Forsvarerne kan få sparken

Per Orderud er i et voldsomt dilemma når psykologen Gisli Gudjonsson entrer vitneboksen for å uttale seg om kona Veronica i formiddag. Det kan ende med at forsvarerne kan komme til å trekke seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Knappe to uker før dom i ankesaken mot de fire trippeldrapstiltalte faller, er det full skjæring mellom hovedpersonene. Før saken startet gikk krangelen høyt hvorvidt den britiske psykologen Gisli Gudjonsson skulle få lov til å vitne. I 10-tida i dag skjer det.

Krever å stille spørsmål

Forholdet mellom Per Orderud og hans forsvarere Harald Stabell og Cato Schiøtz er på frysepunktet. Forsvarerne krever å få stille Veronica spørsmål som kan stille henne i et dårlig lys, men Per nekter. Endringen i forsvarerstrategien opprører Veronica og hennes advokater. I dag kan det komme til full konfrontasjon mellom ekteparet og parhestene Stabell og Schiøtz.

Mye tyder på at Gudjonssons rapport om Orderud-paret inneholder opplysninger om Veronica som Pers forsvarere mener bør komme fram i retten. Dersom Per nekter dem å ta opp dette, kan de to forsvarerne komme til å be seg fritatt fra forsvarer-vervet, eller Per kan komme til å gi dem sparken.

Må fortsette

Det er liten grunn til å tro at førstelagmann Odd Jarl Pedersen vil godta en begjæring om utsettelse av saken, eller krav om forsvarerbytte. Dersom dramaet topper seg og mistilliten mellom Per og forsvarerne kommer opp til overflaten, vil trolig Schiøtz og Stabell fortsette å forsvare Per på fritt grunnlag, og eventuelt mot hans vilje.

Per Orderud hadde i går lange møter med sine egne og Veronicas forsvarere.

Skylder på Veronica

Bakgrunnen for den den spente situasjonen er Stabell og Schiøtz endring i strategi. I helgen kom det fram at forsvarerne i sin prosedyre kan komme til å dytte ansvaret over på Veronica i sin prosedyre. De kan komme til å be juryen vurdere om Per Orderud kan være uskyldig selv om jurymedlemmene finner at både drapsplanleggingen og våpenbyttet har funnet sted. Med andre ord, åpne for at Veronica kan ha vært hjernen bak trippeldrapene.

Lars Grønnerøds forsvarer råder Stabell til å prosedere på at Per Orderud kjente til drapsplanene, men at han aldri trodde det skulle gå så langt som at søsteren, moren og faren ble henrettet.

- Skal Stabell som profesjonell forsvarsadvokat kunne leve med Orderudsaken i ettertid, må han forsøke denne muligheten som subsidiær prosedyre. Den må komme etter at hans medforsvarer Cato Schiøtz har prosedert som i herredsretten. Den taktikken ga som kjent 21 års fengsel, sier forsvarer Morten Kjensli til Dagbladet.

Veronica Orderuds forsvarere raser over et slikt strategibytte, og ba i går om et dementi fra Stabell og Schiøtz. Det fikk de ikke.

Dagen i dag vil vise om det heretter er alle mot alle i lagmannsretten på Åråsen stadion. Dagbladet.no følger saken.

FARLIG NÆR: Harald Stabell og Cato Schiøtz kan komme til å forsvare Per Orderud mot hans vilje.