Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen:

- Forsvaret er på et minstenivå for et Norge i fredstid

Dagens forsvar er et forsvar for fredstid og er verken egnet til å forsvare fedrelandet eller bidra i Natos operasjoner, ifølge forsvarssjefen.

KLARE ORD: Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen overleverer sitt fagmilitære råd til forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H). Det fagmilitære rådet er en del av forarbeidene til Forsvarets neste langtidsplan.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
KLARE ORD: Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen overleverer sitt fagmilitære råd til forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H). Det fagmilitære rådet er en del av forarbeidene til Forsvarets neste langtidsplan. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det var de klare ordene fra forsvarssjef Haakon Bruun-Hansen da han med stort alvor ga sine råd til forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H), som satt lydhør på første rad.

Regjeringen skal til våren legge fram den neste langtidsplanen for Forsvaret og Bruun-Hansens råd er grunnlaget.

- Dagens forsvar er et resultat av 25 år med nedbygging der budsjettene er mer enn halvert relativt sett. Vi har bygd ned antall enheter til et minstenivå, vi har bygd ned all kapasitet av understøtte, vedlikehold og forsyning til et absolutt minimum for en drift i fredstid, oppsummerer Bruun-Hansen til Dagbladet.

USA-kritikk

- Dette har skjedd i en periode der oljefondet har vokst til 10.000 milliarder og offentlige utgifter til alt annet har økt kraftig?

- Det er et bilde som har gjort seg gjeldende i nesten alle de europeiske landene etter den kalde krigen.

- Skjønner du USAs reaksjon?

- Ja. Det sikkerhetspolitiske bildet har endret seg og det er en forventning i USA at vi må bruke mer penger på forsvar og gjenoppbygge kapasiteten slik at vi evner å avskrekke og forhindre at makt blir brukt mot oss i årene framover, sier Bruun-Hanssen med henvisning til Trump-administrasjonens klare forventning om at europeiske land øker sine forsvarsbudsjetter.

For å svare på det økte spenningsnivået mellom stormaktene og det Bruun-Hansen omtaler som «usikkerhet rundt Russlands intensjoner», må det investeres kraftig i årene framover.

To prosent-målet

I Bruun-Hanssens anbefaling til regjeringen økes forsvarsutgiftene til to prosent av BNP fram til 2024. Så fortsetter de å ligge på to prosent de neste fire årene.

Forsvarssjefens modeller

  • Alternativ A: Det øverste ambisjonsnivået vil ifølge forsvarssjefen være det eneste som møter Norges sikkerhetsutfordringer både når det gjelder volum, slagkraft og bredde. Forsvarsbudsjettene vil i denne modellen måtte økes med 25 milliarder kroner fra 2020 til 2028.
  • Alternativ B: Her nedjusteres ambisjonsnivået til en styrking på utvalgte områder, i praksis enten Hæren eller Sjøforsvaret. Her økes forsvarsbudsjettene med 20 milliarder kroner fra 2020 til 2028.
  • Alternativ C: Her legger Norge vekt på å styrke NATOs kollektive forsvar. Prisen er 15 milliarder kroner.
  • Alternativ D: Det minst ambisiøse nivået vil ifølge forsvarssjefen gi et forsvar som er tilpasset nasjonal evne. Dette vil kreve 12 milliarder kroner ekstra.

Kilde: NTB

Da har ikke Bruun-Hansen tatt med i beregningen at regjeringen bokførte nye utgifter som pensjon til forsvarsansatte i årets statsbudsjett for å nærme seg to prosent-målet som er vedtatt i Nato.

I de fire alternativene Bruun-Hanssen presenterte for forsvarsministeren møter bare alternativ A et forsvar som kan møte kravene til forsvar av nærområdene og Nato-forplitelsene.

Forslaget innebærer en kraftig oppbemanning av forsvaret med en økning på 8500 ansatte til 24.000. En økning på antall mannskaper til 15.800 fra dagens 9000 og en styrking av samtlige våpengrener.

Som et eksempel anbefaler Bruun-Hansen å øke antall timer med tankfly fra 100 i dag til 2000 timer årlig for å understøtte de nye F35-jagerflyene.

Selvhevdende Russland

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen er opptatt av at jobben som er gjort etter at Erna Solberg kom til makten i 2013 har vært riktig medisin for Forsvaret.

- Hvis det er gjort så mye bra siden 2013 og så er man fortsatt så langt unna der man burde være, hvordan havnet vi her?

- Det tar tid å bygge forsvar. En del av materiellet vårt er så gammelt at det er problematisk å finne reservedeler, dette er en stor jobb og det tar tid å kjøpe nye. Samtidig må vi ta innover oss at sikkerhetssituasjonen har endret seg, den har endret seg betydelig siden 2016, sier Bakke-Jensen.

- Hvordan da?

- Vi seiler mer, flyr mer og er mer til stede enn vi planla i 2016. Rett og slett fordi aktiviteten rundt oss er høyere. Russland er mer aktiv. Det er større aktivitet i Nato, sier forsvarsministeren og legger til:

- Vi ser helt klart et mer selvhevdende Russland. Det må vi ta på alvor.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer