Forsvaret for lett og terrorfokusert

Forsvarsministeren slår omstillingsretrett, og vil ha god gammeldags geopolitikk tilbake.

TRUSSEL: Det russiske hangardskipet «Admiral Kuznetsov» skapte kaos på oljeriggene under en øvelse i desember i forfjor da den plutselig sendte av gårde jagerfly på grunn av finværet - og satte olje-Norge i panikkberedskap.
Foto: Dagbladet.no-tipser
TRUSSEL: Det russiske hangardskipet «Admiral Kuznetsov» skapte kaos på oljeriggene under en øvelse i desember i forfjor da den plutselig sendte av gårde jagerfly på grunn av finværet - og satte olje-Norge i panikkberedskap. Foto: Dagbladet.no-tipser Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen innrømmer at Norge har vært for fokusert på terrorkrig og såkalte asymetriske trusler etter terrorangrepene i USA 11. september 2001.

- Det sikkerhetspolitiske tidsskillet vi stod overfor etter 11. september fokuserte på omstilling til lette og raske kapasiteter. I sin rendyrkede form sto verken fregatter eller ubåtvåpenet øverst på ønskelisten innenfor et slikt forsvarskonsept, sa Strøm-Erichsen i sitt nyttårsforedrag i Oslo Militære Samfund i kveld.

- Overtilpasset omstillingen

- Hovedinnretningen på endringene av Forsvaret har vært rett. Men det har vært en viss fare for at man overtilpasset omstillingene i retning av et lett og mobilt forsvar, sa forsvarsministeren.

- Vi ser behovet for et forsvar som har noe mer vekt på oppdrag hjemme, som satser noe mer på FN, og som er mer robust og tilpasset til å stå ute lengre, mener Strøm-Erichsen.

Dermed er det igjen duket for vekst i Forsvaret - og forsvarsministeren brukte lang tid på å skryte av nytt utstyr som fregatter, nye kystvaktfartøy, nye MTBer og en hær som har økt mannskapet med 40 prosent siden regjeringsskiftet.

Russland og geopolitikk
Forsvarsministeren drar dermed den sikkerhetspolitiske hovedfokusen tilbake til suverenitetshåndhevelse av Norge, norske interesser i nordområdene, og et stadig mer selvsikkert Russland.

Det gjorde hun også under nyttårstalen i fjor, men i år har hun et større håp om å snu fokus også i Nato.

- Budskapet er enkelt når de russiske flyene nærmest ukentlig flyr langs kysten vår, eller hangarfartøyet Kutznetsov seiler forbi oss: Russland er ikke svakt lengre, sa forsvarsministeren.

- Nå er ikke dette budskapet rettet direkte mot Norge, men ment å sende et signal til Vesten og NATO generelt. Men når spenningsnivået mellom Russland og Vesten øker, gir det ringvirkninger også i nordområdene, sa hun.

Økt interesse i Nato

Strøm-Erichsen mener krigen i Georgia, den russiske retorikken rundt Natos rakettskjold, og den stadig tøffere tonen mot Vesten har vært en tankevekker for Nato, og at alliansen må lære seg å ha to tanker i hodet samtidig - både moderne trusler og konflikter på andre siden av kloden, og de tradisjonelle geopolitiske truslene alliansen opprinnelig var ment å beskytte mot.

- Da jeg tok opp dette på Nato-toppmøtet i februar, var det mange som var enige i dette. Når jeg tokk det opp på ny i september, var det langt flere som meldte sin interesse, sier Strøm-Erichsen til Dagbladet.no.

- To tanker
Hun mener økt fokus på  beskyttelse av eget territorium også vil kunne øke oppslutningen omkring Nato i medlemslandene. Og dette vil igjen øke aksepten for internasjonale operasjoner som ISAF i Afghanistan.

- Det er egentlig ganske små justeringer vi snakker om, og vi får ganske stort gehør for dette hos USA og nye østeuropeiske medlemsland i Nato. Og faktisk landene rundt Middelhavet, som også har geopolitiske utfordringer knyttet til sin beliggenhet. Men det er helt klart mange som har vært redd for at dette skal trekke fokuset vekk fra Afghanistan. Det er der vi mener at Nato må evne å ha to tanker i hodet samtidig, sier Strøm-Erichsen til Dagbladet.no.

Smelter oss nærmere Kina, Japan og India
I sin tale trakk forsvarsministeren inn nye konkrete utfordringer knyttet til norske interesser i nordområdene.

- Etter hvert som isen forsvinner vil dette gi helt andre muligheter for seiling i Nord. En fremtidig polarrute kan redusere seilingsruten fra Kina eller Japan til Vest-Europa med opp til 7 400 kilometer. Det er svært viktig at vi begynner å planlegge for en slik utvikling allerede nå, fastslo hun.

Forsvarsministeren har allerede startet dialogen med blant andre Danmark om felles forsvars- og beredskapssamarbeid i polarområdene. Mer utradisjonelt er det at norske maritime interesser plutselig møter fjerne stormakter som Kina, Japan og Sør-Korea.

TILBAKE: To norske F16-fly fra Bodø gikk på vingene for å observere to bombefly, to tankfly og fire russiske jagerfly i internasjonalt farvann utenfor norskekysten onsdag. Ett tiår etter den kalde krigen har avskjæringer av russiske bombefly blitt hverdag igjen.
Foto: Luftforsvaret
TILBAKE: To norske F16-fly fra Bodø gikk på vingene for å observere to bombefly, to tankfly og fire russiske jagerfly i internasjonalt farvann utenfor norskekysten onsdag. Ett tiår etter den kalde krigen har avskjæringer av russiske bombefly blitt hverdag igjen. Foto: Luftforsvaret Vis mer

- Evnen til overvåkning, militært nærvær, søk og redning og oljevern er i dag svært lav i polare områder. Det er naturlig at Norge står sentralt i utviklingen av felles løsninger på disse problemstillingene. I året som har gått har vi derfor etablert nærmere politiske kontakter med Kina, Japan, Sør-Korea og India, med et særlig fokus på maritim sikkerhet og Nordområdespørsmål i en ny geopolitisk virkelighet.

Tilbake til FN
Og selv om Afghanistan vil være en klar forpliktelse i lang tid fremover, varsler forsvarsministeren at Norge vil gjenoppta tradisjonen med å bidra til FNs fredsbevarende styrker.

Norge har allerede varslet at 150 soldater og et feltsykehus skal sendes til Tsjad i mars, og at man vurderer å sende en av de nye fregattene på piratjakt utenfor Somalia i løpet av 2009.

Men Strøm-Erichsen gjorde det også klart at Norge vil gå i dialog med FN om et mulig norsk bidrag til verdens største FN-styrke i Kongo.

•Hele forsvarsministerens tale kan du lese på forsvarsdepartementets hjemmesider.

RETRETT:
Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen holdt   sin årlige oppsummerende tale i Oslo Militære Samfund i kveld.
Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
RETRETT: Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen holdt sin årlige oppsummerende tale i Oslo Militære Samfund i kveld. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer