Forsvaret dyrker selv vikingkultur

Forsvaret fordømmer romantisering av vikingkultur i Afghanistan, men inviterer til etegilde i Valhall i Irak.

«JARLENS TALE»: Her holder kompanisjef John Otto Pedersen «jarlens tale» for allierte frender under en vikingfest i Irak i 2004. Han talte «...nostalgisk om snødekte fjell og grønne skoger i sine vikingers hjemland», ifølge mil.no. Foto: Forsvaret
«JARLENS TALE»: Her holder kompanisjef John Otto Pedersen «jarlens tale» for allierte frender under en vikingfest i Irak i 2004. Han talte «...nostalgisk om snødekte fjell og grønne skoger i sine vikingers hjemland», ifølge mil.no. Foto: Forsvaret Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): På Forsvarets egne nettsider skal man ikke lete lenge før man finner referansene forsvarssjefen reagerer på. Her ligger flere bilder av norske soldater ikledd vikinghjelm, samlet til lag i Valhall.

Et Facebook-bilde av major Rune Wenneberg med vikinghjelm og en video hvor han roper «Dere er rovdyret. Taliban er byttet. Til Valhall», har vakt sterke reaksjonene fra høyeste hold i Forsvaret.

- Dette er bare trist. Det er klare signaler om at man identifiserer seg med noe annet, sa forsvarssjef Harald Sunde til VG da han så bildet av majoren med vikinghjelm.

- Aparte holdninger Også sjef for Forsvarets operative hovedkvarter, Bernt Iver Ferdinand Brovold, tok avstand fra bildet:

- Slike aparte holdninger må vi kvitte oss med i Forsvaret. Det gjelder både bruken av dødninghode og det som framstår som en vikingatferd.

Men selv om Forsvaret peker på at dette er en ukultur, hovedsakelig i Telemarksbataljonen, kan man selv se på deres egne nettsider at dyrking av vikingkulturen i Forsvaret ikke er nytt. Forsvaret dyrker kulturen selv.

«Vikinger bød allierte på etegilde», skriver de på mil.no om en soldatsamling i Irak.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.