Forsvareren krever frifinnelse

46-åringen som er tiltalt for politidrapene på Austbø, må frifinnes på grunn av sinnssykdom i gjerningsøyeblikket, krevde hans forsvarer, advokat Øystein Skogrand, i Alstahaug herredsrett i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skogrand minnet retten om at hvis den er i den minste tvil om den tiltalte 46-åringen var tilregnelig da han begikk politidrapene på Austbø, ja så har retten, etter norsk straffelov, plikt til å avsi frifinnende dom.

- Men det betyr ikke at 46-åringen automatisk slippes løs på gata. Dere må ikke se for dere et skrekkscenario hvor tiltalte går rett ut av fengselet ved frifinnende dom, sa Skogrand.

Han viste til at det ved en frifinnende dom helt sikkert vil bli reist krav om ny fengsling av 46-åringen fra påtalemyndigheten.

- Dessuten vil det bli oppnevnt nye rettspsykiatriske sakkyndige, slik at tilregnelighetsspørsmålet blir vurdert på nytt, sa Skogrand.

Tilregnelig

Vurderingene fra rettspsykiatrene har vært helt sentrale i straffesaken som har pågått i tre uker. De to, overlegene Karl Heinrik Melle og Andreas Hamnes, har konkludert med at Austbø-mannen var straffrettslig tilregnelig da han skjøt og drepte lensmann Sigurd Wang og lensmannsførstebetjent Trond Kirkeby på øya Austbø på Helgeland natt til 11. mars i år.

Onsdag støttet aktor, førstestatsadvokat Geir Fornebo, seg sterkt til denne konklusjonen da han la ned påstand om 21 års fengsel for 46-åringen. Forsvarer Skogrand mener imidlertid at det slett ikke er så sikkert at konklusjonen holder mål.

- De sakkyndige skal utelukkende være rettens rådgivere. Jeg vil påstå at det er dere her i retten, som har det beste og bredeste grunnlaget til å vurdere hvor sikre vi kan være på innholdet i erklæringen fra de sakkyndige, sa Skogrand.

Skogrand la også ned påstand om at 46-åringen må dømmes på mildest mulig måte, hvis retten finner at han var tilregnelig i gjerningsøyeblikket.

(NTB)