Forsvaret: - UD har et ansvar for å sjekke salgene selv

UD og Forsvaret er uenige i hvem som har ansvaret for å undersøke kjøperen. En av kjøperne var en krigsherre.

I HØRING: I dag to av høringa møter Petter Jansen, sjef i FLO, (i midten), Trond R. Karlsen,tidligere sjef i FLO (til høyre), Odd-Stein Melsæter, som gransket seg selv (ytterst til høyre) og Suzanne Malmberg Amundsen (til venstre).
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
I HØRING: I dag to av høringa møter Petter Jansen, sjef i FLO, (i midten), Trond R. Karlsen,tidligere sjef i FLO (til høyre), Odd-Stein Melsæter, som gransket seg selv (ytterst til høyre) og Suzanne Malmberg Amundsen (til venstre). Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I dag to av høringa om forsvarsrotet, stilles først Forsvaret og deres logistikkorganisasjon til veggs. I kveld skal forsvarsminister Ine Eriksen Søreide og utenriksminister Børge Brende grilles.

Utenriksdepartementet og Forsvaret er svært uenige i hvem som har ansvaret for at forsvarsmateriell har endt opp i Vest-Afrika. UD mener det er selgers ansvar å legge fram dokumentasjon på kjøper og hvor forsvarsmateriellet skal ende opp.

UD viser til at det å legge fram feil informasjon overfor dem, kan medføre fem års fengsel.

11 kystvaktskip seiler nå i Vest-Afrika, nærmere bestemt utenfor Nigeria og Kamerun. 7 av disse er i krigsherren Government «Tompolo» Ekpemupolos eie.

- Kunne sjekket kundene FLO-sjef Petter Jansen fortsetter å peke på UD. Michael Tetszchner spør om han er komfortabel med resultatet når han ser hvor båtene nå er havnet.

- Når det gjelder fartøyene, har vi fulgt eksportkontrollregelverket på en god måte, men vi kunne sjekket ut enkelte ting om kundene, sier Trond R. Karlsen. Han sier at Forsvaret ikke fikk noen tilbakemelding fra UD om at dette salget ikke fulgte eksportregelverket.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer