Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Philip Manshaus:

Forsvareren refser politiet

Terrorsiktede Philip Manshaus (22) har uttrykt at det er tungt å sitte fengslet med strenge restriksjoner. Nå refser forsvarer Unni Fries politiet.

Refs: Philip Manshaus' forsvarer, Unni Fries, refser politiet etter mandagens fengslingsmøte. Retten ga politiet medhold. Video: Per Ervland, Frode Andresen og Bjørn Langsem Vis mer

Mandag ble terror- og drapssiktede Philip Manshaus (22) fengslet i fire nye uker med brev-, besøks- og medieforbud for hele perioden. I to av ukene undergis han også full isolasjon.

I avhør har Manshaus erkjent de faktiske forhold. 10. august drepte han stesøstera Johanne Ihle-Hansen (17) i familiens bolig i Bærum, før han gikk til angrep på al-Noor-moskeen. Politiet mener på bakgrunn av siktedes forklaring at drapet var rasistisk motivert.

Siktede nekter straffskyld, og mener å ha handlet i nødverge.

Ved fengslingsperiodens utgang vil Manshaus ha sittet fengslet i ti uker uten mulighet til å ha kontakt med andre innsatte. Han vil også ha sittet tolv uker uten mulighet til å ha kontakt med sine nærmeste, se tv eller lese aviser.

Han har heller ikke hatt mulighet til å lese dokumenter fra etterforskningen.

FENGSLING: Terror- og drapssiktede Philip Manshaus (22) ble mandag fengslet i fire nye uker. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FENGSLING: Terror- og drapssiktede Philip Manshaus (22) ble mandag fengslet i fire nye uker. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Har det tungt

Selv ønsker han ikke å sitte i fengsel, og har begjært seg løslatt.

- Det vil påvirke ethvert menneske å sitte isolert. Det er en veldig tung situasjon å være i. Særlig fordi han også er underlagt brev-, besøks- og medieforbud, sier forsvarer Unni Fries til Dagbladet og fortsetter:

- Han kan ikke engang se naturprogrammer eller barne-TV. Ingenting. Det er selvfølgelig veldig monotont og kjedelig å sitte så lenge i den situasjonen, og det ville ha påvirket de fleste veldig mye psykisk.

Fries forteller at Manshaus har fortalt at han har det tungt.

- Han har uttrykt at det er tungt. Men sier også at han klarer seg. Man må huske på at han er 22 år gammel. Og selv om han er voksen, så er han fortsatt en ung mann. Det er klart at det er tyngende å sitte i en slik situasjon over tid.

TERRORSIKTET: Philip Manshaus skal ifølge politiet ha brukt en time på å kjøre fra hjemmet i Bærum til Al-Noor Islamic Centre på Skui. En rute som vanligvis kun tar i underkant av 20 minutter. Video: Lilllegård / Walnum Vis mer

Medvirkersporet

Politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby forteller til Dagbladet at de begjærte disse restriksjonene for fengslingsperioden av hensyn til bevisforspillelsesfaren og sakens opplysning.

- Vi har nå etterforsket saken i nærmere åtte uker og har gjennomgått mye, men har fortsatt ikke gått gjennom databeslagene i saken - og da særlig siktedes datamaskin og mobiltelefon, sier Kraby til Dagbladet og tilføyer:

- Det arbeidet er viktig fordi vi vet at hans radikaliseringsprosess har funnet sted på nettet.

Politiet har over flere uker uttalt at all etterforskning så langt tyder på at terrorsiktede Manshaus handlet alene. Men Kraby forteller at de ikke kan konkludere med det før politiet har gjennomgått databeslagene.

Refser politiet

Forsvarer Fries refser politiets begjæring om å undergi Manshaus brev-, besøks- og medieforbud.

- Jeg mener at det ikke er grunnlag for det. Om han får se på tv eller lese aviser, så gjør ikke det at han kan påvirke omverdenen noe, eller sende ut beskjeder. Han får ikke anledning til å snakke med media, men han får heller ikke anledning til å lese det.

- Det er politiet som i all hovedsak har kommet med informasjon til media. Etter mitt syn kan de ikke i det ene øyeblikket gi faktainformasjon til media, og i det andre øyeblikket si at han ikke får lese det fordi det kan være skadelig for etterforskningen.

- Da må hensynet til hans behov for impulser fra omverdenen veie tyngre. Så jeg mener at det er feil, sier Fries.

SMILER: Philip Manshaus er siktet for drap, drapsforsøk og terrorhandling. Her ankommer han fengslingsmøtet med tydelige skader i ansiktet. Video: Christian Wehus / Foto: John Terje Pedersen Vis mer

- Spesielt

Forsvareren sier at hun synes at det er spesielt å lese at politiet gir detaljer fra etterforskningen til media samtidig som siktede ikke har noe innsyn i sakens dokumenter.

Manshaus får nemlig ikke innsyn i dokumenter fra etterforskningen, og forsvareren har heller ikke anledning til å fortelle ham hva politiet sier om saken i mediene.

- Men at publikum skal få masse detaljer om etterforskningen som han ikke kan få - det er spesielt. Det er han som i denne saken er siktet og er under press, og hans rettigheter er viktige, sier Fries.

Har fått besøk

Politiadvokat Kraby har blitt forelagt kritikken fra Fries, og viser til at retten ga politiet medhold på alle punkter i sin fengslingskjennelse.

I rettens kjennelse går det fram at Manshaus har sagt at han synes at det er monotont og kjedelig å sitte fengslet.

Angående spørsmålet om fortsatt brev- og besøksforbud viser de til at politiet har samtykket til et kontrollert besøk fra et familiemedlem, og at Kraby under fengslingsmøtet åpnet for å vurdere flere slike kontrollerte besøk dersom initiativet kommer fra siktede selv eller familiemedlemmer.

Siktede er fortsatt ikke avhørt om sentrale temaer, ifølge kjennelsen. Og politiet mener derfor at hensynet til etterforskningen tilsier fortsatt medieforbud.

Nekter å forklare seg

Politiadvokat Kraby forteller at siktede sier at han nekter å avgi ytterligere forklaringer før restriksjonene lettes. Ved neste fengslingsmøte om fire uker er det ventet at retten vil tillate åpne dører, samt at Manshaus i løpet av fengslingsperioden muligens får innsyn i deler av dokumentene fra etterforskningen.

- Nå har politiet signalisert til meg at de vil gi ham innsyn i deler av materialet, sier Fries og legger til:

- Hittil har jeg og medforsvarer vært avskåret fra å snakke med ham om hva vi leser om saken. Når han etter hvert får innsyn, så får vi se om han tenker at det er noe han vil kommentere.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media