Forsvarerne rekker ikke ta sommerferie med det første

Geir Lippestad og forsvarerne snakker ut om veien videre. Og om hvor tøft det har vært.

TEAM LIPPESTAD: Advokat Geir Lippestad med sitt team av forsvarere, advokat Vibeke Hein Bæra, advokat Tord Jordet og advokatfullmektig Odd Ivar Grøn (t.h.). Foto: Erling Hægeland /Dagbladet
TEAM LIPPESTAD: Advokat Geir Lippestad med sitt team av forsvarere, advokat Vibeke Hein Bæra, advokat Tord Jordet og advokatfullmektig Odd Ivar Grøn (t.h.). Foto: Erling Hægeland /DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Lippestads prosedyre vil være det siste som skjer, før dommen faller, enten 20. juli eller 24. august.

Det har vært svært spesielle elleve måneder for forsvarerne, som alle på sett og vis tidligere holdt en lav profil. Nå er de blitt kjente ansikter både i Norge og i resten av verden, og de fire innrømmer at det har vært et hardkjør.

- Det føles som jeg har lånt bort sjela mi og at jeg håper jeg får den tilbake etterpå. Om jeg får den tilbake like hel vet jeg ikke, sa Lippestad til Dagbladet i februar.

Dette motiverer dem Men på hver sin måte har de klart å finne en måte å takle presset på.

- Det er tilbakemelding fra unge mennesker som har motivert meg mest, sier Lippestad i dag.

Han forteller at bortsett fra de første ukene, så har 99 prosent av tilbakemeldingene fra folk på gata vært positive.

- Vi er blitt utfordret på mange områder. Men det at så mange har sett viktigheten av at vi opprettholder rettsstaten, og da særlig den interessen 14-15-åringer viser oss, har vært inspirerende, sier han.

Sympati fra ofrene Vibeke Hein Bæra trekker fram en hendelse fra tinghuset tidligere denne uka:

- En overlevende fra Utøya kom bort til meg i kaffekøen og satte ord på hvorfor den jobben vi gjør er viktig. Jeg blir imponert av at de klarer å ha det perspektivet, sier hun.

For de fire advokatene har også samholdet i gruppa vært en viktig komponent i å klare seg gjennom saken.

- Det at vi har hatt et definert team, det har for meg vært veldig fint. Vi er blitt godt kjent, og kjenner hverandres styrker og svakheter. Vi leser hverandre godt og skifter på å være motivator, sier Bæra.

Barnestell som terapi Men når arbeidsdagen er over, uansett hvor seint det måtte være, så er familien som står igjen. Geir Lippestad og kona Signe Lippestad ble kort tid før rettssaken åttebarnsforeldre.

Lippestad har tidligere sagt at støtten fra familien har holdt ham oppe underveis.

- Det er noen belastninger ved denne saken som setter følelsene i sving, senest i går fikk retten høre fra noen som hadde mistet sine kjære. Det berører deg selvfølgelig, men da tenker jeg at det å komme hjem til barnestell er en god terapi. Jeg forsøker å være så dagligdags som mulig, sier Lippestad nå.

Også for Vibeke Hein Bæra har familien vært viktig i denne saken.

- Selvfølgelig har det vært viktig med støtte og god forankring hjemme, noe jeg opplever at vi alle har. Spesielt den siste tiden har jeg kjent på hvor viktig det er, sier Bæra.

- Lengter etter mann og barn Hun pendler vanligvis mellom Oslo og Skien hvor hennes mann og to barn bor, men det har hun måttet droppe de siste ukene.

- Det har vært intenst, og hvis du spør de vi lever sammen med vil de si at det har vært begrenset med avkobling fra vår side. De siste ukene har jeg vært her, så nå lengter jeg hjem til barna mine og mannen min, sier Bæra.

TI UKER: I dag er det siste dag i tingretsbehandlingen av terrorhandlingene 22. juli i fjor. Etter ti uker, ser forsvarerne Geir Lippestad (t.v.), Vibeke Hein Bæra, Odd Ivar Grøn og Tord Jordet fram til å få hverdagene tilbake.  Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
TI UKER: I dag er det siste dag i tingretsbehandlingen av terrorhandlingene 22. juli i fjor. Etter ti uker, ser forsvarerne Geir Lippestad (t.v.), Vibeke Hein Bæra, Odd Ivar Grøn og Tord Jordet fram til å få hverdagene tilbake. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer

Også Jordet innrømmer at han har litt å kompensere for på hjemmebane når saken er ferdig.

- Det har blitt veldig mange sene kvelder med mye arbeid, så jeg skal ta ekstra fatt på husarbeid de neste ukene, sier Jordet.

For ham har trening vært viktig for å tømme hodet mellom lange dager i retten.

- Jeg har trent mye før, men det har vært en ekstra viktig avkobling det siste året, sier han.

Ingen ferie Til tross for at de knapt har hatt tid til annet enn å jobbe med denne saken siden i fjor høst, er det ingen ferie som ligger og venter.

Lippestad forteller at de skal tilbake på jobb på mandag for å ta seg av advokatkontorets øvrige klienter.

- Men vi skal ut og spise på fredag kveld. Vi har også invitert med ektefeller for å gjøre stas på dem, sier han.

- Og på lørdag er det sankthansaften. Da drar jeg med meg familien og gode venner ut på et skjær og griller, legger Bæra til.

VED BREIVIKS SIDE: - Det føles som jeg har lånt bort sjela mi og at jeg håper jeg får den tilbake etterpå. Om jeg får den tilbake like hel vet jeg ikke, har Lippestad uttalt til Dagbladet.   Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
VED BREIVIKS SIDE: - Det føles som jeg har lånt bort sjela mi og at jeg håper jeg får den tilbake etterpå. Om jeg får den tilbake like hel vet jeg ikke, har Lippestad uttalt til Dagbladet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer