- RART: - Jeg har snakket med personell i avdelingen det gjelder og folk på hovedkvarteret. Ingen kan huske å ha vært borti en sånn sak. Det er litt rart, for det er en sak som det vill vært en rapport på, og en sak vi ville ha husket, sier oberstløytnant John Espen Lien til Dagbladet. Foto: Forsvaret
- RART: - Jeg har snakket med personell i avdelingen det gjelder og folk på hovedkvarteret. Ingen kan huske å ha vært borti en sånn sak. Det er litt rart, for det er en sak som det vill vært en rapport på, og en sak vi ville ha husket, sier oberstløytnant John Espen Lien til Dagbladet. Foto: ForsvaretVis mer

Forsvaret betviler Wikileaks-avsløring

- Jeg har snakket med personell i avdelingen det gjelder. Ingen kan huske å ha vært borti en sånn sak, sier oberstløytnant John Espen Lien om lommelykt-skytingen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): - På bakgrunn av det som står i Dagbladet, har jeg undersøkt saken. Jeg har snakket med personell i avdelingen det gjelder og folk på hovedkvarteret. Ingen kan huske å ha vært borti en sånn sak. Det er litt rart, for det er en sak som det vill vært en rapport på, og en sak vi ville ha husket, sier fungerende kommunikasjonssjef ved Forsvarets operative hovedkvarter, oberstløytnant John Espen Lien, til Dagbladet.

Det var etter at Dagbladet omtalte en aksjon der norske soldater ved den norske leiren i Meymaneh skal ha gått til aksjon mot en bygning der de skal ha støtt på en lokal afghaner. Ifølge hemmelige dokumenter om Afghanistan-krigen, lekket av varsler-hjelperne i Wikileaks, skal mannen ha gjort en rask og aggressiv bevegelse mot styrkene.

Vil undersøke saken nøye Denne bevegelsen, i tillegg til at de skal ha oppfattet at han hadde noe potensielt farlig i hånda, førte til at norske soldater skjøt mannen, ifølge dokumentene. I etterkant kom det fram at det mannen hadde holdt i hånda var en lommelykt.

- Hva som har skjedd, vet jeg ikke foreløpig. Vi må ta forbehold om at det er ferietid, men har foreløpig ikke lykkes i å finne noen som kan huske denne hendelsen. Det kan hende det ikke er skrevet en rapport, eller så kan den finnes et sted i ISAF-systemet. Det kan også være snakk om at det står feil avdeling i rapporten.

- Eventuelt kan det være andre årsaker jeg ikke har oversikt over. Dette må undersøkes mer nøye, siden vi ikke får koblet den til en hendelse som huskes.

- Kan være feil i dokumenter - Er det derfor grunn til å tro at det forekommer feil i de lekkede dokumentene?

- Rent teoretisk kan det være mulig at det er feil i såpass store mengder dokumenter, men vår tilnærming er å sjekke ut hva som kan ha skjedd i en sånn sak siden vi ikke har funnet noen som har kjennskap til den ennå, sier han.

Han sier at det på grunn av ferieavvikling vil prege hvor mye energi som er tilgjengelig.

- Vi er interessert i å få klarhet i en sak som dette. Foreløpig har vi det bare via hukommelsen, og vi vil undersøke i hvilken grad det finnes rapporter. Vi har ingen som kan huske dette, men samtidig har vi ikke mange saker der det er sivile tap. Normalt er dette noe som ville ha festet seg, sier Lien.

Feil dato? I gjennomgangen Dagbladet har hatt av dokumentene, er en hendelse der norske soldater skjøt en sivil afghaner på motorsykkel datert 25.11.2009, mens norske medier i fjor skrev om den beskrevne hendelsen allerede 27.07.2009.

- Har det vært to ulike hendelser der norske soldater har skutt mot motorsyklister?

GRADERT: 92 000 hemmelige dokumenter ble i natt lekket. De tre avisene New York Times, The Guardian og Der Spiegel har i natt publisert en rekke artikler basert på hemmeligstemplede militære dokumenter som omhandle en lang rekke operasjoner i Afghanistan. Her fra en operasjon der norske soldater voktet Afghanistans presidenten Hamid Karzai. Foto: Forsvaret
GRADERT: 92 000 hemmelige dokumenter ble i natt lekket. De tre avisene New York Times, The Guardian og Der Spiegel har i natt publisert en rekke artikler basert på hemmeligstemplede militære dokumenter som omhandle en lang rekke operasjoner i Afghanistan. Her fra en operasjon der norske soldater voktet Afghanistans presidenten Hamid Karzai. Foto: Forsvaret Vis mer

- Nei. Jeg husker hendelsen om motorsyklisten svært godt, og det har bare skjedd en gang. Dersom det viser seg at også datoene er feil, gjør det arbeidet mer komplisert, sier Lien.

OPPDATERT 16.40: Forsvaret har nå satt ned en arbeidsgruppe som skal gå gjennom det omfattende materialet lekket til Wikileaks i dag, opplyser major Christian Øverli ved forsvarsstaben til Dagbladet.

- Ingen i Forsvaret har hørt om denne hendelsen. Dessuten har denne hendelsen skjedd i det som kalles RC South, og vi har bare styrker i RC North. Vi har aldri vært i Sør-Afghanistan, bortsett fra med norske spesialsoldater i begynnelsen av kampanjen. At en logistikkgruppe har gjort en husransakelse der nede virker helt usannsynlig, sier Øverli.

Han mener det ikke henger på greip, men mener det virker som en rapporteringsfeil.

- Det kan være snakk om en amerikansk korporal som har tastet inn feil eller noe lignende, sier han.

VIL UNDERSØKE SAKEN: - Vi er interessert i å få klarhet i en sak som dette, sier oberstløytnant John Espen Lien til Dagbladet.
 til Dagbladet.  Foto: Lars Magne Hovtun / Forsvaret / Scanpix
VIL UNDERSØKE SAKEN: - Vi er interessert i å få klarhet i en sak som dette, sier oberstløytnant John Espen Lien til Dagbladet. til Dagbladet. Foto: Lars Magne Hovtun / Forsvaret / Scanpix Vis mer