Kritiserer politiets etterforskning i Tina-saken:

Forsvarer tordner mot politiet i Tina-saken: - De burde raskt forstått at det ikke kunne stemme

- Når noen sier noe som er for utrolig til å være sant, så er det gjerne for utrolig til å være sant.

FORSVARER: Advokat Olav Sylte. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
FORSVARER: Advokat Olav Sylte. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Siktelsen mot de fire mennene som i nesten et år har vært siktet for drap på Tine Jørgensen i Stavanger i 2000, ble i dag henlagt, og mennene helt renvasket.

Nå forbereder flere av forsvarerne i saken at de vil søke erstatning for sine klienter for urettmessig rettsforfølging. Politiet i Stavanger sier de ikke har vurdert om det er ting de burde gjort annerledes.

- I en stor etterforskning vil det alltid være ting vi kunne gjort bedre. Men vi har ikke hatt en gjennomgang av hva det ville vært i denne saken, sier Bjørn Kåre Dahl, leder av personseksjonen i Stavanger-politiet, til Dagbladet.

- For utrolig til å være sant

De fire mennene fra Lyngdal ble siktet etter at politiet fikk et lydopptak hvor en av dem knyttet seg selv og de tre andre til drapet. Nå slår politiet fast at mannens påstander ikke kan stemme. Forsvarer Olav Sylte mener politiet burde skjønt det med en gang.

- Jeg sa det i retten i det første fengslingsmøtet: Når noen sier noe som er for utrolig til å være sant, så er det gjerne for utrolig til å være sant. Her kom det fra en person med en psykiatrisk historie. Politiet burde raskt ha forstått at det ikke kunne stemme, og ingen av dem burde ha vært siktet og pågrepet i utgangspunktet, sier Sylte til Dagbladet.

Han mener saken må granskes.

- Politiet har brukt store ressurser og lang tid på et feilspor, helt unødvendig. Jeg mener saken må granskes, og at det blant annet må ses på kunnskapen om psykiatri, sier Sylte.

Bjørn Kåre Dahl i Stavanger-politiet sier målet deres i saken har vært å sjekke informasjonen de fikk inn eller ut av saken, og at de har hatt flere utfordringer.

- At det er så lenge siden drapet skjedde, er en utfordring i seg selv. Minnet svekkes. Mange detaljer har vært offentlige, og det har gjort en særlig utfordring når vi nå har gått gjennom saken, sier Dahl, og tillegger:

- Omstendighetene rundt saken gjorde at det var nødvendig å gå til pågripelse på det aktuelle tidspunktet. Hovedfokuset til politiet var i etterkant av dette å etterforske på en slik måte at en sikret de bevisene som kunne blitt forringet eller gå tapt.

- Ikke rart de ikke husker

Han sier politiet har gjort omfattende undersøkelser for å forsøke å sjekke om de fire mennene faktisk var i Stavanger den aktuelle helga.

- Vi har gjort en rekke vitneavhør både i Lyngdal, men også her i byen, for å sjekke om de var her i byen. Vi har også gått gjennom en rekke gamle videokassetter fra utesteder i byen. Vi har ikke klart å finne ut om de var heller, eller hvor de faktisk var. De husker det ikke selv, og det er ikke så rart. Hvem husker hvor man var én bestemt helg for 16 år siden? sier Dahl.

Mennene ble løslatt etter tre uker i varetekt, fordi det var tvil om bevisene, først og fremst troverdigheten til forklaringen til lydopptakmannen. Likevel tok det nesten et år før saken ble henlagt. Hvorfor tok det så lang tid?

DREPT: Tina Jørgensen. 
DREPT: Tina Jørgensen.  Vis mer

- Vi etterforsket for fullt i fjor høst og ut januar. Så har det tatt litt tid å få svar på en rekke undersøkelser, blant annet av tekniske spor, som er blitt undersøkt på nytt i utlandet, sier Dahl.

- Da de siktede ble fengslet, var det skjellig grunn til mistanke. Dette ble prøvd for retten, som fant ut at vilkårene var til stede. Dette ble opprettholdt av flere rettsinstanser, sier han.

I lydopptaket, som ble tatt av en privatperson, sitter mannen som først ble pågrepet og prater om Tina-saken, mens de blant annet søker opp informasjon fra nettet. Dahl sier de har forsøkt å finne ut om alt i forklaringen kan ha blitt plukket opp fra offentlig tilgjengelig informasjon.

- Konklusjonen av undersøkelsene, er at de fire ikke var involvert.

De sakkyndige i saken konkluderte med at lydopptakmannen hadde falske minner. Samtidig kom det kritikk fra Den rettsmedisinske kommisjon mot grunnlaget for denne konklusjonen.

- I løpet av én måned hadde vi sendt begjæring om rettspsykiatrisk vurdering av den ene siktede, sier Dahl.

Intet straffbart forhold

Saken var ferdig etterforsket i slutten av juli i år, og ble da sendt over til Riksadvokaten for endelig påtaleavgjørelse. Politiet og statsadvokatens innstilling var «etter bevisets stilling». Riksadvokaten konkluderte med at det var riktig å konkludere med «intet straffbart forhold anses bevist». I avgjørelsen deres heter det:

«Når riksadvokaten begrunner henleggelsen med intet straffbart forhold anses bevist fremfor det mer tradisjonelle bevisets stilling, som foreslått av politiet og statsadvokaten, skyldes det et behov for å tydeliggjøre at det nå ikke hefter mistanke mot noen av de fire som har vært siktet i saken.

Opplysningene har vært grundig etterforsket gjennom flere avhør av de siktede, en rekke vitneavhør, databeslag, innhenting av legejournaler, rettspsykiatrisk vurdering av nr 4 mv. Slik saken nå foreligger opplyst taler bevisene med styrke mot at de siktede har begått drapet, eller har medvirket til det.»

Avvokat Olav Sylte sier han vil fremme et større erstatningskrav på vegne av sin kient.

- De skulle aldri vært siktet. Og da de ble løslatt etter tre uker i varetekt, skulle saken vært henlagt straks. I stedet holdt de på i et år. Tidsbruken vil gjenspeile seg i størrelsen på erstatningskravet, og jeg kan si at det ligger an til norgesrekord i oppreisningserstatning, sier Sylte.

- Fullstendig renvaskelse

Advokat Thomas Randby i advokatfirmaet Elden sier klienten er lettet over henleggelse.

- Han er ikke minst lettet over at Riksadvokaten har anvendt en begrunnelse som innebærer en fullstendig renvaskelse av ham. Saken har vært som et sammenhengende mareritt for ham, sier Randby til Dagbladet.

Han sier det vil være høyst aktuelt for klienten å fremme et erstatningskrav.

- Det handler om tiden de satt i varetekt, men ikke minst en oppreisning for den totale belastningen, ikke minst gjennom en rekke medieoppslag der min klient er blitt hengt ut som gjerningsmann, sier Randby.

Ikke gitt opp

Politiadvokat Herdis Traa sier de vil behandle et spørsmål om erstatning til de tidligere siktede mennene på vanlig måte.

- Det er ikke uvanlig med erstatningssøksmål når noen har vært siktet og saken så blir henlagt etter noe tid, sier Traa.

Dahl sier det underveis i etterforskningen har kommet inn en rekke nye tips, også om andre enn de fire som var siktet.

- Det kommer stadig vekk tips. Det har det gjort i hele perioden etter 2000. Vi sjekker det som kommer inn, men har ingen mistenkte i saken nå, sier Dahl, og legger til:

- Men vi har ikke gitt opp å løse Tina-saken.

Tina Jørgensen-saken:

* 24. september 2000 forsvant 20 år gamle Tina Jørgensen sporløst etter å ha tilbrakt kvelden på byen sammen med kjæresten. En storstilt leteaksjon ble gjennomført i Stavanger-området.

* 26. oktober 2000 ble liket av Tina Jørgensen funnet ved en tilfeldighet i en dreneringskum på parkeringsplassen ved Bore kirke på Jæren. Obduksjonen viser at hun ble slått i hjel.

* 31. oktober 2001 ble Tinas kjæreste og tidvis samboer siktet for drapet på 20-åringen. Han ble løslatt etter å ha sittet varetektsfengslet i sju uker.

* 23. desember 2002 fikk han muntlig beskjed om at politiet frafalt siktelsen mot ham. Det formelle brevet med beskjeden om at siktelsen var frafalt, kom først i april 2004. I februar 2005 fikk han i Stavanger tingrett 50.000 kroner i oppreisning og 138.500 kroner i erstatning for det økonomiske tapet han ble påført som følge av siktelsen.

* Sakene ble henlagt i 2003.

* 16. september 2015 ble en 36 år gammel mann fra Lyngdal pågrepet og siktet for drap eller medvirkning til drap på Tina Jørgensen.

* 17. september 2015 ble ytterligere tre menn pågrepet og siktet i saken.

* Bakgrunnen for pågripelsene var et lydopptak som ble sendt til politiet av en tipser. På lydopptaket forteller en av mennene at han og de tre andre sto bak drapet. Mannen tilsto da han ble pågrepet, mens de tre andre nektet for å ha noe med drapet å gjøre.

* 9. oktober 2015 ble alle de fire siktede mennene løslatt.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer