- EKSTRA ÅRVÅKENHET: Slik ble Huseby leir, der Garden har hovedkvarter, voktet i kveld. Her ble også alle biler på vei inn sjekket med tanke på eksplosiver. Foto: Øistein Norum Monsen
- EKSTRA ÅRVÅKENHET: Slik ble Huseby leir, der Garden har hovedkvarter, voktet i kveld. Her ble også alle biler på vei inn sjekket med tanke på eksplosiver. Foto: Øistein Norum MonsenVis mer

Forsvaret avdramatiserer økt terrorberedskap

- Ikke første gang vi har nivå Alfa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I kveld ble det kjent at Forsvaret har skjerpet terrorberedskapen ved alle militæranlegg i Norge.

Ved Huseby Leir i Oslo ble i dag blant annet alle biler som skulle inn til gardens anlegg undersøkt spesielt med tanke på eksplosiver under kjøretøyene.

- Vi har nå trusselnivå Alfa. Det er det laveste trusselnivået, og det er ikke første gang vi vurderer trusselnivået slik, sier oberst Dag Aamoth, Forsvarssjefens pressetalsmann.

Obersten ønsker ikke å si noe om årsaken til at Forsvaret i kveld hevet beredskapen. Sikkerhetsnivå Alfa betyr at sikkerheten generelt blir skjerpet og at de som er på vakt følger ekstra nøye med.

Det er ikke utplassert ekstra personell eller beordret bevæpning av mannskapene.

- Ikke økt trusselfare - Vi er informert om at Forsvaret har forandret sitt trusselnivå til Alfa, sier kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken i Politiets sikkerhetstjeneste til Dagbladet.

- Hvordan vurderer PST terrortrusselen mot Norge etter at Forsvaret skjerpet sin vurdering til Alfa?

- Etter PSTs oppfatning er trusselnivået mot Norge uendret, sier Trond Hugubakken til Dagbladet.

- Ingen dramatikk Det er ikke første gang Forsvaret skjerpet sikkerheten rundt sine anlegg. Sist trusselnivået ble satt til Alfa var i dagene etter terrorhandlingene 22. juli 2011.

Flerre kilder med kjennskap til hevingen av trusselnivået understreker overfor Dagbladet at det ikke er noen form for dramatikk i at Forsvaret i kveld skjerpet trusselnivået mot sine anlegg til Alfa.

- Som sagt: Alfa er vår laveste trusselvurdering, sier oberst Dag Aamoth til Dagbladet.

Det har ikke lykkes Dagbladet å få bekreftet opplysninger om hvorfor Forsvaret har skjerpet sikkerheten rundt sine anlegg.