Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Forsvareren mener dette bildet viser at det ikke er grunn til å tro at Betew ville drepe Saber

Betew begjærte seg løslatt fra varetekt.

PÅ FEST I UNGDOMMEN: NOKAS-dømte David Toska og Metkel Betew, og Imran Saber, samt en kamerat ble fotografert sammen på fest. Foto: PRIVAT
PÅ FEST I UNGDOMMEN: NOKAS-dømte David Toska og Metkel Betew, og Imran Saber, samt en kamerat ble fotografert sammen på fest. Foto: PRIVAT Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nokasran-dømte Mektel Betew møtte i dag i Oslo tingrett og begjærte seg løslatt. Han er siktet for å ha bestilt tidligere Bandidos-leder Lars Harnes til å drepe Imran Saber, for å ha planlagt ran av en verditransport på et fly på Gardermoen og innførsel av 20 kilo av det narkotiske stoffet MDMA.

Betew nekter straffskyld, opplyser hans advokat Marius Dietrichson, som reagerer på at det i pressen tidligere denne uka kom fram at politiet mener Betew planla drap på Saber og tre andre personer.

- Siktelsen mot ham er utvidet denne uka, og min klient nekter straffskyld for dette. Det vi reagerer på, er at pressen ikke bare skriver om utvidelsen av siktelsen, men også andre påståtte kriminelle forhold, som ikke er riktig. Jeg har avklart med etterforskningsledelsen at det ikke er grunnlag for det som står, og det hadde vært forventet at vi ble kontaktet før publisering, sier Dietrichson til Dagbladet.

Det var TV 2 og VG som tidligere denne uka meldte at Betew og andre siktede i saken var en del av et lag som skulle rane en pengetransport på et fly på Gardermoen. TV 2 meldte også at politiet mente de hadde avverget fire drap, blant annet på Saber.

NEKTER STRAFFSKYLD: Metkel Betew med sin forsvarer, advokat Marius Dietrichson under forhandlingene i tingretten etter Nokasranet. Foto: ERLING HÆGELAND/DAGBLADET
NEKTER STRAFFSKYLD: Metkel Betew med sin forsvarer, advokat Marius Dietrichson under forhandlingene i tingretten etter Nokasranet. Foto: ERLING HÆGELAND/DAGBLADET Vis mer

Betew ble i 2007 dømt til 16 års forvaring for Nokas-ranet i Stavanger i 2004. Han ble løslatt i fjor.

Politiet mener de planla drap Politiet mener Betew etter løslatesen hadde flere hemmelige møter med tidligere Bandidos-leder Lars Harnes, der et drap på Saber ble planlagt. Både Saber og Harnes nekter straffskyld.

Imran Saber er kjent som venn av David Toska, hovedmannen i Nokas-saken. Han skal nå være en av de mest upopulære mennene i enkelte av Oslos kriminelle miljøer, etter at en rekke tunge kriminelle skal føle seg lurt eller bedratt i konfliktlinjer som blant annet strekker seg tilbake til håndteringen av pengene fra Nokas-ranet, ranet av Munch-museet og andre krangler om millionbeløp.

Forsvarer Dietrichson mener det ikke er sannsynliggjort at Betew og Harnes planla et drap på Saber.

- Jeg vet ikke noe om forholdet mellom de to, utover det som er kjent fra avisene, om at det er to personer som kjenner hverandre og er venner langt tilbake i tid, sier forsvarer Dietrichson.

Gamle kamerater Dagbladet publiserte i 2012 et bilde av Betew, Saber og David Toska, som ble tatt før Nokas-ranet. Bildet ble først publisert i 2004, men den gang var Saber sladdet. I 2004 skrev Dagbladet: «Både Metkel Negassie Betew og David Aleksander Toska, alias «Mesterhjernen», er fotografert med ølflaska i hånda og med armen rundt sine kamerater. (...) Fotografiene er en del av politiets kartlegging av ransmiljøet.»

NEKTER STRAFFSKYLD: Lars Harnes.
Arkivfoto: NTB scanpix
NEKTER STRAFFSKYLD: Lars Harnes. Arkivfoto: NTB scanpix Vis mer

Politiadvoka Line Steen Presthus sier til Dagbladet at de ikke ønsker å spekulere i hva som kan være et motiv for det de mener var drapsplanlegging.

- Det vises til at de er gamle venner. Hvorfor skulle den ene ønske å drepe den andre?

- Det er sikkert tilfelle at de er gamle venner, men ting kan endre seg etter hvert. Det er nettopp det vi prøver å etterforske, om det har skjedd noe som har ført til en endring i forholdet mellom dem.

- Ingen endelig ransavtale Ifølge TV 2 skal Betew i fjor ha fått innsideopplysninger om et Swiss-fly av og til frakter med seg verdier for for flere hundre millioner kroner fra Gardermoen. Politiet mener den kriminelle planleggingen av det som skulle bli norgeshistoriens største ran startet i fjor. Betew nekter for dette.

- Han har ikke inngått endelig avtale om å begå et ran, sier forsvarer Dietrichson.

I RETTEN I DAG: Forsvarer Marius Dietrichson og aktor Line Steen Presthus snakker sammen i forkant av rettsmøtet der Metkel Betew fremstilles for forlenget varetektsfengsling i Oslo Tingrett onsdag.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
I RETTEN I DAG: Forsvarer Marius Dietrichson og aktor Line Steen Presthus snakker sammen i forkant av rettsmøtet der Metkel Betew fremstilles for forlenget varetektsfengsling i Oslo Tingrett onsdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

Saken startet med etterforskning av et narktikanettverk, som de mener Betew er del av. To brødre er siktet for innførsel av narkotika til Norge, som medlemmer i et påstått narkonettverk ledet av Betew. Ifølge VG var det hemmelige agenter fra dansk politi som spilte kriminelle med forbindelser til den russiske mafiaen som innledet et forhold til brødrene. Forholdet utviklet seg og kulminerte med innførselen av store mengder narkotika i to omganger. Betew nekter også for dette.

Betew forklarte seg i retten i dag for første gang. Det er referatforbud for pressen for innholdet i forklaringen. Harnes møtte også i retten i dag. Han begjærte seg løslatt, men ønsket ikke å forklare seg.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling