Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Forsvareren sjokkert

HAUGESUND (NTB): Forsvarerne til domfelte i Tengs-saken er sjokkert over dommen og vil ikke gi seg før 20-åringen er renvasket.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De vil ikke be politiet om ny etterforskning av drapet på Karmøy, men stå for egen etterforskning. Foreløpig har de ikke tatt stilling til om de skal engasjere privat etterforsker.

Stavanger-advokatene Arvid Sjødin og Gunnar Helgevold er overrasket over at Karmsund herredsrett ikke har latt tvilen komme tiltalte til gode.

- Vi kommer aldri til å gi oss med denne saken. Han er uskyldig, sa de to forsvarerne. De understreket at de vil kjøre saken til han kan gå ut av fengslet som en fri mann.

Korrekt dom

Aktor, førstestatsadvokat Harald L. Grønlien sa at dommen var korrekt og i samsvar med påtalemyndighetens påstand. Han understreket at det hadde vært en spesiell sak med en mediedekning utenom det vanlige. Han ville ikke uttale seg om kritikken av Kriminalpolitisentralen (Kripos) og avhørsmetodene.

Birgittes foreldre Karin og Torger Tengs var ikke til stede i herredsretten da dommen ble lest opp - etter råd fra bistandsadvokat Erik Lea.

- De var lettet, men ikke overrasket over dommen, sa han. I og med at dommen ble anket må foreldrene gjennom nye måneder med usikkerhet, men usikkerheten er enklere å leve med etter at dom har falt.

Ingen bevis

Sjødin sa etter at dommen var forkynt at han er sikker på at dommen er feilaktig. - Det er første gang i nær historie at noen er dømt uten at det fins noe bevis. Retten har latt være å ta stilling til både hårbevis og andre bevis vi la fram som kunne brukes som klare utelatelsesbevis. Retten sier også at de er i tvil om at 20-åringen kan ha blitt utsatt for press under avhørene, men unnlater å ta stilling til spørsmålet fordi de ikke finner noe straffbart med avhørssituasjonen, sa han.

Forsvarerne vurderer å be om at dommen oppheves på grunn av saksbehandlingsfeil. I så fall vil de be om ny behandling i herredsrett.

Sjødin er ikke i tvil om at avhørsmetodene var i strid med påtaleinstruksen, Riksadvokatens vurdering av avhørsmetodene i Bjugn-saken og straffeprosessloven.

Forsvareren ville ikke ta ordet justismord i sin munn, fordi det ikke er et juridisk begrep. Men det er tindrende klart at denne dommen vekker mange vonde følelser, sa Sjødin.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!