Forsvareren: - Barn skal ikke i fengsel

15-åring fikk fem år for å slått i hjel Egil Silverhelm Hansen (76) på Greåker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): 15-åringen må sone ett år og ni måneder av den fem år lange straffen.

- Jeg er kjempeskuffa og veldig overraska. Jeg var helt sikker på at han ikke skulle få fengselsstraff. Man putter ikke 15-åringer i fengsel, sier en preget forsvarer Harald Otterstad til Dagbladet.no.

Han har allerede bestemt seg for å anke dommen, som omhandler legemsbeskadigelse med døden til følge, til lagmannsretten.

15-åringen som var tiltalt for å ha forvoldt 76 år gamle Egil Silverhelm Hansens død på Greåker i januar i år, fikk dommen sin i Sarpsborg tingrett i dag, melder NTB.

Ifølge dommen er dette en meget alvorlig sak og at den skjedde på en grufull og særlig smertefull måte.

Lå over ham og slo

21. januar i år var avdøde Egil Silverheim Hansen (76) på søndagstur da han så 15-åringen ligge i veibanen. Da skal han ha snudd, kjørt hjem og ringt politiet før han vendte tilbake til gutten.

Da skal det ha oppstått et basketak mellom de to som førte til at 76-åringen skal ha blitt påført dødelige skader blant annet i hode og ansikt. Silverhelm Hansen hadde en hjertesykdom og fikk akutt hjertesvikt og døde av skadene, ifølge politiet. 

FRAKTES VEKK: Det var om morgenen 21. januar i år at 15-åringen skal ha slått 76 år gamle til døde med mange slag. I dag ble han dømt til fem års fengsel, hvorav 21 måneder ble gjort ubetinget. FOTO: John Terje Pedersen/Dagbladet
FRAKTES VEKK: Det var om morgenen 21. januar i år at 15-åringen skal ha slått 76 år gamle til døde med mange slag. I dag ble han dømt til fem års fengsel, hvorav 21 måneder ble gjort ubetinget. FOTO: John Terje Pedersen/Dagbladet Vis mer

15-åringen skal, ifølge dommen, ha slått mannen mens han lå liggende nede over flere minutter.

Dagbladet har tidligere skrevet at gutten skal ha hatt mellom 1,5 og 2,0 i promille på gjeringsøyeblikket.

Startet yrkesutdanning

15-åringen ble først varetektsfengslet etter hendelsen, men ble få dager senere sluppet ut og plassert i en barnevernsinstitusjon.

Les også: «Ble fysisk og psykisk plaget i flere år»

- Etter at han kom på institusjonen har det gått veldig bra med ham. Han har startet på en yrkeslinje på videregående og han har fått de beste skussmål. At han nå må avbryte dette tilbudet og settes i fengsel er komplett ubegripelig, sier Otterstad.

Aktor i saken hadde lagt ned påstand om at gutten skulle få fem års fengsel hvorav tre år ble gjort betinget. Fagdommeren derimot, mente at straffen burde blitt betinget i fire år, men meddommerne ville det annerledes. De mente han burde sone ett år og ni måneder bak fengselsmurene. Forsvareren krevde full frifinnelse.

- Dette er en trist dag. Det er kjempetrist at en norsk domstol setter et barn i fengsel i dag, sier Otterstad til Dagbladet.no.

Forsvareren: - Barn skal ikke i fengsel

Foreldrene preget

Gutten var 21 dager over den kriminelle lavalderen da det skjedde. Dommeren påpeker også dette i dommen, men konkluderte altså med at gutten må sone 21 måneder av den fem år lange dommen i fengsel.

- Hvis denne dommen står vil han møte et langt tøffere miljø enn det han overhodet er vant til. Det vil i verste fall ødelegge gutten, sier forsvareren, som forteller at gutten foreldre tar dommen svært tungt.

- De forstår selvfølgelig sorgen til de etterlatte etter avdøde i denne saken, men opplever denne dagen som veldig tung, sier Otterstad.

15-åringen ble i tillegg dømt til å betale tilsammen 425.000 kroner i erstatning til Egil Silverhelm Hansens etterlatte, ifølge f-b.no.

REAGERER STERKT: Forsvarer Harald Otterstad (t.v) er skuffa over dommen. Han mener 15-åringer ikke har noe å gjøre i fengsel. Han varsler anke. Her fra fenglingsmøtet tidligere i år.