Forsvaret dropper giftig ammunisjon

Blir erstattet av nyutviklet type.

MILJØAMMUNISJON: I 2011 ble Telemark Bataljon (bildet) og flere andre syke av å skyte med miljøpatronene. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
MILJØAMMUNISJON: I 2011 ble Telemark Bataljon (bildet) og flere andre syke av å skyte med miljøpatronene. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet). Hodepine, kvalme, nedsatt lungekapasitet og feber var symptomer norske soldater slet med etter å ha skutt med miljøammunisjonen. Årsaken var avgasser av kobber og sink, som er skadelig i store mengder.

Det var Stortinget som i 2007 påla Forsvaret å avskaffe blyholdig ammunisjon. En ny, miljøvennlig ammunisjonstype ble utviklet, men problemene blomstret umiddelbart. allerede høsten 2008 kom de første uformelle rapportene om mulig helsefare ved bruk av den nye miljøammunisjonen.

FAKSIMILE: Dagbladet 10. mars 2011.
FAKSIMILE: Dagbladet 10. mars 2011. Vis mer

Dagbladet avdekket helsefaren ved miljøammunisjonen i en serie artikler.  I mars 2009 kunne Dagbladet melde at miljøammunisjonen skapte giftige gasser som gjorde soldatene syke.
 
Nå er den omstridte miljøammunisjonen historie. Det går fram av en artikkel i Forsvarets magasin «Innsats», som utkommer onsdag neste uke. Dagbladet har fått tilgang til artikkelen i forkant.

Problemene oppsto da Forsvaret byttet våpen fra den godt brukte AG-3 til den nye HK-416. Soldatene begynte å få problemer under skyting. Kombinasjonen av ny miljøammo og nytt gevær gjorde situasjonen verre.

Raskere prosess Helse, miljø- og sikkerhetsansvarlig i Forsvaret, Egil Gulliksen, mener mediefokuset har vært viktig.

PROBLEMET: Patron med Forsvarets miljøvennlige ammunisjon. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
PROBLEMET: Patron med Forsvarets miljøvennlige ammunisjon. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

- Det er klart at våre ledere ikke kan stå som ansvarlige for at soldater får symptomer ved å bruke Forsvarets utstyr. Hadde det vært min sønn eller datter som hadde vært i tjeneste, hadde jeg også reagert. Mediefokuset kan ha bidratt til å kanalisere nødvendige ressurser slik at man får ordnet opp i prosessen raskere, sier Gulliksen.

Nyutvikling Nå har Forsvaret utviklet en helt ny type ammunisjon med et betydelig lavere utslipp av farlige stoffer som ammoniakk og karbondioksid.

- Nye prøver viste kraftig nedgang også i utslippene av kobber og sink. Når soldatene nå slipper å bli utsatt for bly, er NM255 et bedre alternativ, sier Kjetil Longva ved Forsvarets forskningsinstitutt.

Andre NATO-land har nå vist interesse for den nye ammunisjonen.

- Det vi har gjort her i Norge, kan faktisk ende med at vi oppdager en helt ny måte å produsere ammunisjon på, sier Longva.

- Tryggere arbeidsmiljø Egil Gulliksen, HMS-ansvarlig, er fornøyd med at Forsvaret har fått på plass ny ammunsjon.

- Det betyr at vi får et tryggere arbeidsmiljø og økt stridsevne. Det er jo et problem hvis Forsvaret har ammunisjon som gjør at soldatene skyter seg syke. Mange avtjener sin verneplikt i Forsvaret, og det er avgjørende for soldatens nærmeste familie å vite at Forsvaret kan sikre et trygt arbeidsmiljø, sier Gulliksen.

Fra bly til gift - Utviklingen av den nye ammunisjonen tok to år. Det er veldig raskt, og er et av mange tiltak som ble foreslått for å redusere forekomsten av helseplager, sier Longva.

FAKSIMILE: Dagbladet 5. mai 2009.
FAKSIMILE: Dagbladet 5. mai 2009. Vis mer