Forsvarer seg mot knusende kritikk

I går måtte utenriksminister Colin Powell gå i forsvarsposisjon for sine utlegninger om Irak-trusselen i FNs sikkerhetsråd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Dette skjedde etter at et forskerteam ved Carnegie-stiftelsen konkluderte med at Bush-administrasjonen systematisk mistolket trusselen fra Irak.

Powell vedgikk at han ikke hadde sett konkrete bevis for at det var en forbindelse mellom Saddam Husseins regime og al-Qaida.

- Jeg har ikke sett en «rykende pistol» eller konkrete bevis for forbindelsen, men jeg tror muligheten for en slik forbindelse eksisterte og at det var riktig å vurdere det på det tidspunkt.

Rapporten fra forskerne ved Carnegie Endowment for International Peace er en knusende kritikk av Bush-administrasjonens utsagn om Iraks enorme lagre av masseødeleggelsesvåpen og den overhengende trussel Irak utgjorde for USA, verden, og Iraks naboland.

Utenriksminister Jan Petersen, som tidligere har vært svært forsiktig med å kommentere amerikanernes påstander før krigen, ønsker foreløpig ikke å kommentere rapporten overfor Dagbladet.

Ikke riktige påstander

Konklusjonene forskerne trekker er at påstandene som president George W. Bush og hans nære medarbeidere, forsvarsminister Donald Rumsfeld og utenriksminister Colin Powell, serverte ikke var riktige:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.