Forsvaret: - UD har et ansvar for å sjekke salgene selv

UD og Forsvaret er uenige i hvem som har ansvaret for å undersøke kjøperen. En av kjøperne var en krigsherre.

I HØRING: I dag to av høringa møter Petter Jansen, sjef i FLO, (i midten), Trond R. Karlsen,tidligere sjef i FLO (til høyre), Odd-Stein Melsæter, som gransket seg selv (ytterst til høyre) og Suzanne Malmberg Amundsen (til venstre).
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
I HØRING: I dag to av høringa møter Petter Jansen, sjef i FLO, (i midten), Trond R. Karlsen,tidligere sjef i FLO (til høyre), Odd-Stein Melsæter, som gransket seg selv (ytterst til høyre) og Suzanne Malmberg Amundsen (til venstre). Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag to av høringa om forsvarsrotet, stilles først Forsvaret og deres logistikkorganisasjon til veggs. I kveld skal forsvarsminister Ine Eriksen Søreide og utenriksminister Børge Brende grilles.

Utenriksdepartementet og Forsvaret er svært uenige i hvem som har ansvaret for at forsvarsmateriell har endt opp i Vest-Afrika. UD mener det er selgers ansvar å legge fram dokumentasjon på kjøper og hvor forsvarsmateriellet skal ende opp.

UD viser til at det å legge fram feil informasjon overfor dem, kan medføre fem års fengsel.

11 kystvaktskip seiler nå i Vest-Afrika, nærmere bestemt utenfor Nigeria og Kamerun. 7 av disse er i krigsherren Government «Tompolo» Ekpemupolos eie.

- Kunne sjekket kundene FLO-sjef Petter Jansen fortsetter å peke på UD. Michael Tetszchner spør om han er komfortabel med resultatet når han ser hvor båtene nå er havnet.

- Når det gjelder fartøyene, har vi fulgt eksportkontrollregelverket på en god måte, men vi kunne sjekket ut enkelte ting om kundene, sier Trond R. Karlsen. Han sier at Forsvaret ikke fikk noen tilbakemelding fra UD om at dette salget ikke fulgte eksportregelverket.

Michael Tetzschner (H) spurte Jansen og Karlsen til sammen seks ganger om de var bekvemme med salgene. Det spørsmålet unngikk de begge.

- UD må vurdere Rasmus Hansson (MDG), lurer på hvem som faktisk har ansvaret for hvor forsvarsmateriell ender opp. Delvis legger Forsvaret skylda på UD.

- Når det gjelder ansvaret for å utsjekke kjøp, er Karslen (tidligere sjef i FLO) helt klar på at det er UD og eksportkontrollen som har ansvaret. Er det riktig?

- Nei, ikke helt presist. Vi har et ansvar for å sjekke kjøper. Vi har et pålegg fra direktiv om materiell forvaltning, og der står det hva vi skal gjøre. Det har ikke vi fult opp i tilstrekkelig grad. Det har vi et forbedringspotensial, sier Karlsen, men sier at:

- Den som skal gi eksportlisens (UD journ. Anm) må foreta sin vurdering, om UD kun legger våre vurderinger til grunn, eller om de ønsker å gjøre dette (undersøkelsen journ. Anm) mer grundig, det vet ikke jeg, sier Karlsen.

- Penger på konto Tetzschner prøvde flere ganger å konkretisere spørsmålet, men både Jansen og Karlsen svarte bare med at de hadde fulgt regelverket og tatt sin del av ansvaret.

IKKE FORNØYDE: Her hilser saksordfører Helge Torheim (Frp) på tidligere sjef i Forsvarets logistikkorganisasjon Trond R. Karlsen. Nede til høyre sitter Martin Kolberg (Ap). De to komitémedlemmene var ikke fornøyde med at Forsvaret ikke husket flere sentrale opplysninger om kontrakter og underskrifter.

Foto: Nina Hansen / Dagbladet
IKKE FORNØYDE: Her hilser saksordfører Helge Torheim (Frp) på tidligere sjef i Forsvarets logistikkorganisasjon Trond R. Karlsen. Nede til høyre sitter Martin Kolberg (Ap). De to komitémedlemmene var ikke fornøyde med at Forsvaret ikke husket flere sentrale opplysninger om kontrakter og underskrifter. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

For eksportkontrollen og for den generelle kontrollen av dem som etat la Jansen skylden på UD.

- Når pengene er på konto er jeg fornøyd, når fartøyene reiser andre steder i andre fase, er det utenfor mitt ansvar, sier Jansen. Han sier at UD må ta et ansvar for at det ikke er gode nok rutiner og systemer for å sikre at båter ikke blir videresolgt til uønskede.

MDGs Rasmus Hansson tok opp spørsmålet igjen da Dagbladet intervjuet ham i høringspausen.

Hans inntrykk er at Forsvaret skylder på Utenriksdepartementet når det kommer til hvem som har ansvaret.

- Forsvaret viser til Utenriksdepartementet. Jeg mistenker at vi senere vil høre at Utenriksdepartementet viser til Forsvaret. Min oppfatning er at ansvaret ligger hos Forsvaret og Forsvarsministeren, sier Hansson til Dagbladet.