Forsvaret brukte 21 millioner kroner på hotell

Norske soldater som driver trening av den kurdiske Peshmerga-militsen i Nord-Irak har i flere måneder bodd på et femstjerners luksushotell. Prislappen har passert 21 millioner kroner.

FEM STJERNER: Ei natt på luksushotellet koster 2380 norske kroner. Her har norske styrker bodd permanent siden i februar i år. Hovedstyrken på 60-70 personer, som ble sendt til Nord-Irak i mai/juni i år, har bodd sammenhengende her fram til august. Foto: Divan Erbil
FEM STJERNER: Ei natt på luksushotellet koster 2380 norske kroner. Her har norske styrker bodd permanent siden i februar i år. Hovedstyrken på 60-70 personer, som ble sendt til Nord-Irak i mai/juni i år, har bodd sammenhengende her fram til august. Foto: Divan ErbilVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Aldrimer.no): Bilder av hvite skinnsofaer og andre designmøbler, luksuriøse baderom med marmorgulv, boblebad og panoramautsikt preger bildene på hjemmesiden til luksushotellet Divan Erbil i den kurdiske byen Erbil i Nord-Irak.

Det er dette hotellet Forsvaret har valgt som innkvartering for de norske styrkene som er sendt til Nord-Irak for å trene opp kurdiske styrker som kjemper mot terrororganisasjonen IS.

60-70 soldater Minsteprisen for et hotellrom på det luksuriøse hotellet er 280 amerikanske dollar, eller rundt 2380 kroner.

Her har norske styrker bodd permanent helt fra Norge sendte ned den første fortroppen til Erbil i februar i år. Også hovedstyrken på cirka 60-70 personer, som ble sendt til Nord-Irak i mai/juni i år, bodde på hotellet fram til august.

Fram til 30. oktober i år var regningen, ifølge tall aldrimer.no har mottatt fra Forsvarsstaben, kommet opp i totalt 21.145.000 kroner.

NORSK FORLEGNING: Hotellet Divan Erbil ligger ni kilometer fra flyplassen, rett ved landets største park, Sami Abdul-Rahman. Foto: Divan Erbil
NORSK FORLEGNING: Hotellet Divan Erbil ligger ni kilometer fra flyplassen, rett ved landets største park, Sami Abdul-Rahman. Foto: Divan Erbil Vis mer

Dette blir belastet statsbudsjettet på post 1792: Norske styrker i utlandet.

- Det er viktig å påpeke at all forlegning og forpleining koster, uavhengig av om vi selv etablerer og drifter, herunder kjøkkenmannskaper/driftspersonell/renholdspersonale osv, eller benytter oss av eksisterende infrastruktur, skriver pressetalsmann og major Vegard Finberg i Forsvarsstaben.

Har flyttet til leiren Det norske styrkebidraget til Nord-Irak er stilt av Brigade Nord, der hovedelementet er hentet fra Telemark Bataljon (TMBN). Norge har også sambandspersonell i Nord-Irak, i tillegg til stabsoffiserer som tjenestegjør ved den internasjonale koalisjonsstaben.

Forsvarsstaben vil ikke svare direkte på hvorfor det er valgt et femstjerners hotell for norske soldater i Nord-Irak. Finberg påpeker at den norske styrken flyttet til leiren når denne var ferdig bygget i august i år.

- De bor sammen med koalisjonsstyrken i en egen leir, etablert under ledelse av Tyskland. I den innledende perioden ble de norske soldatene forlagt på hotell ettersom det ikke var tilgjengelig militær forlegning. Hotellet ble valgt basert på risikovurderinger og for å ivareta sikkerheten til det norske personellet. Andre lands elementer valgte også samme løsning, siden de også ventet på ferdigstillelse av militær infrastruktur, skriver Finberg.

BEHAG Foto: Divan Erbil
BEHAG Foto: Divan Erbil Vis mer

Han påpeker at treningen av kurdiske styrker skjer i felt, i militærleirene hvor disse oppholder seg. Ifølge Finberg blir hotellforlegning for norske styrker for tida bare benyttet i fri-perioder, det vil si helger og i perioder som ikke inkluderte trening av kurdiske/irakiske styrker.

Ikke behov Aldrimer.no har tidligere avdekket at forsvarssjefen i sin fagmilitære tilråding vurderte at det ikke var behov for de norske styrkene, hverken i Nord-Irak eller i Bagdad, som var de to stedene som det ble vurdert å sende styrker til.

«CENTCOM (den amerikanske sentralkommandoen i Tampa, Florida, red. anm) har på nyåret, gjentatte ganger, stadfestet at de militære kapasitetsbyggingsressurser, som planmessig er tilbudt til Baghdad og Erbil, overstiger behovet», heter det i et dokument datert 9. februar 2015.

- Informerte politisk ledelse - På hvilket nivå er innkvarteringsløsningene godkjent og saksbehandlet?

- Vi går ikke inn på detaljer i saksbehandlingsprosessen. Men politisk og militær ledelse godkjente valgt utreisetidspunkt og var kjent med forlegningsalternativet når avgjørelsen ble fattet. Det var ønskelig at styrken skulle komme raskt på plass. Derfor ble de sendt før den militære forlegningen var ferdigstilt, sier Finberg.

PENTHOUSE: Penthausen har boblebad på rommet. Foto: Divan Erbil
PENTHOUSE: Penthausen har boblebad på rommet. Foto: Divan Erbil Vis mer