OBSERVERT: Her blir Svein Jemtland observert kjørende rundt i sin grå Rav 4 mens kona Janne Jemtland hadde status som savnet. Onsdag var denne bilen og to andre som ble grundig undersøkt, sentrale i retten. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
OBSERVERT: Her blir Svein Jemtland observert kjørende rundt i sin grå Rav 4 mens kona Janne Jemtland hadde status som savnet. Onsdag var denne bilen og to andre som ble grundig undersøkt, sentrale i retten. Foto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer

Jemtland-drapet

Forsvarerne forbløffet over Jemtland-regnestykket

- Det står i tiltalen at hun ble senket i vann kort tid etter. Det stemmer ikke overens med de videre rapportene de har kommet med.

HAMAR (Dagbladet): Det slo ned som ei bombe på den sjuende rettsdagen i Hedmarken tingrett onsdag:

Politiet mener, basert på en grundig teknisk analyse, at det er umulig at Svein Jemtland (47) kan ha kjørt kona Janne Jemtland til brua der hun ble dumpet - før 2. januar i år.

Analysen slår beina under det Svein Jemtland (47) selv hevder skjedde etter at kona ble truffet av et skudd natt til 29. desember 2017 02.15.

Regnestykket

Jemtland har forklart at han lot kona ligge i snøen i en til to timer, før han pakket kroppen hennes inn i plast, og fraktet den til bilen. Der hevder han kona lå fram til han dumpet liket av Janne Jemtland (36) fra Eid bru i Våler i Glomma natt til 30. desember mellom klokka 02.00 og 03.00.

Onsdag la politioverbetjent Rikard Hansen i Kripos fram et regnestykke som redegjør for at det ikke var mulig.

Basert på innhenting av trafikkdata fra mobiltelefoner og registrerte kjørelengder på tre aktuelle biler hevder påtalemyndigheten at det ikke mulig at Svein Jemtland kjørte distansen på over 61 kilometer fra boligen til en kompis og tilbake til Brumunddal natta han selv hevder han gjorde det.

Påtalemyndigheten mener Janne Jemtland ikke kan ha blitt fraktet til Eid bru før 2. januar. Tre dager etter det ektemannen har forklart og fire dager etter at hun ble skutt.

- Dersom man legger rapportene om kjørelengde på de aktuelle bilene til grunn, er det ikke noe alternativ før 2. januar, sier statsadvokat Iris Storås til Dagbladet.

ÅSTED: Ifølge politiet analyser er det umulig at Svein Jemtland kan ha kjørt hjemmefra og til funnstedet i Glomma før 2. januar. Foto: Christian Roth Christensen
ÅSTED: Ifølge politiet analyser er det umulig at Svein Jemtland kan ha kjørt hjemmefra og til funnstedet i Glomma før 2. januar. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer

Opplysningene som kom fram i retten var helt nye for alle andre enn sakens parter og skapte oppstuss i rettssalen.

Skeptisk

Svein Jemtlands forsvarere er skeptisk til at påtalemyndigheten ennå ikke kan fastslå hvor eller når Janne Jemtland skal ha blitt druknet.

- Det er påtalemyndigheten som har bevisbyrden og skal bevise utover enhver og fornuftig tvil at Svein Jemtland har gjort det han er anklaget for. Akkurat nå mener vi at den bevisbyrden ikke er oppfylt, sier Christian Flemmen Johansen til Dagbladet.

TESTER PISTOLEN: Før Janne Jemtland døde ble hun skutt i hodet med en pistol. Mannen hennes, Svein Jemtland, er tiltalt for drapet, men hevder pistolskuddet gikk av ved et uhell. Nå testes våpenet i retten. Reporter/video: Trym Mogen / Dagbladet Vis mer

- Hvordan kommenterer dere funnene om at han ikke kan ha fraktet henne til Glomma før 2. januar?

- Det står i tiltalen at hun ble senket i vann kort tid etter, og det stemmer ikke overens med de videre rapportene de har kommet med, sier han.

Påtalemyndighetens bevisførsel er nå over i Hedmarken tingrett, så det er først i prosedyren på tirsdag statsadvokaten vil komme inn på hva hun mener har skjedd med Janne Jemtland.

Mobiltausheten

Klokka 23.18 på kvelden 1. januar sender Svein Jemtland en SMS til Janne Jemtland. Mellom da og klokka 7.15 neste morgen er det ingen registreringer før telefonen hans blir registrert i Brumunddal sentrum. Deretter kjører Jemtland hjem og så i avhør på politihuset på Hamar.

Natt til 2. januar hadde han imidlertid en kompis på overnatting. Vennen forklarte i retten denne uka at han sov på sofaen i stua og at den drapstiltalte eks-legionæren sov på sofaen på kjøkkenet.

- Kan frakten ha skjedd da?

- Jeg skal ikke mene noe nå om når det har skjedd eller på hvilken måte. Jeg registrerer at når vi ettergår hans forklaring om når han skal ha fraktet Janne Jemtland til Eid bru med den bilen han sier han har brukt, stemmer ikke den overens med undersøkelsen som er gjort av bilene, sa statsadvokat Iris Storås til Dagbladet.

- Alibi

Jemtland selv mener han har alibi 2. januar.

- Det er en venn som overnatter der. Er det et alibi?

- Han har vært vitne i saken, forklart seg om det og overnattingen 2. januar, sier hun.

- Vet dere tid og sted for når hun skal ha blitt senket i vann?

- Vi legger vekt på den samlede bevisførselen. Rettsmedisinerne har gitt en klar formening om at hun kan ha levd i to til tre timer. Det er noe vi legger til grunn. Stedet skal jeg komme tilbake til, sier Storås.

Drukna etter to til tre timer

36-åringen ble meldt savnet 31. desember i fjor. Det førte til omfattende søk i Brumunddal. Etter det første blodfunnet 4. januar, var det også intensiv leting både fra helikopter og med krimhunder.

Spørsmålet er om det da ville blitt funnet spor etter Janne Jemtland hvis hun ikke ble liggende i bilen et døgn før hun ble fraktet til Glomma, slik Jemtland forklarer.

- Sånn vi ser det, er området saumfart. Vår klient er halt og hun veier 60-70 kilo. Skulle han dratt henne gjennom snøen, ville det blitt merker og spor. Det spørs om det i det hele tatt er mulig, sier Flemmen Johansen.

Rettsmedisinernes undersøkelser viser at Janne Jemtland døde av drukning maksimalt to-tre timer etter at hun ble skutt i panna.

Hva som er skjedd etter det og fram til hun ble funnet i Glomma 13. januar, er fortsatt ikke oppklart.