Forsvaret anmelder laserangrep

Laserlys fra konfirmantsamling skapte dramatikk under redningsøvelse i Trondheim.

DRAMATISK: Det var under en øvelse i mørket, mens det hang mennesker under helikopteret, at besetningen ble belyst med laser. Illustrasjonsfoto: SIGURD FANDANGO/Dagbladet
DRAMATISK: Det var under en øvelse i mørket, mens det hang mennesker under helikopteret, at besetningen ble belyst med laser. Illustrasjonsfoto: SIGURD FANDANGO/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mens redningsmannen var i full gang med å heise personell opp i helikopteret fra en redningsbåt i Trondheimsfjorden, ble pilotene belyst av to kraftige grønne laserlys.

Hvis besetningen hadde blitt blendet, kunne det ha fått fatale konsekvenser under den kritiske fasen av redningsøvelsen. Med helikopteret svevende kun få meter over vannet, og personer hengende i line under, er marginene svært små.

Tok opp jakten Hendelsen skjedde 26. oktober i fjor, der mannskapet om bord Sea King-helikopteret selv tok opp jakten på gjerningspersonene.

Ved hjelp av infrarødt kamera avslørte de flere personer ved døråpningen til Ranheim kirke og området rundt. Da politiet kom frem til stedet viste det seg at at det hadde vært konfirmasjonssamling ved kirka da helikopteret ble belyst med laser.

«Forsvaret begjærer at forholdet påtales, og at gjerningspersonen(e) blir tiltalt, dømt og straffes», skriver Forsvarsstaben i sin anmeldelse til Sør-Trøndelag politidistrikt.

«Null-toleranse» At store deler av besetningen brukte nattbriller under øvelsen kan ha bidratt til at ingen ble skadet under hendelsen. Nattutstyret beskytter øynene fra laserlyset, og begrenser effekten av å bli blendet.

Men fartøysjefen hadde ikke nattbriller på. Forsvaret understreker at at skadepotensialet kunne blitt betydelig om han hadde blitt blendet med redningspersonell hengende i redningsheisen.

«Forsvaret ønsker å signalisere null-toleranse ved slike forhold», står det i anmeldelsen.

Det er ikke første gangen laserlys truer luftfarten i Trondheim. Ifølge Adresseavisa er det blitt et gjentagende problem at fly til og fra Trondheim lufthavn Værnes blendes av laserlys. Også 330 skvadronen, som drifter redningshelikoptrene fra Ørlandet, har opplevd tre lignende tilfeller de siste årene, skriver avisen.