Forsvaret for lett og terrorfokusert

Forsvarsministeren slår omstillingsretrett, og vil ha god gammeldags geopolitikk tilbake.

TRUSSEL: Det russiske hangardskipet «Admiral Kuznetsov» skapte kaos på oljeriggene under en øvelse i desember i forfjor da den plutselig sendte av gårde jagerfly på grunn av finværet - og satte olje-Norge i panikkberedskap.
Foto: Dagbladet.no-tipser
TRUSSEL: Det russiske hangardskipet «Admiral Kuznetsov» skapte kaos på oljeriggene under en øvelse i desember i forfjor da den plutselig sendte av gårde jagerfly på grunn av finværet - og satte olje-Norge i panikkberedskap. Foto: Dagbladet.no-tipser Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen innrømmer at Norge har vært for fokusert på terrorkrig og såkalte asymetriske trusler etter terrorangrepene i USA 11. september 2001.

- Det sikkerhetspolitiske tidsskillet vi stod overfor etter 11. september fokuserte på omstilling til lette og raske kapasiteter. I sin rendyrkede form sto verken fregatter eller ubåtvåpenet øverst på ønskelisten innenfor et slikt forsvarskonsept, sa Strøm-Erichsen i sitt nyttårsforedrag i Oslo Militære Samfund i kveld. - Overtilpasset omstillingen- Hovedinnretningen på endringene av Forsvaret har vært rett. Men det har vært en viss fare for at man overtilpasset omstillingene i retning av et lett og mobilt forsvar, sa forsvarsministeren. - Vi ser behovet for et forsvar som har noe mer vekt på oppdrag hjemme, som satser noe mer på FN, og som er mer robust og tilpasset til å stå ute lengre, mener Strøm-Erichsen.

Dermed er det igjen duket for vekst i Forsvaret - og forsvarsministeren brukte lang tid på å skryte av nytt utstyr som fregatter, nye kystvaktfartøy, nye MTBer og en hær som har økt mannskapet med 40 prosent siden regjeringsskiftet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.