Forsvaret feirer sprek 30-åring

F16 er blitt en gammel traver, men har ti år igjen før pensjonering.

BURSDAG: Den norske F16-flåten fyller 30 år i dag. Her avbildet med nedlagte Fornebu flyplass i bakgrunnen. I forgrunnen et F16A som Norge har kjøpt 60 stykker av, og i bakgrunnen tosetersversjonen F16B som norge opprinnelig kjøpte 14 stykker av. I dag består flåten av 57 fly. Foto: Kristoffer Egeberg
BURSDAG: Den norske F16-flåten fyller 30 år i dag. Her avbildet med nedlagte Fornebu flyplass i bakgrunnen. I forgrunnen et F16A som Norge har kjøpt 60 stykker av, og i bakgrunnen tosetersversjonen F16B som norge opprinnelig kjøpte 14 stykker av. I dag består flåten av 57 fly. Foto: Kristoffer Egeberg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet.no): Det er i dag nøyaktig 30 år siden det første norske F16-flyet landet på norsk jord.

15. januar 1980 ble det aller første flyet fløyet av Steinar Berg fra flyprodusenten Fokkers fabrikk i Nederland til Rygge flystasjon utenfor Moss.

Norge var da ett av fire europeiske land som sammen med USA bygget og utviklet F16 i partnerskap. Hovedkontrakten lå hos amerikanske General Dynamics, men det i alt 348 flyene samarbeidsnasjonene Norge, Belgia, Nederland og Danmark skulle ha ble satt sammen i Belgia og Nederland, med deler fra alle fem nasjoner.

I alt har Norge kjøpt 74 F16-fly - de siste to levert i 1987.

I løpet av denne tiden har 17 fly havarert. Det siste i mars 2001 da F16-flyet fikk en fugl inn i motoren, via luftinntaket, like før innflyging til Bodø hovedflystasjon. Piloten og en 20 år gammel kvinnelig sersjant som hadde sin jomfrutur måtte skyte seg ut, og overlevde havariet.

I alt har seks personer omkommet i ulykker med F16 siden Norge kjøpte flytypen for 30 år siden. 17 havari på 30 år regnes ikke som mye, opplyser luftforsvaret.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer