Forsvaret forbereder heving av KNM «Helge Ingstad»

Beslutningen tas mandag morgen, sier Forsvarets pressetalsmann.

HAVARISTEN: Her er den havarerte fregatten KNM «Helge Ingstad» den 14. november i fjor, på grunn nord for Stureterminalen i Hjeltefjorden utenfor Bergen. Fregatten kolliderte med oljetankeren TS Sola fredag 8. november. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
HAVARISTEN: Her er den havarerte fregatten KNM «Helge Ingstad» den 14. november i fjor, på grunn nord for Stureterminalen i Hjeltefjorden utenfor Bergen. Fregatten kolliderte med oljetankeren TS Sola fredag 8. november. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I en nyhetsmelding lørdag kveld erfarer TV2 at kraner, lektere, slepebåter og støttefartøy natt til søndag vil forlate Hanøytangen og sette kursen mot havaristen KNM «Helge Ingstad».

Dette får Dagbladet bekreftet av Forsvaret.

- Man mobiliserer utstyr og kranmateriell til havaristen. Det blir ikke tatt en avgjørelse på om man skal starte hevingen før mandag morgen, sier pressetalsmann Roar Wold i Forsvaret til Dagbladet.

Han forteller at selskapet som skal bistå med å heve fregatten, BOA Management, vil delta i beslutningen, sammen med den statlige etaten Forsvarsmateriell og Sjøforsvaret.

Behøver vær-vindu

Fregatten kolliderte med oljetankeren TS Sola fredag 8. november i fjor, og sank i løpet av kort tid. 137 personer ble evakuert og åtte personer skadd.

I etterkant har det vært store problemer med bergingen, blant annet da samtlige stålvaiere som stabiliserte fregatten røk ei uke etter havariet.

Det som særlig skaper utfordringer, er været på Vestlandet.

- Utfordringen er at man er avhengig av et vindu på 4-6 dager da været er bra, sier Roar Wold til Dagbladet.

Milliardkostnader

For tre uker siden ble prislappen for redningsarbeidet og hevingen anslått av forsvarsministeren til en halv milliard kroner.

Regjeringen har åpnet for å kjøpe en erstatning for den forliste fregatten for fire milliarder kroner, uten å føre utgiftene på det vanlige budsjettet - noe som har ført til politisk strid.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer