Forsvaret dyrker selv vikingkultur

Forsvaret fordømmer romantisering av vikingkultur i Afghanistan, men inviterer til etegilde i Valhall i Irak.

«JARLENS TALE»: Her holder kompanisjef John Otto Pedersen «jarlens tale» for allierte frender under en vikingfest i Irak i 2004. Han talte «...nostalgisk om snødekte fjell og grønne skoger i sine vikingers hjemland», ifølge mil.no. Foto: Forsvaret
«JARLENS TALE»: Her holder kompanisjef John Otto Pedersen «jarlens tale» for allierte frender under en vikingfest i Irak i 2004. Han talte «...nostalgisk om snødekte fjell og grønne skoger i sine vikingers hjemland», ifølge mil.no. Foto: Forsvaret Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): På Forsvarets egne nettsider skal man ikke lete lenge før man finner referansene forsvarssjefen reagerer på. Her ligger flere bilder av norske soldater ikledd vikinghjelm, samlet til lag i Valhall.

Et Facebook-bilde av major Rune Wenneberg med vikinghjelm og en video hvor han roper «Dere er rovdyret. Taliban er byttet. Til Valhall», har vakt sterke reaksjonene fra høyeste hold i Forsvaret.

- Dette er bare trist. Det er klare signaler om at man identifiserer seg med noe annet, sa forsvarssjef Harald Sunde til VG da han så bildet av majoren med vikinghjelm.

- Aparte holdninger Også sjef for Forsvarets operative hovedkvarter, Bernt Iver Ferdinand Brovold, tok avstand fra bildet:

- Slike aparte holdninger må vi kvitte oss med i Forsvaret. Det gjelder både bruken av dødninghode og det som framstår som en vikingatferd.

Men selv om Forsvaret peker på at dette er en ukultur, hovedsakelig i Telemarksbataljonen, kan man selv se på deres egne nettsider at dyrking av vikingkulturen i Forsvaret ikke er nytt. Forsvaret dyrker kulturen selv.

«Vikinger bød allierte på etegilde», skriver de på mil.no om en soldatsamling i Irak.

«Norske ørkenvikinger i Irak arrangerte norsk aften langfredag. Nærmere 200 vikinger, fra ulike europeiske klaner, var bedt til langbordene utenfor kompaniteltet Valhall.»

  «Vi har ingen respekt for en større motstander» Forsvaret har flere eskadroner med norrøne navn og som bruker norrøn symbolikk på sine emblemer:

Teknisk Sensor Eskadron i Etterretningsbataljonen har «Heimdall med Gjallarhornet» som sitt symbol fordi det «spiller tilbake på historien om Heimdall og hans oppgave om å passe på og beskytte.»

Stormeskadron 4
i panserbataljonen har jerven som sitt symbol:

«BARSKE VIKINGER: Sjersant Eilertsen, korporal Kirkestuen (helt bak), Lt Henriksen, fenrik Langsåvold, fenrik Gaptjern og fenrik Kristiansen var komfortable i sine nye vikinghjelmer,» lyder bildeteksten på forsvarets hjemmesider. Foto: Forsvaret
«BARSKE VIKINGER: Sjersant Eilertsen, korporal Kirkestuen (helt bak), Lt Henriksen, fenrik Langsåvold, fenrik Gaptjern og fenrik Kristiansen var komfortable i sine nye vikinghjelmer,» lyder bildeteksten på forsvarets hjemmesider. Foto: Forsvaret Vis mer

«Få dyr er så omspunnet av myter og sagn om sin appetitt, sluhet og fantastiske styrke og utholdenhet som Jerven. Den kan legge ned byttedyr som er langt større en den selv og bittet er så kraftig at den kan knuse selv de kraftigste bein. Stormeskadron 4s emblem er derfor jerven».

Stormeskadron 3 har ulven som sitt symbol, og skriver at:

«Stormeskadronens emblem er Ulven derav Ulveflokken. Symbolikken fra Ulven og ulveflokken reflekterer våre egenskaper som avdelingen; vi har et sterkt jaktinstinkt, vi har ingen respekt for en større motstander, vi jakter i flokk og vi tar godt vare på hverandre - alltid. «For the strength of the Wolf is the pack - and the strength of the pack is the Wolf.» - Kipling -»

Verves I går skrev Klassekampen at vikingsymbolikk også har blitt brukt i vervematerialet til Telemarksbataljonen:

Soldatens virke i bataljonen beskrives i flere vervingsbroskyrer som en videreføring av norsk militærhistorie fra vikingtida, og soldatene blir kalt «Vår tids vikinger», skriver avisa.

Telemarksbataljonen hadde også fram til i fjor vikingskip som sitt emblem.

  Utvikles subkulturer Kommunikasjonssjef i Forsvarets operative Hovedkvarter, John Espen Lien, bekrefter at Forsvaret tar i bruk både viking og norrøn symbolikk.

- Symbolene har en historisk forankring. Det er utviklingen av symbolbruken som har tatt en uheldig retning. Vi ønsker ikke subkulturer.

Lien omtaler bildene fra Irak som en gimmick, og forklarer at det har ingenting med utførelsen av jobben å gjøre. Til tross for at bildene med major Wenneberg også er tatt i en humoristisk setting, er dette annerledes, mener Lien.

- Hvorfor er det så mye verre at major Wenneberg opptrer i et bilde med vikinghjelm, enn når major John Otto Pedersen gjør det?

BERNIE THE BRIT: Den britiske korporalen Bernie Briggs er her fotografert av Forsvaret under vikingfesten i Irak i 2004. Foto: Forsvaret
BERNIE THE BRIT: Den britiske korporalen Bernie Briggs er her fotografert av Forsvaret under vikingfesten i Irak i 2004. Foto: Forsvaret Vis mer

- Man må se dette i sammenheng med utviklingen av en subkultur . Bildet fra Afghanistan var tatt i en humoristisk setting, men kombinert med norrøne ritualer og symbolbruk får det en mer alvorlig lød, sier Lien.

Et lederansvar - Er det ikke urimelig å forvente at soldatene selv skal vite hvilke settinger som tillater bruk av viking- og norrøne symboler?

- Nei, det er ikke urimelig.  Men jeg ser at det kan være vanskeligere hvis man er i en situasjon hvor man er preget av en uheldig subkultur.

- Hvem har ansvar for at det ikke blir «subkulturer»?

- Det er et lederansvar.

ALIIERT FEST: Her er 200 vikinger samlet til fest i Irak. Dette var de norske styrkenes måte å feire sammen med allierte fra Storbritannia, Danmark, Nederland, Tsjekkia og New Zealand. Foto: Forsvaret
ALIIERT FEST: Her er 200 vikinger samlet til fest i Irak. Dette var de norske styrkenes måte å feire sammen med allierte fra Storbritannia, Danmark, Nederland, Tsjekkia og New Zealand. Foto: Forsvaret Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer