Forsvarere i Munch-saken får innsyn

Hemmelige dokumenter frigis.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Forsvarerne i Munch-saken får innsyn i de hemmelige dokumentene som politiet og påtalemyndigheten har holdt tilbake, melder VG

- Dette er en helt korrekt avgjørelse. Vi har hele tiden ment at det kan ligge viktig informasjon som kaster avgjørende lys over denne saken, og noterer oss med glede at lagmannsretten deler vår oppfatning av at disse dokumentene er viktig for Munch-saken, sier advokat Sverre Næss, som forsvarer en 39-åring som er tiltalt i saken.

Forsvarerne til fire av de tiltalte etter ranet av Munch-maleriene «Skrik» og «Madonna» ble nektet innsyn i dokumentene som beskriver hvordan bildene kom til rette i fjor høst. Advokatene har argumentert med at opplysningene er viktige for deres klienter i ankesaken som skal opp i Borgarting lagmannsrett i slutten av februar.

Som følge av at påtalemyndigheten og politiet nektet å utlevere dokumentene fra etterforskningen, klaget forsvarerne forholdet inn for retten. Tirsdag avgjorde Borgarting lagmannsrett at det ikke var noe i veien for å utlevere dokumentene til tre av de tiltaltes forsvarere.

- Forsvarerne gis innsyn i dokumentene om hvorledes maleriene «Skrik » og «Madonna» kom til rette, heter det i kjennelsen fra lagmannsretten.

Det er foreløpig ikke kjent om påtalemyndigheten vil påkjære avgjørelsen til Høyesterett.

Ifølge kjennelsen har påtalemyndigheten i et brev av 14. desember 2006 varslet at dersom forsvarerne blir gitt innsyn, vil påtalemyndigheten vurdere å fremme begjæring om innsynsnekt etter straffeprosessloven § 242a.