Forsvareren til eks-politimannen ville ha psykiater som fagkyndig meddommer

Tiltalt for å ha forlatt Linn Madele Bråthen i hjelpeløs tilstand.

TILTALT: Den tiltalte mannen var med på en rekonstruksjon i fjor. Foto: Per Flåthe / Dagbladet
TILTALT: Den tiltalte mannen var med på en rekonstruksjon i fjor. Foto: Per Flåthe / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mandag neste uke starter rettssaken mot den tidligere politimannen (42) som er tiltalt for å ha forlatt Linn Madelen Bråthen (33) i hjelpeløs tilstand på Breviksbrua i fjor sommer.

Dagbladet kan i dag fortelle at hans forsvarer Arne Lie ønsket å få oppnevnt fagkyndige meddommere, men at retten sa nei til dette, etter protester fra statsadvokat Kjetil Omholt og bistandsadvokat Niels-Christian Schelver Petersen.

- Vi ønsket fagkyndige meddommere med psykolog eller psykiater-bakgrunn, for å være trygg på at vi fikk en god faglig vurdering av nokså sentrale spørsmål i saken, sier Lie til Dagbladet.

- Aldri opplevd Han ønsker ikke å utdype hvilke spørsmål dette er, men sier:

- Det er flere sider av saken som ville gjort det naturlig med en slik kompetanse i retten.

Statsadvokat Omholt så ikke poenget.

- Jeg har aldri opplevd at det er blitt oppnevnt fagkyndige meddommere med en slik begrunnelse. Det er etter min oppfatning heller ikke en sak hvor psykologi eller psykiatri er et aktuelt tema, sier Omholt til Dagbladet.

- Ikke behov Bistandsadvokaten var enig med statsadvokaten.

- Vi ikke kunne se at det ut fra sakens art var behov for å sette retten med sakkyndige meddommere. Retten skal på ordinær måte ta stilling til sakens faktum. Dette kan ordinære meddommere ta del i, sier Petersen.

Retten sa altså nei til advokatens begjæring.

ETTERFORSKET IKKE: Først ti dager etter at Stathelle-kvinnen Linn Madelen Bråthen (33, innfelt) ble funnet død i sjøen, ble en politimann siktet for falsk forklaring, seinere for forsettlig drap. Det ble først fortgang i saken etter at Tina Tellefsen la fram overvåkingsbilder (over) som tydelig viser at tjenestemannen løy om natta da 33-åringen døde. Foto: PRIVAT, POLITIET
ETTERFORSKET IKKE: Først ti dager etter at Stathelle-kvinnen Linn Madelen Bråthen (33, innfelt) ble funnet død i sjøen, ble en politimann siktet for falsk forklaring, seinere for forsettlig drap. Det ble først fortgang i saken etter at Tina Tellefsen la fram overvåkingsbilder (over) som tydelig viser at tjenestemannen løy om natta da 33-åringen døde. Foto: PRIVAT, POLITIET Vis mer

- Vi tar det bare til etterretning, og søker heller å få saken så godt mulig belyst som mulig, sier Lie til Dagbladet.

Var først drapssiktet Den tidligere politimannen var opprinnelig siktet for å ha drept Bråthen. Statsadvokaten mente bevisene i saken ikke holdt til en drapstiltale. Hovedutfordringen i saken for statsadvokaten vil trolig bli å bevise at mannen forsettelig forlot Bråten i hjelpeløs tilstand. Mannen erkjenner ikke straffskyld. Advokat Lie har tidligere sagt til Dagbladet at mannen ikke ville forlatt Bråthen, dersom han hadde mistanke om at hun ville falle i døden. 

Mannen er subsidiært tiltalt for å ha løyet om at han var på Breviksbrua da Bråthen døde. Dette har han erkjent. Den subsidiære tiltalen blir gjeldende bare dersom politimannen ikke blir dømt for å ha forlatt Bråthen i hjelpeløs tilstand. Han kan ikke dømmes for begge forhold.

Den siktede politimannen ble i januar oppsagt fra sin stilling i politiet, etter å ha vært suspendert siden august i fjor.

Naboer skal vitne TV 2 kunne i forrige uke fortelle at fem naboer til brua vil bli ført som statsadvokatens vitner under rettssaken. Felles for dem er alle skal ha hørt skrik og rop om hjelp på det tidspunktet Linn Madelen Bråthen døde.

Advokat Lie har også kalt inn flere vitner.

- Det er vitner som kjenner tiltalte og hans miljø godt, sier Lie.

Blant de sentrale bevisene i saken er vitneobservasjoner fra to bilførere, blant dem en politimann som var på vei hjem fra vakt, som mener å ha passert de to på Breiviksbrua kvelden 33-åringen døde.

Stusset Den siktede politimannen og avdøde pleide å chatte med hverandre på nettet, og ulike chatlogger vil føres som beviser i saken. De to hadde vært på samme fest på kvelden før hun døde. Politiet konkluderte først med at Bråthen ikke hadde vært utsatt for noe kriminelt. Det reagerte blant annet broren hennes på.

- Det var ting jeg først stusset over, som skurret mer og mer i forhold til politiets rolle allerede de første to dagene. Først stusset jeg på forklaringen til politimannen, som var på festen, om at han og søster hadde gått sammen i retning Breviksbrua. Hvorfor gjorde de det? Begge bodde jo i motsatt retning. Det første jeg lurte på da, var om de hadde kranglet, har Glenn Bråthen sagt til Dagbladet.

Seinere på lørdagen, da søsteren var funnet, reagerte han på at det var den samme politimannen som kom til familien med opplysninger fra den foreløpige obduksjonsrapporten.

Linn Madelen Bråthen som ble funnet død i vannet 3. august. Politimann siktet i saken. Foto: Per Flåthe / Dagbladet
Linn Madelen Bråthen som ble funnet død i vannet 3. august. Politimann siktet i saken. Foto: Per Flåthe / Dagbladet Vis mer

- Da skurret det for meg. Uansett hva som hadde skjedd, ville jo politimannen fått status som vitne i forbindelse med et uavklart dødsfall. Det var jo allerede da klart at han var en av de siste som hadde sett henne i live, sa Bråthen.

Saken snudde etter at Bråthens venninne Tina Tellefsen fant overvåkningsbildet som viste politimannen og Linn Madelen sammen på et tidspunkt han hadde forklart at han var han langt unna henne.