Forsvaret fortsetter oljeoppryddingen

Fjerne oljesøl etter Full City-havariet til og med torsdag.

RYDDER OLJESØL Forsvaret skal fortsatt hjelpe til. Forsvaret utvider sin innsats til og med torsdag. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
RYDDER OLJESØL Forsvaret skal fortsatt hjelpe til. Forsvaret utvider sin innsats til og med torsdag. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forsvarets personell fortsetter arbeidet med å fjerne oljesøl etter Full City-havariet til og med torsdag.

Det opplyser Fiskeri- og kystdepartementet i en pressemelding mandag kveld. Tidligere har det vært meldt at Forsvaret skulle avslutte sin innsats i oppryddingsarbeidet ved midnatt til onsdag.

- Kystvakten og Sjøheimevernets fartøy og mannskaper er i dag en viktig ressurs i aksjonen, og deres deltakelse vil være tilgjengelig inntil videre, sier forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen i pressemeldingen.

Fiskeri- og kystminister Helga Pedersen har tirsdag innkalt kystdirektøren for å få en oppdatering om det videre ressursbehovet. Fiskeri- og kystministeren og forsvarsministeren vil sammen følge aksjonen og behovet for ressurser fremover.

Stråholmen

Innsatsen til heimevernsstyrkene som deltar i oppryddingen konsentreres om Stråholmen, opplyser departementet.

- Området på og rundt Stråholmen er et meget viktig område for trekkfuglene, og dette området bør være fritt for olje før trekkfuglene kommer for mellomlanding i løpet av august og september.

Fiskeri- og kystministeren roser alle som har deltatt i arbeidet etter Full Citys havari.

- Aksjonsledelsen og de interkommunale beredskapsfolkene jobber nå sammen for å fortløpende vurdere ressursbehovet i tiden framover, sier hun.

Sendte brev

Tidligere mandag ble det opplyst at frivillige kunne komme til å måtte erstatte mannskapene fra Forsvaret som etter planen skulle trekkes ut onsdag.

Kommunene i Telemark ba mandag om at Sivilforsvaret settes inn i opprenskningen av oljesølet etter Full Citys havari, men ventet ikke noe svar på henvendelsen før tirsdag.

- Vi har bedt om 100 mann fra Sivilforsvaret, men har ennå ikke fått svar på henvendelsen, sier kommunikasjonsansvarlig Vivi Sævik i Interkommunalt Utvalg mot Akutt forurensing- IUA Telemark.

ØDELEGGELSER: Et flyfoto av det havarerte skipet Full City viser mengdene olje i vannet. Foto: Foto: LN-HTD / Kystverket / SCANPIX / HANDOUT
ØDELEGGELSER: Et flyfoto av det havarerte skipet Full City viser mengdene olje i vannet. Foto: Foto: LN-HTD / Kystverket / SCANPIX / HANDOUT Vis mer

Stortingsrepresentantene fra Telemark sendte mandag også et brev til regjeringen og Kystverket der de ba om at Forsvaret må få fortsette arbeidet med å rydde oljesøl.

- Vi vil sterkt anmode om at Forsvarets ressurser stilles til disposisjon for innsatsledelsen i IUA Telemark inntil den kritiske fasen for oppryddingen av oljesøl er over, skriver stortingsrepresentantene og ordførerne i Bamble, Kragerø og Porsgrunn i brevet.

Stråholmen i fare

Den kritiske fasen vurderes å vedvare så lenge havaristen ikke er tømt for olje og så lenge det ligger flytende oljesøl en rekke steder langs kysten.

Stortingsrepresentantene viser i brevet til hvor viktig det er at øya Stråholmen blir renset snarest mulig. Naturreservatet er et viktig område for fugler på trekk sørover.

- Det er derfor helt avgjørende at de oljetilgrisede områdene på Stråholmen snarest mulig renskes og klargjøres for det forestående, store innrykket av fugler, skriver stortingsrepresentantene og ordførerne i brevet.(NTB)

 

LEGGER LENSER: Ryddemannskapene får nå hjelp av Forsvaret tre dager til. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
LEGGER LENSER: Ryddemannskapene får nå hjelp av Forsvaret tre dager til. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX Vis mer