Forsvarere tar Breiviks mor med på vitnelisten

Forsvarerteamet til terrortiltalte Anders Behring Breivik jobber nå intenst for å få klar sin vitneliste til torsdag. Den vil trolig ende på rundt 30 navn, og Breiviks mor er blant dem.

Oslo, 20120206. Fengslingsmøte Anders behring Breivik. 
ABB gjør hilsen mot pressen da han blir ført inn i retten. Han har opphevet fotoforbudet. Forsvarerne Odd Ivar Grøn ( m skjegg) og Tord Jordet til høyre
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
Oslo, 20120206. Fengslingsmøte Anders behring Breivik. ABB gjør hilsen mot pressen da han blir ført inn i retten. Han har opphevet fotoforbudet. Forsvarerne Odd Ivar Grøn ( m skjegg) og Tord Jordet til høyre Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det vakte oppsikt da hovedforsvarerne Geir Lippestad og Vibeke Hein Bæra forrige uke varslet at islamistene mulla Krekar, Arfan Bhatti og Mohyeldeen Mohammad vil bli stevnet i terrorsaken.

Etter den tiltaltes eget ønske, har forsvarerne besluttet å stevne de tre for å vise at også enkelte muslimer deler Breiviks vurdering av at muslimer har som mål å overta Europa.

Også Breviks mor er nå på lista, melder TV 2. Hittil er det bare aktoratet som har ønsket å stevne den terrortiltales mor som vitne.

- Breivik har bodd sammen med sin mor i mange år og hun har mye informasjon om ham, noe som gjør henne veldig aktuell. Hun kan si mye om hans personlighet og hvordan han har fungert de siste årene, sier forsvarer Geir Lippestad.

«Knar» bevisoppgaven Lippestad, Bæra og de to medforsvarerne Tord Jordet og Odd-Ivar Grøn legger i disse dager siste hånd på vitnelista.

- Vi driver nå og knar bevisoppgaven. Det vil si at vi jobber med hvilke spørsmål vi kan stille til de forskjellige vitnene, slik at argumentasjonen fører helt fram, forteller Vibeke Hein Bæra til NTB.

Forsvarerne har de siste ukene operert med ulike anslag for hvor mange vitner de vil stevne, og har skissert opptil femti-seksti potensielle vitner. Bæra sier de nå er nede i rundt tretti vitner.

- Men vi får se hva det ender med til slutt. Her går folk inn og ut av listen hele tiden, forteller hun.

Endret strategi Forsvarerne har i løpet av de siste månedene også totalt endret fokus i sin forsvarerstrategi. Fra å ville rette oppmerksomheten mot hva som radikaliserte Breivik og hvilke sikkerhetsbrister i samfunnet som gjorde det mulig for ham å utføre angrepene, vil de nå sette alt inn på å få ham dømt som tilregnelig. Breivik ble av de første sakkyndige i saken vurdert som utilregnelig, med diagnosen paranoid schizofren, en vurdering Breivik på det sterkeste motsetter seg.

- Vitnelista vår kan deles i to bolker. Den ene er helsepersonell som mener han har blitt gitt en gal diagnose, og som vil kunne tale for at han er tilregnelig. Det andre er vitner som kan si noe om hans ideologi, og bekrefte at man ikke trenger å lide av vrangforestillinger for å dele hans analyse, sier Bæra.

Det er tidligere kjent at forsvaret har ønsket at den sterkt islamkritiske bloggeren Fjordmann skal vitne i saken. Bæra sier han enn så lenge fremdeles er inne på vitnelisten.

Sakkyndigrapporten har også blitt møtt med omfattende kritikk i det psykiatriske fagmiljøet og fra en rekke andre aktører. På grunn av usikkerheten rundt rapporten, besluttet dommerne å oppnevne to nye sakkyndige i januar i fjor. Det er knyttet stor spenning til deres rapport, som skal leveres 10. april, seks dager før rettssaken starter.

Mellom Forsvarets bevisoppgave kommer snaue to uker etter at aktoratet overleverte sin vitneliste. Aktoratets bevisoppgave ble møtt med kritikk for å ikke inneholde vitner som uttaler seg om Breiviks ideologi.

Lars Gule, forsker ved Senter for profesjonsstudier ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA), er blant dem som gikk hardt ut mot metodebruken i den opprinnelige sakkyndigrapporten. Han håper forsvarets vitneliste vil inneholde eksperter på totalitære ideologier og høyreradikalisme.

- Personer som forfatter Øyvind Strømmen, professor Øystein Sørensen ved Universitetet i Oslo (UiO), stipendiat Anders Jupskås (UiO) og Terje Emberland ved Holocaust-senteret, kan alle være vitner som viser at Breiviks univers ikke er unikt, sier Gule til NTB.

Han er derimot kritisk til at mulla Krekar, Arfan Bhatti og Mohyeldeen Mohammad er hentet inn.

- Det er selvsagt genialt fra forsvarets synspunkt, men de tre vil fungere som en bekreftelse på Breiviks syn og vil helt klart føre til økt fremmedfrykt, mener Gule.
(NTB)