Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kripos vil ha ny etterforskning av Birgitte Tengs-saken:

Forsvarer: - Fetteren i bresjen for nye DNA-analyser

Men foreldrene tror dommen fra 1998 var riktig. 

ULØST DRAP: 17 år gamle Birgitte Tengs ble drept natt til lørdag 6. mai 1995. Foto: Privat
ULØST DRAP: 17 år gamle Birgitte Tengs ble drept natt til lørdag 6. mai 1995. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I morges ble det kjent at cold case-gruppa hos Kripos etter å ha gjennomgått Birgitte Tengs-saken, mener at den må etterforskes på nytt.

Cold case-enheten vil informere mer om bakgrunnen for avgjørelsen på en pressekonferanse senere i dag.

- I BRESJEN: Advokat Arvid Sjødin  sier fetteren til Birgitte Tengs har gått i bresjen for å få nye DNA-analyser. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
- I BRESJEN: Advokat Arvid Sjødin  sier fetteren til Birgitte Tengs har gått i bresjen for å få nye DNA-analyser. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

- Vi er glade for dette. Jeg har håp om at det med nye metoder rundt DNA kan hjelpe. Oppklaringen av Kristin-saken i Larvik har gitt håp. Samtidig står jeg på det samme som jeg alltid har sagt, at erstatningsdommen fra 1998 var riktig, sier Birgitte Tengs far, Torgeir Tengs til Dagbladet.

Frikjent, men dømt

17 år gamle Birgitte Tengs ble funnet drept på Karmøy 6. mai 1995.

Birgitte Tengs fetter ble dømt for drapet i tingretten, men frikjent av lagmannsretten.

I 1998 ble han likevel dømt til å betale 100 000 kroner i erstatning til Tengs foreldre.

Erstatningsdommen ble seinere klaget inn til Den europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMD) som mente erstatningen var i strid med uskyldspresumsjonen i menneskerettskonvensjonen.

Fikk fred

Foreldrenes advokat John Christian Elden forklarer foreldrenes holdning på denne måten overfor Dagbladet i morges.

- Foreldrene har fått fred med den fellende erstatningsdommen fra 1998, og har innfunnet seg med at gjerningspersonen ikke vil bli dømt til straff. Slik sett er det en åpenbar belastning når de stadig blir minnet på drapet.

- Samtidig vil selvsagt en fortsatt etterforskning og nye tekniske metoder kunne bidra til en visshet og et endelig punktum, og de er glade for politiets støtte i den vanskelige tiden, sier han videre.

- Må vurdere sakens dokumenter

Fetteres advokat Arvid Sjødin mener alle må se på saken med nye øyne.

- Det er like viktig for en bistandsadvokat og hans klient og nå vurdere sakens dokumenter. Om en har valgt feil spor, kan en ikke leve i fred i det sporet. Da må man møte sine feil, sier Sjødin til Dagbladet.

At fetteren kunne bli frikjent for drap, men likevel dømt til å betale erstatning til foreldrene, er et resultat av norsk lov, der det er strengere beviskrav i en straffesak enn i en sivil erstatningssak.

- Jeg merker meg at i det nye utkastet til straffeprosessloven, som kom nå i oktober, er det lagt opp til at en ikke lenger skal kunne idømme erstatning mot en som er frifunnet. Det forteller meg hvordan den allmenne rettsoppfatning er om denne saken, sier Sjødin.

- I bresjen for ny etterforskning

Hvordan stiller fetteren seg til at saken nå skal etterforskes på nytt?

- Det er han som har stått i bresjen for at de skal ta nye DNA-analyser, og ny taktisk etterforskning. Det har han gjort fordi han har et ønske om og et krav om å bli renvasket i denne saken, sier advokaten.

Han sier videre at fetteren er villig til å stille opp for politiets etterforskere i nye avhør, om de ønsker det.

- Det er han, helt klart, det er ikke noe problem. Men jeg tror at alt bevismaterialet setter ham så langt borte fra saken at jeg tror ikke han kan bidra med, sier han.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling