Forsvaret bruker 600 millioner på gamle Orion-fly

Lockheed Martin skal forlenge levetiden med opptil 25 år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Forsvaret har inngått kontrakt med den amerikanske fly- og våpengiganten Lockheed Martin på oppgradering av luftforsvarets seks Orion overvåkningsfly.

Forsvaret blar opp nærmere 600 millioner kroner for å forlenge levetiden på flyene med opptil 25 år. To av flyene er allerede nærmere 30 år gamle, mens de siste fire ble anskaffet i 1989.

Flyene ble opprinnelig produsert av Lockheed Martin, og den såkalte «Service Life Extension Program» (SLEP) skal forlenge levetiden med 15000 flytimer, noe Lockheed Martin oppgir vil utgjøre omlag 20-25 år.

Flyene skal oppgraderes i USA ved selskapets flyverksteder i Marietta i delstaten Georgia.

Konkret vil oppgraderingen bety utskiftninger av vingenes ytterkanter, undersiden av vingenes midtparti, høyderoret, og komponenter i nesepartiet. Med ny design og mer moderne og slitesterke materialer mener Lockheed Martin at flyet vil få reduserte vedlikeholdskostnader, verkstedstid, og at flyrestriksjoner hele Orion-flåten har på grunn av alderdomsproblemer kan oppheves.

- Vi setter pris på at Norge har tro på vår evne som produsent av flyene at vi også har kapasitet til å levere oppgraderinger og står på for å støtte våre kunders langsiktige behov, sier Ralph Heath, toppsjef i Lockheed Martin Aeronautics.

Ingen i Forsvarsdepartementet kunne i formiddag kommentere kontrakten.

UBÅTJEGER: Norge har seks fly av typen P-3 Orion. Det maritime overvåkingsflyet og ubåt-jegeren har hovedstasjon på Andøya. Foto: Scanpix
UBÅTJEGER: Norge har seks fly av typen P-3 Orion. Det maritime overvåkingsflyet og ubåt-jegeren har hovedstasjon på Andøya. Foto: Scanpix Vis mer