Forsvareren mener dette er geiteblod

André Kibambe fnyser av blodbildebeviset mot de drapstiltalte nordmennene.

- DETTE VILLE ALDRI EN DRAPSMANN HA GJORT: Nordmennenes forsvarer, André Kibambe, mener dette bildet ikke betyr noen verdens ting. Han hevder Moland vasker geiteblod og at han aldri ville posert på denne måten dersom han hadde drept et menneske. Foto: Privat
- DETTE VILLE ALDRI EN DRAPSMANN HA GJORT: Nordmennenes forsvarer, André Kibambe, mener dette bildet ikke betyr noen verdens ting. Han hevder Moland vasker geiteblod og at han aldri ville posert på denne måten dersom han hadde drept et menneske. Foto: PrivatVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KISANGANI (Dagbladet): André Kibambe, som forsvarer draps- og spionasjetiltalte Tjostolv Moland (28) og Joshua French (27), mener aktoratets bevisbyrde er skremmende svak.

Han har utarbeidet en klar plan for å rive bevisbyrden i stykker.

— Bildet av Moland som vasker blod ut av bilen betyr ingen verdens ting. Det er geiteblod, ikke menneskeblod. Og en drapsmann ville aldri posert på denne måten, mener advokaten.

— Her mener jo aktoratet at drapsmannen selv konstruerer bevis mot seg selv, ved å posere slik på åstedet.

Ikke obdusert
Liket er heller ikke obdusert, ifølge forsvareren. Det er kun blitt utført en vanlig medisinsk sjekk, men ingen fullstendig obduksjon med hensikt å avdekke reell dødsårsak.

— Hadde aktoratet fått liket obdusert, ville de sett at våpenet som er funnet i jungelen ikke er drapsvåpenet. Kulehullene passer ikke. Alle kan finne ut dette gjennom et enkelt Google-søk, mener Kibambe.

— Skuddet er avfyrt på kloss hold. Hadde våpenet i jungelen vært drapsvåpenet, ville hodet ha eksplodert.

Han har tidligere argumentert sterkt for at de to vitnene i saken, Gina Kepo og Kasimu Aradjabo, skal fjernes. De to føres som vitner av aktoratet, men krever også millionerstatning som sivil part.

Penger motivasjonen
En representant for fagforeningen til den drepte sjåføren Abedi Kasongo krever også erstatning.

— Men han krever jo erstatning som enkeltperson, ikke på vegne av foreningen. Hvorfor skal Moland og French betale penger til ham som person?

Forsvareren mener penger og griskhet er motivet bak mye av det som skjer i retten, og himler med øynene når han forklarer.

— Enka var ikke formelt gift med avdøde. Og storebroren til Kasongo, som krever erstatning, hevder å være far i familien da den biologiske faren er død. Men hvor er dokumentasjonen? Jeg har ikke sett en eneste fødselsattest, slår Kibambe fast.

— Ingen kan bevise noen ting som helst.

Frastjålet penger
Folkeopinionen har vendt seg sterkt mot forsvareren. Han ble buet ut flere ganger i retten i går, og er nå også blitt frastjålet penger fra hotellrommet.

Under rettssaken i går ble stjerneadvokaten frastjålet 12 000 kongolesiske franc fra det låste hotellrommet sitt. Han bor, som de norske journalistene, på Palm Beach Hotel i Kisangani, og har rom tvers overfor Dagbladets reporter.

— Rommet ligger helt innerst i en gang. Dette virker ikke å være tilfeldig. Jeg er tydeligvis ikke trygg her, konstaterer forsvareren.

For sikkerhets skyld går Kibambe alltid med hotellnøkkelen i lomma, men tyven har skaffet ekstranøkkel på hotellet, låst seg inn og stjålet pengene.

- Liker meg ikke
— De liker meg ikke her. De tror jeg bare forsvarer rike menn eller hvite menn, men jeg forsvarer alle som ønsker der, erklærer han.

12 000 franc er et betydelig beløp for mange kongolesere. Stjerneadvokaten har dog så han klarer seg.

Han har tatt med 25 000 dollar for å finansiere arbeidet med rettssaken.

HAR FOLKET MOT SEG: Forsvareren i Kongo-saken, André Kibambe, mener seg utsatt for et målrettet innbrudd. Foto: Espen Røst
HAR FOLKET MOT SEG: Forsvareren i Kongo-saken, André Kibambe, mener seg utsatt for et målrettet innbrudd. Foto: Espen Røst Vis mer