Forsvarerne:- Frode Berg var på oppdrag for E-tjenesten

Frode Berg innrømmer at han var i Moskva for den norske E-tjenesten, forteller forsvarerne til Dagbladet. Norske myndigheter er fremdeles tause.

- SINT: Frode Bergs advokat, Ilja Novikov, sier til Dagbladet at Berg er sint. Video: Henning Lillegård / Reporter: Eiliv Frich Flydal Vis mer Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

PRAHA/KIRKENES/OSLO (Dagbladet): Til sine advokater har Frode Berg (62) fortalt at han flere ganger reiste på oppdrag til Russland på vegne av den norske Etterretningstjenesten.

- Frode Berg har tvilt lenge på hvordan han skulle håndtere situasjonen, blant annet fordi han har følt lojalitet til norske myndigheter, og håpet at de ville stille opp for ham. Berg ønsker nå at hans versjon av saken blir kjent, sier hans norske advokat Brynjulf Risnes til Dagbladet.

Frode Berg har siden han ble pågrepet sittet i varetekt i det beryktede Lefortovo-fengselet i Moskva.

Bergs advokater beskriver russisk politis sak mot Berg som «sterk». Men de understreker at saken har flere sider, som bør gi Berg en mild straff i det russiske rettsvesenet.

Møttes i park

Dagbladet møtte Frode Bergs to forsvarere i den tsjekkiske hovedstaden Praha. Under et strengt sikkerhetsregime, der alle sensitive samtaler foregikk utendørs, og uten mobiltelefoner eller annet utstyr som kan avlyttes. Slik forberedte forsvarerne seg på rettssaken mot den spionsiktede nordmannen.

Dersom etterforskningen ikke trekker ut i tid, kan den starte allerede til høsten.

<strong>MØTE:</strong> Forsvarerne Ilja Novikov og Brynjulf Risnes møttes i Praha for å diskutere den kommende rettssaken. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet .
MØTE: Forsvarerne Ilja Novikov og Brynjulf Risnes møttes i Praha for å diskutere den kommende rettssaken. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet . Vis mer

- Med den informasjonen som har framkommet, er vår klient Frode Berg sikker på at mannen han møtte i Oslo i fjor høst, og som ba ham reise til Moskva å gjøre det som førte til arrestasjonen og spion-siktelsen, jobbet for den norske Etterretningstjenesten, sier hans russiske forsvarer Ilja Novikov til Dagbladet.

Den pensjonerte grenseinspektøren har sittet varetektsfengslet i Moskva siden 5. desember i fjor. Da ble han arrestert av det russiske føderale sikkerhetspolitiet (FSB). Berg hadde på seg 3000 Euro, tilsvarende 28 800 kroner.

FSB mener pengene skulle sendes til en russer som betaling for informasjon om atomubåter i Nordflåten. Den alvorlige siktelsen mot Berg lyder på flere tilfeller av spionasje mot Russland til fordel for Norge, på oppdrag for E-tjenesten og den norske stat. Han risikerer 20 års fengsel.

<strong>RUSSISK FORSVARER:</strong>. Den spionsiktede nordmannen Frode Bergs (62) russiske advokat, Ilja Novikov, under intervju med Dagbladet. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet .
RUSSISK FORSVARER:. Den spionsiktede nordmannen Frode Bergs (62) russiske advokat, Ilja Novikov, under intervju med Dagbladet. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet . Vis mer

Unik sak

Verken Dagbladet eller historikere avisa har snakket med har kjennskap til at norske statsborgere har blitt arrestert, siktet eller dømt, for å spionere på oppdrag for Norge etter 2. verdenskrig.

- Berg nekter straffskyld for de alvorlige anklagene, understreker Novikov.

- Berg har forstått svært lite av hva han er blitt dratt inn i. Han er bestefar til fem, og en familiemann i pensjonsalder. Han ville aldri utført en handling der han forsto at det fantes en risiko for 20 års fengsel, sier Novikov.

Advokat Novikov oppfordrer norske myndigheter til å være aktive, og vise at de bryr seg om Berg. Bare sånn kan han unngå å bli sittende i mange år i russisk fengsel.

Novikov er en av Russlands fremste advokater. Han har blant annet forsvart den ukrainske piloten Nadia Savsjenko. Hun returnerte seinere til Ukraina som en del av en fangeutveksling.

- Uvitende

- Når E-tjenesten har bedt Berg utføre oppdrag, har de samtidig sørget for at han har visst minst mulig. Berg har vært ganske uvitende om innholdet i forsendelsene som han har bidratt til under sine besøk. Og han har ikke hatt kunnskap om verken alvorligheten eller det større bildet. Vi mener det er i hans interesse å belyse dette nå, sier hans norske advokat Brynjulf Risnes.

E-tjenesten sorterer under Forsvaret. Sivile og militære ansatte innhenter etterretning fra utlandet. Informasjon og analyser, blant annet om trusler mot Norge, leveres til myndighetene, blant annet regjeringen og Forsvaret.

Berg har ikke vært ansatt i E-tjenesten, men opptrådt som en kurer på reiser, mens han også har møtt venner og vært turist, ifølge advokatene.

- Sinne og hat

Da Berg ble framstilt for fornyet varetektsfengsling i Moskva fredag 2. februar var han tydelig skuffet og sint:

- Jeg er anklaget for ting jeg ikke har gjort. Jeg hadde ingen anelser da jeg ankom Moskva 4. desember. Jeg skulle bare handle julegaver og besøke venner. Det er uvirkelig, sa han til norske medier som var til stede i retten.

FENGSLET TIL MAI: Den spionsiktede nordmannen Frode Berg fengsles i tre nye måneder. Det ble bestemt i retten i Moskva i dag. Video: Morten Strand / Dagbladet Vis mer

Berg innrømmet allerede den gang at hadde med seg noe til russiske venner.

- Men ingenting som er ulovlig her i Russland, sa Berg.

En reporter spurte Berg om han kunne fortelle hvem som ba ham reise til Russland.

- Nei, svarte Berg kontant på spørsmålet.

- Jeg føler meg misbrukt. Jeg har kjempet mot sinne og hat, sa Berg på spørsmål om hva han tenkte om dem som ga ham pengene.

Navngir kontakter

Berg har fortalt sine advokater om personene han hadde kontakt med før den skjebnesvangre reisen til Russland. De to skal ha rekruttert ham og deretter sendt ham på oppdrag til flere byer i Russland.

- Den ene mannen har bakgrunn fra Kirkenes og er en gammel kjenning av Berg. Han tok kontakt med Berg. Mannen ville gjerne introdusere Berg for en annen person, som han ønsket at Berg skulle gjøre en tjeneste for. Deretter ble det arrangert et møte i Oslo, sier Risnes.

- Berg møtte den ukjente mannen på et hotellrom i Oslo. Mannen introduserte seg som «Jørgen». Han skal være norsk, og snakket østlandsdialekt, sier Risnes.

Dagbladet har også andre signalement på mannen.

- Berg ble forklart av denne mannen at oppdraget bare var å ta med noen konvolutter til Russland, sier Risnes.

<strong>I VARETEKT HER:</strong> Frode Berg sitter i varetekt i høysikkerhetsfengselet Lefortovo i Moskva. AP Photo/Tanya Makeyeva)
I VARETEKT HER: Frode Berg sitter i varetekt i høysikkerhetsfengselet Lefortovo i Moskva. AP Photo/Tanya Makeyeva) Vis mer

- Fikk konvolutter

Berg har fortalt til forsvarerne at han i forkant av reisene til Russland møtte «Jørgen» i Oslo og fikk konvolutter som skulle med på reisen og deretter postes.

FSB mener Berg sendte penger og instruksjoner til en E-tjenestens kontakt i Russland per post på flere reiser i perioden fra 2015 til 2017.

Berg har forklart sine advokater at han fikk et telefonnummer til «Jørgen». Når Berg ringte mobilnummeret, ble anropet aldri ble besvart. Men etter en stund ringte kontakten tilbake fra et annet telefonnummer.

- Slik holdt Bergs kontakt i E-tjenesten kontroll på deres kommunikasjon, sier Risnes.

Beskrivelsen sammenfaller med det andre kilder har fortalt Dagbladet.

Mann i E-tjenesten

Dagbladet kjenner identiteten på mannen som først skal ha kontaktet Berg og introdusert ham for «Jørgen».

Mannen er norsk. Dagbladets undersøkelser viser at han er i 50-åra. Han har bodd flere år i Kirkenes. Flere uavhengige kilder, både i lokalsamfunnet, Forsvaret og i etterretningsmiljøet, bekrefter overfor Dagbladet at mannen har jobbet ved E-tjenestens enhet ved Høybuktmoen militærleir i Sør-Varanger.

Leiren ligger bare noen kilometer fra den russiske grensa. Stasjonen er sentral i den militære etterretningens arbeid for å få vite hva som skjer i Russland.

Nye oppgaver

<strong>SØR-VARANGER:</strong> Høybuktmoen militærleir i Sør-Varanger. Foto: Forsvaret
SØR-VARANGER: Høybuktmoen militærleir i Sør-Varanger. Foto: Forsvaret Vis mer

Dagbladet har vært i kontakt med en sentral person i etterretningsmiljøet i Finnmark, som bekrefter at han inntil nylig var mannens leder ved organisasjonens avdeling i Kirkenes.

Den tidligere lederen opplyser at mannen i 50-åra har fått nye oppgaver ved E-tjenestens hovedkvarter på Lutvann i Oslo.

- Jeg ønsker ikke å bli tjenestemessig involvert i denne saken, sier han til Dagbladet.

Dagbladet har fått oppgitt flere telefonnumre av personer i Forsvaret og i lokalmiljøet, som mannen i 50-åra kan nås på. Gjentatte forsøk på å nå ham har ikke ført fram.

Tause

Dagbladet har stilt E-tjenesten spørsmål om mennene og E-tjenestens rolle i Frode Berg-saken. E-tjenesten har valgt å ikke besvare konkrete spørsmål. E-tjenesten har flere ganger henvist til Utenriksdepartementet.

Berg ble arrestert på gata utenfor luksushotellet Metropol Hotel 5. desember i fjor, bare et par hundre meter fra Kreml og Den røde plass i Moskva.

Berg postet bilder fra Moskva på sosiale medier og framsto som turist på julehandel. FSB mener derimot at de kan bevise at Berg skulle sende penger til en mann, som i retur skulle sende gradert informasjon om den russiske Nordflåten til en adresse disponert av den norske E-tjenesten.

<strong>KJENT HOTEL:</strong> Moskva-hotellet Metropol har hatt kjente gjester som Michael Jackson og Vladimir Lenin. Foto: Alexander Zemlianichenko/AP
KJENT HOTEL: Moskva-hotellet Metropol har hatt kjente gjester som Michael Jackson og Vladimir Lenin. Foto: Alexander Zemlianichenko/AP Vis mer

Nordflåten og atomubåter

Dagbladet har fått bekreftet at russiske sikkerhetsmyndigheter mener Berg bidro til å samle inn russiske statshemmeligheter på vegne av Norge allerede sommeren 2015.

FSB mener at den siste operasjonen Berg fullførte på vegne av Norge, skal ha vært i slutten av mars 2017. FSB mener videre Berg bidro til innsamling av informasjon, ved at han sendte en russisk statsborger penger og instruksjoner om hvordan sensitiv informasjon skulle sendes til den norske Etterretningstjenesten.

FSB mener at Berg sendte russeren informasjon om hvordan han skulle sende etterretningsinformasjonen, ifølge Dagbladets opplysninger.

FSB mener Etterretningstjenesten ønsket seg opplysninger om den russiske marinens atomubåter og verft i Severomorsk. Byen er lukket by for utlendinger og preges av strengt hemmelighold, som skal beskytte militære aktiviteter. Byen ligger tre timers kjøretur øst for grensa mot Norge. I Severomorsk har den russiske Nordflåten sitt administrative hovedkvarter.

Russeren skal deretter ha levert hemmeligstemplet informasjon til Etterretningstjenesten.

Informasjonen skal ha vært statshemmeligheter, gradert som «fortrolig» og «fullstendig fortrolig».

<strong>SEVEROMORSK:</strong> Et russisk krigsskip utenfor Severomorsk, juli 2011. Foto: Andrei Pronin/REUTERS
SEVEROMORSK: Et russisk krigsskip utenfor Severomorsk, juli 2011. Foto: Andrei Pronin/REUTERS Vis mer

Generalstaben i Russlands væpnede styrker har vurdert informasjonen slik at den var egnet til å skade Russlands sikkerhet.

Henviser til UD

Dagbladet har flere ganger kontaktet E-tjenesten og bedt om en kommentar til saken. Dagbladet har også tilbudt E-tjenesten å sette seg inn i opplysningene og detaljene som ligger til grunn for artikkelen. E-tjenesten har ikke ønsket det, men flere ganger besvart henvendelsene på følgende måte:

- Frode Berg-saken er en konsulær sak, og alle henvendelser må derfor rettes til Utenriksdepartementet. Utover dette har E-tjenesten ingen kommentar til spekulasjoner rundt saken, skriver kommunikasjonssjef Kim Gulbrandsen til Dagbladet.

Stor forståelse

Utenriksdepartementets kommunikasjonssjef Frode O. Andersen svarer følgende:

- Utenrikstjenesten fortsetter å arbeide for å ivareta Frode Bergs interesser. Blant annet gjennom besøk i fengselet for å gi praktisk bistand, og å være til stede på rettsmøter.

- Vi har en stor forståelse for at denne saken er en betydelig påkjenning for Frode Berg og familien hans, sier Frode O. Andersen.

- Det er viktig å ha klart for seg at det fortsatt ikke er tatt ut noen tiltale og at saken fortsatt er under etterforskning i Russland, sier Andersen.

Frode Berg-saken

  • Den pensjonerte grenseinspektøren Frode Berg (62) ble pågrepet av det russiske sikkerhetspolitiet FSB på gata utenfor luksushotellet Metropol, like ved Kreml i Moskva 5. desember 2017.
  • Han er siktet for spionasje. Spionsiktelsen er etter paragraf 276 i den russiske straffeloven, og har en minstestraff på ti års fengsel.
  • Berg jobbet i mange år som inspektør i Grensekommissariatet i Kirkenes. Kommissariatet har som hovedoppgave å føre tilsyn med at avtaler som regulerer grenseforholdene blir overholdt av begge parter. Berg skal ha operert som kurer med penger og informasjon mellom Norge og Russland, ifølge FSB.
  • Han skal ha reist fra Norge til Russland flere ganger på oppdrag. Russiske myndigheter mener de kan bevise at Berg leverte konvolutter med penger og elektroniske til en person som ga hemmelige dokumenter om den russiske nordflåten.
  • Berg har siden arrestasjonen sittet i varetekt i Lefortovo-fengselet, et høysikkerhetsfengsel som det russiske sikkerhetspolitiet bruker.
  • Nordmannen bistås av advokatene Ilja Novikov (Russland) og Brynjulf Risnes (Norge). Tjenestemenn fra den norske ambassaden i Moskva bidrar med konsulære tjenester. I Norge har Berg kone, barn og barnebarn. I Kirkenes har Berg vært aktiv i lokalsamfunnet, blant annet i Menighetsarbeidet.
  • Lokalbefolkningen i Sør-Varanger har engasjert seg, og dannet støttegruppe for Berg.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer