Forsvarerne vil bruke «hemmelige ordener» for å framstille Breivik som normal

Henter fram sære eksempler fra «hemmelige ordner» og helsepersonellet som observerte Breivik i fengselet.

FORSVARERE: Geir Lippestad og Vibeke Hein Bæra forsvarer Breivik sammen med forsvarerne Tord Jordet og Odd Ivar Grøn. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet
FORSVARERE: Geir Lippestad og Vibeke Hein Bæra forsvarer Breivik sammen med forsvarerne Tord Jordet og Odd Ivar Grøn. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): De neste ukene i rettssaken mot massemorderen Anders Behring Breivik er satt av til vitner fra Utøya og politimenn som deltok i pågripelsen. Så tar forsvarerne over. De har kalt inn 32 vitner, blant dem Frank Aarebrott, Mulla Krekar og Johan Galtung fra det de kategoriserer som vitner innen «historie, religion og samfunn».

- Vi ønsker å føre vitner som kan si noe om organisasjonen han har beskrevet og andre tilsvarende organisasjoner, sier Vibeke Hein Bæra, en av Breiviks fire forsvarere, til Dagbladet.

- Det førstnevnte er ikke enkelt, når han ikke vil røpe andre. Men vi ønsker å vise andre eksempler på organisasjoner som bruker sammenliknbar symbolikk og som kan ha noen tilsvarende meninger, sier Bæra.

Ridder? Breivik hevder han er del av organisasjonen Knights Templar. Han har omtalt seg som en «ridderjustitiarius». De første psykiaterne som undersøkte Breivik, Torgeir Husby og Synne Sørheim, og som konkluderte med at han er utilregnelig, mener at det er en del av hans paranoide vrangforestillinger. Forsvarerne vil da vise til eksempler fra såkalt hemmelige ordner, for å normalisere Breiviks beskrivelser.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer