Forsvaret advarer mot russer- terging

Norge og Russland står steilt mot hverandre i konflikten om den oppbrakte tråleren «Tsjernigov», som nå ligger i arrest i Tromsø. Forsvarets Forskningsinstitutt advarer nå Norge mot å hisse på seg russerne i denne saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dette er en enkeltstående episode. Og vi skal ikke være for raske slik at det blir vi som blir stående som den som tilspisser situasjonen, sier direktør Nils Holme ved Forsvarets Forskningsinstitutt til Dagbladet.

Holme har i mange år arbeidet med problemene i nordområdene, og understreker at Norge har hatt et svært fruktbart samarbeid med russerne i vernesonen.

Norge påberopte seg folkeretten da de arresterte den russiske tråleren, mens Russland hevder at den norske kystvakta tok seg til rette i internasjonalt farvann.

Russiske protester

Konflikten føyer seg inn i en lang rekke politiske krangler mellom Norge og Russland den siste tida, men til tross for kalde gufs: Forsvaret tror ikke på noen «kald krig» med Russland i denne saken.

Norske myndigheter har ilagt kaptein og rederi 490000 kroner i bot og inndragning, mens russerne forlanger tråleren utlevert fra norsk varetekt. Dessuten hevder russerne at eventuelle straffereaksjoner er et anliggende for russiske myndigheter. I tillegg til at Russland tidligere i uka leverte en kraftig protest til Norges ambassadør i Moskva, har den russiske delegasjonen til den norsk-russiske fiskerikommisjonen avbrutt møtet som startet i Murmansk tirsdag i protest.

Kaldt gufs

- Vi mener at tråleren var i internasjonalt farvann, og at Norge ikke har fullmakt til å arrestere russiske trålere i dette området, sier direktør Boris Priotsjtsjefa i et av kontrollorganene for fiskeriene i Nordvest-Russland ifølge Murmansk TV.

Den kraftige russiske språkbruken har fått flere til å karakterisere de russiske utspillene som et gufs fra den kalde krigen.

- Vi må ikke tillegge formen så stor vekt at vi legger innhold i formen som det ikke er dekning for, sier Holme.

Fiskevernsonen er et omstridt spørsmål, og Norge og Russland har vært enige om å være uenige siden 1978. Norske myndigheter er imidlert sikre på at de har rett til å arrestere tråleren.