Forsvarerne vil bruke «hemmelige ordener» for å framstille Breivik som normal

Henter fram sære eksempler fra «hemmelige ordner» og helsepersonellet som observerte Breivik i fengselet.

FORSVARERE: Geir Lippestad og Vibeke Hein Bæra forsvarer Breivik sammen med forsvarerne Tord Jordet og Odd Ivar Grøn. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet
FORSVARERE: Geir Lippestad og Vibeke Hein Bæra forsvarer Breivik sammen med forsvarerne Tord Jordet og Odd Ivar Grøn. Foto: Bjørn Langsem/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De neste ukene i rettssaken mot massemorderen Anders Behring Breivik er satt av til vitner fra Utøya og politimenn som deltok i pågripelsen. Så tar forsvarerne over. De har kalt inn 32 vitner, blant dem Frank Aarebrott, Mulla Krekar og Johan Galtung fra det de kategoriserer som vitner innen «historie, religion og samfunn».

- Vi ønsker å føre vitner som kan si noe om organisasjonen han har beskrevet og andre tilsvarende organisasjoner, sier Vibeke Hein Bæra, en av Breiviks fire forsvarere, til Dagbladet.

- Det førstnevnte er ikke enkelt, når han ikke vil røpe andre. Men vi ønsker å vise andre eksempler på organisasjoner som bruker sammenliknbar symbolikk og som kan ha noen tilsvarende meninger, sier Bæra.

Ridder? Breivik hevder han er del av organisasjonen Knights Templar. Han har omtalt seg som en «ridderjustitiarius». De første psykiaterne som undersøkte Breivik, Torgeir Husby og Synne Sørheim, og som konkluderte med at han er utilregnelig, mener at det er en del av hans paranoide vrangforestillinger. Forsvarerne vil da vise til eksempler fra såkalt hemmelige ordner, for å normalisere Breiviks beskrivelser.

- Vi vil vise at det finnes nokså tilsvarende organisasjoner, som ikke blir sett på så smale og hvor medlemmene på ingen måte blir sett på som paranoide. En del av vår jobb vil bli å normalisere en del av det som er litt mystifisert, for eksempel medaljongen og uniformen hans, og vise at det ikke er så rart som det kan fremstå, sier Bæra.

Vrangforestillinger? Forsvarerne må ikke bare forsøke å tilbakevise det de første psykiaterne mener er vrangforestillinger. De må også vise at Breivik har et normalt funksjonsnivå og at han ikke har en «total funksjonssvikt», slik Sørheim og Husby mener han lider av. Forsvarerne har allerede forsøkt å vise det de mener er et normalt funksjonsnivå i sine spørsmål til enkelte av vitnene. Der statsadvokat Svein Holden har spurt Breivik selv om hvorfor han klønet med å få bombebilen i reverse, har Lippestad og Bæra for eksempel stilt spørsmål om nedkjørselen til Utvika er enkel å finne og om det krevde rekognosering i forkant for å parkere som han gjorde.

Tilpasser seg Breivik selv har i retten sagt at han angrer på en del av sine ordvalg og beskrivelser i samtalene med Sørheim og Husby og sagt at han uttrykte seg pompøst. I retten og overfor psykiaterne Terje Tørrissen og Agnar Aspaas har han tonet ned en rekke elementer, og omtaler seg selvfor eksempel som «en perfekt fotsoldat», ikke som en «ridderjustitiarius».

Tilpasningene gjorde at den rettsmedisinske kommisjon stilte spørsmål ved om Breivik hadde lurt Aspaas og Tørrissen, noe de avviste. Det er uansett mulig å argumentere for at justeringene gjør at bevisverdien blir noe lavere. Forsvarerne har da allerede vist til at Breivik begynte å justere sin forklaring før han kjente Husby og Sørheims konklusjon og medieomtalen av seg selv.

- Det vil bli et viktig tema, men vi har allerede fått fram i retten at han startet å justere beskrivelsene noe allerede før han fikk tilgang til media og den første rapporten. Han forklarte da i avhør at han av ulike årsaker hadde vært pompøs og overdrevet. Det mener vi er et viktig poeng som har en god begrunnelser, sier advokat Geir Lippestad til Dagbladet.

Observerte Breivik Helsepersonell som har hatt tilsyn med Breivik på Ila, både under varetektsperioden og da han ble observert, er de siste på forsvarernes vitneliste. På mange måter kan de også bli forsvarernes beste vitner for å få Breivik dømt som tilregnelig. Både fengselspsykiaterne og observasjonsteamet har ikke funnet noen tegn til psykoser.

- De helsefaglige vitnene er selvsagt viktige. Det er klart at observasjonsteamet, som har lang erfaring med å vurdere psykoser, og som konkluderte som de gjorde, er viktige vitner for oss, sier Lippestad.

Prosedyrer Etter forsvarervitnene tar rettspsykiaterne over utspørringen. Til slutt vil statsadvokatene og forsvarerne avslutte med hver sin prosedyre. Da vil aktoratet avsløre om de vil argumentere for om Breivik er tilregnelig eller ikke. De såkalte beviskravene er ventet å bli et viktig tema. Statsadvokatene mente for eksempel at det ikke var nødvendig med en ny psykiatrisk vurdering av Breivik, fordi det var opprettet en tvil om hans tilregnelighet og at han dermed måtte dømmes som utilregnelig. Lippestad sier at det vil bli et tema i hans prosedyre.

- I alminnelige straffesaker er beviskravet at skyldspørsmålet må være hevet over en hver tvil. Samtidig er det nok en akseptert oppfatning om at beviskravet må være noe lavere når det kommer til tilregnelighet. Det er et juridisk spørsmål, som vi må prosedere, og vi må vise til lovtekster, forarbeider og rettspraksis. Situasjonen vi har nå har heller aldri vært satt på spissen tidligere, sier han til Dagbladet.