Forsvaret betviler Wikileaks-avsløring

- Jeg har snakket med personell i avdelingen det gjelder. Ingen kan huske å ha vært borti en sånn sak, sier oberstløytnant John Espen Lien om lommelykt-skytingen.

- RART: - Jeg har snakket med personell i avdelingen det gjelder og folk på hovedkvarteret. Ingen kan huske å ha vært borti en sånn sak. Det er litt rart, for det er en sak som det vill vært en rapport på, og en sak vi ville ha husket, sier oberstløytnant John Espen Lien til Dagbladet. Foto: Forsvaret
- RART: - Jeg har snakket med personell i avdelingen det gjelder og folk på hovedkvarteret. Ingen kan huske å ha vært borti en sånn sak. Det er litt rart, for det er en sak som det vill vært en rapport på, og en sak vi ville ha husket, sier oberstløytnant John Espen Lien til Dagbladet. Foto: Forsvaret Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): - På bakgrunn av det som står i Dagbladet, har jeg undersøkt saken. Jeg har snakket med personell i avdelingen det gjelder og folk på hovedkvarteret. Ingen kan huske å ha vært borti en sånn sak. Det er litt rart, for det er en sak som det vill vært en rapport på, og en sak vi ville ha husket, sier fungerende kommunikasjonssjef ved Forsvarets operative hovedkvarter, oberstløytnant John Espen Lien, til Dagbladet.

Det var etter at Dagbladet omtalte en aksjon der norske soldater ved den norske leiren i Meymaneh skal ha gått til aksjon mot en bygning der de skal ha støtt på en lokal afghaner. Ifølge hemmelige dokumenter om Afghanistan-krigen, lekket av varsler-hjelperne i Wikileaks, skal mannen ha gjort en rask og aggressiv bevegelse mot styrkene.

Vil undersøke saken nøye Denne bevegelsen, i tillegg til at de skal ha oppfattet at han hadde noe potensielt farlig i hånda, førte til at norske soldater skjøt mannen, ifølge dokumentene. I etterkant kom det fram at det mannen hadde holdt i hånda var en lommelykt.

- Hva som har skjedd, vet jeg ikke foreløpig. Vi må ta forbehold om at det er ferietid, men har foreløpig ikke lykkes i å finne noen som kan huske denne hendelsen. Det kan hende det ikke er skrevet en rapport, eller så kan den finnes et sted i ISAF-systemet. Det kan også være snakk om at det står feil avdeling i rapporten.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer