Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Forsvaret benekter hemmelighold

Allerede lørdag visste det norske forsvaret at det kunne ha skjedd et uhell med en russisk atomubåt. Men Forsvaret benekter i dag at de har holdt tilbake informasjon om «Kursk».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lørdag registrerte det norske etteretningsskipet «Marjata» to eksplosjoner i området der «Kursk» gikk ned samme dag. «Marjata» registrerte senere redningsaktiviteter i området. Forsvaret ventet til mandag morgen med å slå alarm. Da hadde allerede internasjonale byråer meldt om ubåtdramaet like ved

norskekysten.

I dag avviser forsvarets overkommando at de har holdt tilbake informasjonom ulykken.

- I ettertid er det åpenbart at Forsvarets observasjoner knytter seg til redningsaksjonen etter forliset. Det var imidlertid ikke mulig for Forsvaret å trekke en klar slutning i denne retning på et tidligere tidspunkt, skriver overkommandoen i en pressemelding.

Forsvaret viser til at redningsøvelser er vanlige under den typen øvelse som «Marjata» overvåket, og at det er vanskelig å skille en redningsøvelse fra en redningsaksjon.

- Forsvaret er seg meget bevisst sin informasjonsplikt overfor andre statsinstitusjoner ved atomulykker. Slik informasjon må imidlertid bygge på klare indikasjoner på at et uhell, og enda mer et mulig atomuhell, faktisk har funnet sted, skriver overkommandoen.

I går kritiserte Ole Harbitz, lederen for Statens strålevern, forsvaret for ikke å ha meldt i fra tidligere.

- Hvis det kan ha skjedd en ulykke hvor man ikke kan utelukke en strålingsproblematikk, må vi få beskjed uten opphold. For finnmarkingene er det bedre med en melding for mye, enn en melding for lite, sier Harbitz.