Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Eirik Jensen vs. Gjermund Cappelen

- Forsvarerne bestrider at Cappelen var en stor importør av narkotika

Politiet anslår at Cappelen har solgt narkotika for mellom 1 og 2 milliarder kroner. Men de har bare beslaglagt 10 millioner.

MOTIVENE: Statsadvokat Lars Erik Alfheim holdt det første innledningsforedraget i Oslo tingrett. Her snakker han om Cappelens motiver for skyldserkjennelsen. Video: NTB ScanpixVis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Rett før klokka 9 i dag møttes hasjbaron Gjermund Cappelen og eks-politimann Eirik Jensen i retten. De to, som hadde et nært forhold før de ble tiltalt, hilste ikke på hverandre.

- Vi har rekonstruert mye av kommunikasjonen, men det er fortsatt store hull, sa statsadvokat Lars Erik Alfheim i Oslo tingrett mandag.

Gjermund Cappelen erkjenner straffeskyld for å ha innført over 16 tonn hasj over en 20-årsperiode. Jensen nekter straffskyld for grov korrupsjon og medvirkning til narkotikakriminalitet.

PÅ TILTALEBENKEN: Her sitter Gjermund Cappelen på tiltalebenken i Oslo tingrett, sal 250. Til høyre for ham sitter Kaja de Vibe Malling. Helt ytterst på benken sitter medtiltalte Eirik Jensen sammen med sine forsvarere. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
PÅ TILTALEBENKEN: Her sitter Gjermund Cappelen på tiltalebenken i Oslo tingrett, sal 250. Til høyre for ham sitter Kaja de Vibe Malling. Helt ytterst på benken sitter medtiltalte Eirik Jensen sammen med sine forsvarere. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- 1 til 2 milliarder kroner
Men ifølge statsadvokat Alfheim bestrider Jensens forsvarere, John Christian Elden og Arild Holden, at Cappelen var en så stor importør som han selv hevder at han har vært.

Alfheim anslår at Cappelen har solgt narkotika for mellom 1 og 2 milliarder kroner, selv om politiet kun har klart å beslaglegge om lag 10 millioner kroner.

Eirik Jensen er tiltalt for å ha tatt imot penger og andre fordeler fra Cappelen til en samlet verdi av minst 2,1 millioner kroner.

- Folk kan selv stille seg spørsmålet om hvor sannsynlig dette er, sa Elden til NTB.

- Han har befunnet seg på toppen av et kriminelt nettverk han selv har skapt, sa Alfheim, som påpekte at det ville være naitvt å tro at politiet har funnet alle midler Cappelen har tjent på narkotikavirksomhet og gjemt bort i skoger og i utenlandske investeringer.

Cappelen avviser summen

Det er i tiltalen tatt høyde for å kreve inndragning av 825 millioner kroner fra Cappelen.

Cappelen sier i pausen i retten at tallet 1-2 milliarder ikke stemmer. Hans forsvarer Benedict de Vibe sier imidlertid til Dagbladet at dette sifferet trolig er riktig.

- Inndragningen på 825 millioner har vi visst om lenge. At det er blitt solgt hasj for 1-2 milliarder, slik statsadvokaten sier, er nok reelt. Nå Cappelen sier dette er for mye, snakker han om hva han selv er fått, som er 5000 kroner per kilo.

- Jensens forsvarere bestrider at Cappelen hadde så stor hasjdistribusjon som han selv sier. Hva svarer du til det?

- Egentlig er den distribusjonen i dommen fra Asker og Bærum begrenset litt ut fra Cappelens egne forklaringer. Vi kommer ikke til å bruke så mye tid på den påstanden fra Jensens forsvarere, sier de Vibe til Dagbladet.

- For oss har det ikke kommet fram noe nytt i innledningen av rettssaken, sier han.

- Oppspinn

RETTSSAKEN: Rettssaken mot Gjermund Cappelen og tidligere politioverbetjent Eirik Jensen startet i dag, 9. januar. Her er tiltalen mot Jensen. Video: NTB Scanpix Vis mer

Cappelens hasjliga ble dømt til 13 år, 16 år, 15 år, 5 og et halvt år, 9 år og 5 år i fengsel 19. november i fjor i Asker og Bærum tingrett for grove narkotikaforbrytelser. Cappelen ble også funnet skyldig, men straffeutmålingen ble utsatt til etter saken som nå går i Oslo tingrett.

- Jeg synes det er trist for de andre. Jeg kjenner jo disse menneskene godt. Jeg føler et visst ansvar, det var min hasj og mitt ansvar, sa Cappelen den gang om dommen.

Eirik Jensen nekter straffskyld for alle forholdene i tiltalen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
Eirik Jensen nekter straffskyld for alle forholdene i tiltalen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Under dagens innledningsforedag, brukte statsadvokat Alfheim tid på denne dommen for å bevise hvilken hasjbaron Cappelen har vært og for å belyse at dette ikke er oppspinn fra Cappelens side, slik som Jensens forsvarere påstår, ifølge ham.

- De sier at det er oppspinn fra Cappelens side. Jeg kan ikke risikere at retten sitter igjen med et slikt inntrykk av dette, sa Alfheim i sitt innledningsforedag.

RETTSSAKEN: Gjermund Cappelen under rettssaken mot ham og Eirik Jensen som startet i dag, 9. januar. Video: NTB Scanpix Vis mer

- Oppfatter jeg det riktig at forsvarerne påstår at Cappelen ikke har vært en så stor importør som han selv påstår? spurte tingrettsdommer Kim Heger.

- Ja, det er slik jeg har forstått det, svarte Alfheim, som deretter påpekte at retten de neste dagene må bli bedre kjent med Cappelen, som har «vært i politiets søkelys siden 1998».

Fra avisbud til hasjbaron

Alfheim sa om Cappelen at han var avisbud for Aftenposten i 1981 som 15-åring og i Statens vegvesen i 1982 som 16-åring. Han har aldri betalt skatt som andre, og har aldri hatt alminnelig inntekt.

- Gjermund Cappelen erkjenner straffeskyld for å ha innført over 16 tonn hasj i en 20-årsperiode. I denne periode har han tjent hundretalls millioner. Han har vært domfelt flere ganger for narkotiakvirksomhet, men han har vært god til å skjule sin virksomhet, sa Alfheim.

- Han har hatt et enormt forbruk i løpet av denne perioden. Lite er å finne i gjenfinnbare verdier, sa Alfheim, som fortalte at Cappelen ikke har operert alene.

- Han har hatt betydelig ulovlige inntekter som samsvarer godt med at han har bedrevet omfattende narkotikavirksomhet i en årrekke.

- Finnes mer penger

Politiet har tatt beslag i store summer og verdier hos Cappelen, men mener at det finnes mer penger.

Det avvises av Cappelen, som hevder at det som er funnet og som politiet har tatt beslag i, er alt som er igjen av penger fra narkosalget, skriver NTB.

Alfheim sa at de har spor av penger i utlandet, men at det har vært vanskelig å nøste i dette materialet.

- Jeg noterer meg at aktoratet ikke stoler fullt ut på Cappelen. Det setter vi pris på. Vi stoler heller ikke på ham, sa John Christian Elden, Jensens forsvarer, til Dagbladet i en pause.

- Det er naivt å tro at det vi har funnet, er alt som er igjen, sa Alfheim.

Dette er politiets egne beslagsbilder som ble lagt frem i rettssalen under saken mot Gjermund Cappelen og sju andre medtiltalte i Asker og Bærum tingrett. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
Dette er politiets egne beslagsbilder som ble lagt frem i rettssalen under saken mot Gjermund Cappelen og sju andre medtiltalte i Asker og Bærum tingrett. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Vis mer

Tingrettsdommer Kim Heger brøt inn med spørsmål om påtalemyndigheten på dette punktet ikke stoler på Cappelen.

- Det er korrekt, svarte Alfheim.

NEKTER Å HILSE: Eirik Jensen og Gjermund Cappelens sitter tiltalt i Oslo tingrett. De to er plassert lengst mulig fra hverandre i rettssalen. Her kaster Cappelen et blikk bort på Jensen. Foto: Lars Eivind Bones / Video: Sveinung U. Ystad Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling