Forsvaret fikk nei til å skade griser under øvelse

Utsetter griser for «krigsskader» for å trene førstehjelp.

BRUKES I TRENING: Personell fra Forsvarets sanitet øver kirurgiske inngrep på en gris med skuddskader på Sessvollmoen. Forsvaret bruker hvert år en rekke griser for å simulere krigsskader, men har nå fått nei fra Forsøksdyrutvalget. Foto: Erlend Aas / SCANPIX
BRUKES I TRENING: Personell fra Forsvarets sanitet øver kirurgiske inngrep på en gris med skuddskader på Sessvollmoen. Forsvaret bruker hvert år en rekke griser for å simulere krigsskader, men har nå fått nei fra Forsøksdyrutvalget. Foto: Erlend Aas / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Forsvaret bruker hvert år griser til å trene livreddende førstehjelp og kirurgisk behandling. Dette innebærer blant annet at griser blir skutt, knivstukket eller får brukket bein.

Ifølge en artikkel i Forsvarets Forum fra 2012 bruker Forsvaret hvert år rundt 90 griser for å trene på førstehjelp og kirurgisk behandling.

Søknader om bruk av dyr i forsøk som dette må rettes til Forsøksdyrutvalget. Men nå har utvalget satt ned foten.

Ifølge møteprotokollen til Forsøksdyrutvalget fra oktober, ble det søkt om å bruke fire griser til et kurs innen praktisk krigskirurgi i sjøforsvaret.

Men søknaden avvises av utvalget, med begrunnelse om at det ikke er framlagt «vitenskapelig dokumentasjon» for at man bør bruke levende dyr i forsøket.

Det går også fram av vedtaket at forsvaret ønsket saken unntatt offentlighet.

- Enkeltvedtak Oberstløytnant Simen Forr Toverud, som er ansvarlig for dyrehelse og dyrevelferd i Forsvaret, understreker at dette er et enkeltvedtak.

- Dette er én søknad som er avslått, og den setter ikke presedens. Vi har fått godkjent alle søknader fram til denne, sier Toverud.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer