Forsvarerne får innsyn i attentat-dokumentene

Lillestrøm (NTB): Forsvarerne i Orderud-saken fikk fredag innsyn i politidokumentene som gjelder attentat-forsøkene mot Anne Orderud Paust og Per Paust.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens forsvarerne satt opptatt i fengslingsmøtet for Lars Grønnerød og Per Kristian Orderud, falt kjennelsen fra Nedre Romerike herredsrett om attentat-saken i et annet rom på tinghuset på Lillestrøm.

- Det er veldig gledelig. Det er viktig for oss å se disse to sakene i sammenheng, sier Frode Sulland, Veronica Orderuds forsvarer.

Politiets etterforskere forsøker å finne ut om det kan være en sammenheng mellom attentatforsøkene mot ekteparet Paust og trippeldrapet.

- Retten sier seg enig i at det er en sannsynlig sammenheng mellom de to sakene. Den viser også til at når politiet har adgang til disse dokumentene, er det naturlig at også forsvarerne får det, sier Sulland.

Påkjæring uvisst

Politiet og statsadvokaten i Oslo har tidligere nektet forsvarerne innsyn i disse dokumentene, av hensyn til etterforskningen.

Politiinspektør Kristin Barth-Larsen ved Romerike politidistrikt ville fredag ikke si om hun mener det er skadelig for politiets videre arbeid at forsvarerne får se disse dokumentene.

- Vi har tatt betenkningstid. Vi vil lese kjennelsen skikkelig før vi bestemmer oss for om vi vil påkjære kjennelsen, sier hun.

To attentatforsøk

Anne Orderud Paust og hennes ektemann, diplomaten Per Paust, kom i medienes søkelys i fjor sommer, da de ble utsatt for to attentatforsøk. Den 16. juli i fjor ble det funnet en dynamittladning under Anne Orderud Pausts bil mens den sto parkert utenfor Forsvarsdepartementet i Oslo.

Det var Orderud Paust selv som merket at det var festet en gjenstand under bilen. Samme kveld kunne politiet slå fast at hun hadde kjørt på jobb med et halvt kilo sprengstoff under bilen, riktignok uten tennsats.

Politiets undersøkelser viste at det heller aldri hadde vært festet en tennsats til dynamitten, og at Anne Orderud Pausts liv derfor ikke var i fare. Saken ble likevel etterforsket som en alvorlig trussel mot henne og ektemannen.

Mindre enn én måned etter, natt til 12. august, ble det gjort forsøk på å tenne på i oppgangen til ekteparets leilighet på Skillebekk i Oslo.

Politiet fant et 5 kilos propanapparat som sto og lekket. Noen hadde tømt bensin i oppgangen og forsøkt å tenne på. Saken ble etterforsket som forsøk på mordbrann, og politiet gjorde det klart at de så de to attentatforsøkene i sammenheng.

Ekteparet Paust flyttet til New York senere samme sommer, der Per Paust vikarierte som generalkonsul. De kom tilbake til Norge og leiligheten på Skillebekk i januar i år. 6. mai døde Per Paust, etter kort tids sykdom.