Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Forsvarerne avviser voldtekt og trusler

EGERSUND (NTB): Forsvarerne avviste i dag at den 21 år gamle fornærmede kvinnen i Egersundsaken ble tvunget og truet til å gjennomføre samleie og utuktige handlinger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dermed avviser forsvarerne til de tre hovedtiltalte de groveste tiltalepunktene i saken. De tre forsvarerne, som slapp til med sine prosedyrer i dag, tilbakeviste aktors påstander om at 21-åringen følte seg truet blant annet da hun utførte et samleie i flere av de tiltaltes påsyn i november 1996.

Truet

Forsvareren til den 19 år gamle jenta som framstår som hovedmann i saken, mener at denne episoden skjedde før den grove mishandlingen startet. Hun viste til flere av forklaringene som er avgitt i Dalane herredsrett de siste tre ukene, som sannsynliggjør at samleiet fant sted langt tidligere enn det aktor mener.

Dette sluttet også forsvarerne til to av guttene, Jan Tore Ludvigsen og Arvid Sjødin seg til. Både de to 18-årige guttene og den 19 år gamle jenta er tiltalt for medvirkning til voldtekt.

Medansvarlig

Forsvarerne holder også fast ved at hver av handlingene som ungdommene er tiltalt for, må sees isolert. Samlet framstår voldshandlingene som grov mishandling. Forsvarerne vil unngå at alle på den måten kan bli dømt for handlinger de ikke har vært med på.

Arvid Sjødin avviste også statsadvokatens påstand om at ungdommene kan dømmes for medvirkning til blant annet voldtekt bare ved å være til stede. Sjødin viste til en Høyesterettsdom hvor en haugesunder ble frikjent til tross for at han aktivt hadde ropt og hisset opp en gjeng med nynazister som skulle «ta» innvandrere.

Skyldige

Men alle de tre ungdommene erkjente at de har vært med på deler av mishandlingen av 21-åringen.

Den ene 18-åringen vedgår at han har tent på jenta, og at han har skutt fire skudd mot henne. Han vedgår også straffeskyld for å ha blåst erter på 21-åringens nakne kropp. Men han vedgår ikke voldtekt av den 22 år gamle medtiltalte jenta.

Den andre 18-årige gutten har også skutt mot 21-åringen, og blåst erter mot henne. Forsvareren mener likevel at guttens avhengighetsforhold til den 19 år gamle hovedtiltalte kan forklare hvorfor gutten var med på disse handlingene.

- Det var hun som var premissleverandøren, den det nærmest ikke var mulig å ta til motmæle mot, sa forsvareren Jan Tore Ludvigsen.

Hovedmann

Monica Solberg avviste likevel at 19-åringen er hovedmann i saken. Hun viste til at flere av de tiltalte har sagt at de hadde respekt for jenta, men ikke at de oppfattet henne som leder.

Ettersom jenta har tilstått å ha satt fyr på venninnen, slått henne, blåst erter mot henne og skutt 20 skudd mot henne, la Solberg la ned påstand om bare delvis frifinnelse på dette tiltalepunktet.

- Men det var ingen tanke om å skade NN (navn på fornærmede, red.anm.). Det startet som en lek, forklarte Solberg. Både Solberg, Ludvigsen og Sjødin etterlyste aktors manglende vilje til å se de forholdene som åpenbart virker formildende på straffeutmålingen for de tiltalte.

I morgen avsluttes forsvarerenes prosedyrer i Dalane herredsrett.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!