Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Forsvareren møtte terroristen i vår: - Ingenting ved Mohamed fikk meg til å tro at han var radikal

- Ble trolig radikalisert veldig raskt, sier Frankrikes innenriksminister. 

FORSVARTE TERRORISTEN I RETTEN: Advokat Corentin Delobel representerte terroristen Mohamad Lahouaiej Bouhlel i forbindelse med en voldsdom i Nice. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
FORSVARTE TERRORISTEN I RETTEN: Advokat Corentin Delobel representerte terroristen Mohamad Lahouaiej Bouhlel i forbindelse med en voldsdom i Nice. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NICE (Dagbladet): Frankrikes innenriksminister holder nå en pressekonferanse om terrorangrepene i Nice.

- Det ser ut som om drapsmannen ble radikalisert veldig raskt, sier Bernard Cazeneuve.

Dagbladet har i dag møtt advokat Corentin Delobel som i vår jobbet for å holde terroristen Mohamed Bouhel ute av fengsel. I mars sto Bouhlel, som tok minst 84 menneskeliv på torsdag, tiltalt for vold.

Delobel tror ikke terroristen har noe med radikal islam å gjøre - på tross av at IS nå har tatt på seg ansvaret for terroren i Nice.

- Jeg ble veldig overrasket da jeg hørte han hadde drept alle de menneskene, men vi vet enda ikke om han var en islamist. Det skulle overraske meg om han hadde blitt en radikal islamist, sier Delobel.

- Ingenting tydet på radikalisme

Dermed sår han tvil om IS virkelig sto bak terrorhandlingen i Nice. Delobel skaffet ham en betinget dom og tror ikke på dagens nyhet om at Bouhlel hadde kobling til IS og radikal islam.

- Ingenting ved Mohamed Bouhlel fikk meg til å tro at han var radikal da vi snakket sammen, slår Corentin Delobel fast.

Bouhlel kjørte en lastebil gjennom store folkemengder i Nice, og skjøt mot folkehavet. De døde var tilfeldige mennesker som hadde bivånet fyrverkeriet i anledning den franske nasjonaldagen. Feriebyen Nice blir aldri den samme.

IDENTIFISERT: Nice-terroristen er identifisert som den 31 år gamle småbarnsfaren Mohamed Lahouaiej-Bouhlel. Video: CNN Vis mer

I mars gikk Mohamed Bouhlel løs på en mann med en planke etter en trafikk-relatert krangel. En slik episode er ikke utypisk i livet til terroristen Mohamed Bouhlel: Han hadde en rekke tilfeller av voldsbruk på samvittigheten, men sto ikke på franske myndigheters liste over mistenkte terrorister.

Voldsbruk

Delobel sier det ikke var noen radikal islamist han møtte i vår.

- Vi møttes da jeg ble hans utnevnte forsvarer. Han sto tiltalt for vold og bruk av våpen, et veldig typisk lovbrudd i Nice. Jeg hjalp ham, og det var ingen linker da til terroren han utførte på torsdag, fortsetter Delobel.

Bouhlel fikk seks måneders betinget fengsel, og måtte møte opp hos politiet en gang i uka under hele domsperioden framfor å sone bak lås og slå.

- Fyren han slo var borte fra arbeid i mindre åtte dager, hvilket i rettslig forstand i Frankrike betyr at det ikke regnes som noe alvorlig lovbrudd eller seriøs voldsbruk, forklarer Delobel på kontoret sitt.

Frankrikes innenriksminister sier metoden terroristen brukte viser hvor vanskelig det er å bekjempe terror.

- Personer som er mottakelige for budskapet til Daesh (annet navn på IS journ. anm.) gjør ekstremt voldelige handlinger uten å nødvendigvis ha vært med i kamper, uten å nødvendigvis ha fått trening, sier innenriksminister Cazeneuve.

Husket ikke terroristen

Naboene til Bouhlel, som Dagbladet møtte i går, beskrev mannen som stille og innadvendt. Få vi snakket med kunne tro at mannen de møtte ved postkassen eller på nærbutikken, var i stand til å ta uskyldige liv.

- Jeg visste han var muslim, men jeg trodde ikke han var islamist, sa én av naboene.

Hun knakk sammen i tårer mens hun ble intervjuet av Dagbladet.

- Jeg kan ikke si at jeg husket Bouhlel i det hele tatt før terroren på torsdag. Jeg ser typer som ham hver eneste dag, sier Delobel.

- Han var en typisk kriminell

Han tegner derimot et annet bilde av terroristen enn naboene. Delobel beskriver ham som «en typisk kriminell», en mann han var sikker på skulle fortsette å begå lovbrudd - men som Delobel sier - aldri noe så alvorlig som å drepe mennesker.

- Det var en enkel mann jeg møtte. En typisk kriminell, med en litt nonchalant holdning til ting. Han var sjenert og fransken hans var tilnærmet perfekt, han var rolig, og hadde ingen utbrudd, ingenting som kunne få meg til å tro at han var radikalisert eller en ekstremist, sier Bouhlel tydelig, og legger til:

FORSVAREN: Advokat Corentin Delobel representerte terroristen Mohamad Lahouaiej Bouhlel i forbindelse med en voldsdom i Nice. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
FORSVAREN: Advokat Corentin Delobel representerte terroristen Mohamad Lahouaiej Bouhlel i forbindelse med en voldsdom i Nice. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

- Jeg trodde at han ville begå andre lovbrudd senere, men ingenting så seriøst som terroren på torsdag.

Fire personer ble i dag tidlig pågrepet etter at politiet aksjonerte mot flere adresser i Nice sentrum.

Landesorg i Frankrike

30 000 mennesker var samlet på promenaden da terroristen meiet ned 84 personer med en 19 tonn tung lastebil. Frankrike startet i dag sin tre dager lange landesorg i dag, til minne om de døde.

Faren til Nice-terroristen Mohamed Lahouaiej Bouhlel har i et intervju med BBC hevdet at sønnen hans gikk på medisiner.

- Han fikk behandling, medisiner, og vi trodde at det gikk bra med ham, sa han til den britiske kringkasteren.

LØP FRA STEDET: Nordmannen Pål Christian Møller var vitne til terroren på strandpromenaden. - Helt tilfeldig at det ikke var oss. Video: John T. Pedersen / Peder Ottosen / Dagbladet Vis mer
TERRORISTENS NABOER I SJOKK: Naboen til den antatte terroristen knakk sammen i gråt etter at politiet raidet leiligheten. Video: Øistein Norum Monsen og Steinar Suvatne / Dagbladet. Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!