Forsvaret dyrker selv vikingkultur

Forsvaret fordømmer romantisering av vikingkultur i Afghanistan, men inviterer til etegilde i Valhall i Irak.

«JARLENS TALE»: Her holder kompanisjef John Otto Pedersen «jarlens tale» for allierte frender under en vikingfest i Irak i 2004. Han talte «...nostalgisk om snødekte fjell og grønne skoger i sine vikingers hjemland», ifølge mil.no. Foto: Forsvaret
«JARLENS TALE»: Her holder kompanisjef John Otto Pedersen «jarlens tale» for allierte frender under en vikingfest i Irak i 2004. Han talte «...nostalgisk om snødekte fjell og grønne skoger i sine vikingers hjemland», ifølge mil.no. Foto: Forsvaret Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): På Forsvarets egne nettsider skal man ikke lete lenge før man finner referansene forsvarssjefen reagerer på. Her ligger flere bilder av norske soldater ikledd vikinghjelm, samlet til lag i Valhall.

Et Facebook-bilde av major Rune Wenneberg med vikinghjelm og en video hvor han roper «Dere er rovdyret. Taliban er byttet. Til Valhall», har vakt sterke reaksjonene fra høyeste hold i Forsvaret.

- Dette er bare trist. Det er klare signaler om at man identifiserer seg med noe annet, sa forsvarssjef Harald Sunde til VG da han så bildet av majoren med vikinghjelm.

- Aparte holdninger Også sjef for Forsvarets operative hovedkvarter, Bernt Iver Ferdinand Brovold, tok avstand fra bildet:

- Slike aparte holdninger må vi kvitte oss med i Forsvaret. Det gjelder både bruken av dødninghode og det som framstår som en vikingatferd.

Men selv om Forsvaret peker på at dette er en ukultur, hovedsakelig i Telemarksbataljonen, kan man selv se på deres egne nettsider at dyrking av vikingkulturen i Forsvaret ikke er nytt. Forsvaret dyrker kulturen selv.

«Vikinger bød allierte på etegilde», skriver de på mil.no om en soldatsamling i Irak.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer