i går at han ikke hadde sett konkrete bevis for at det var en forbindelse mellom Saddam Husseins regime og al-Qaida.