Forsvaret frykter at spioner og terrorister kan utnytte datalagringsdirektivet

Mener lagring av mobildata har et stort potensial for misbruk hvis en trusselaktør får tak i dem.

HACKERFRYKT: Forsvardepartementet frykter at Datalagringsdirektivet vil gjøre Norge mer sårbart overfor trusselaktører. Illustrasjonsfoto: Henning Lillegård/Dagbladet.
HACKERFRYKT: Forsvardepartementet frykter at Datalagringsdirektivet vil gjøre Norge mer sårbart overfor trusselaktører. Illustrasjonsfoto: Henning Lillegård/Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet.no): I et høringsnotat til Samferdselsdepartementet uttrykker Forsvarsdepartementet stor skepsis og bekymring til det såkalte Datalagringsdirektivet (DLD) som vurderes innført i Norge slik EU pålegger.

Mens de fleste kritikerne av DLD mener personvernet og privatlivets fred trues av direktivet, mener Forsvarsdepartementet at datalagringen i seg selv kan gjøre Norge mer utsatt for spioner, terrorister eller andre fremmede aktører som ved hjelp av hacking eller utroe tjenere får tilgang til de lagrede opplysningene.

Kan kartlegge elitenForsvarsledelsen peker på særlig to momenter som skaper frykt:

• Hvis uvedkommende klarer å få tilgang til dataene som lagres, vil mobiltelefonen alene gjøre det mulig å kartlegge bevegelsene og sikkerhetsmønstrene til for eksempel statsministeren, regjeringsmedlemmer, beslutningstagere og andre nøkkelpersoner i Norge. «Lagringsplikten for mobiltelefoni er foreslått å omfatte lokaliseringsinformasjon, informasjon om registrert bruker, samt tidfestingsdata. Slik informasjon har et stort potensial for misbruk hvis en trusselaktør klarer å ta seg inn i systemene hvor dataene lagres. Fra vårt ståsted vil det være meget bekymringsfullt hvis noen uautoriserte får tilgang til disse dataene, og analyserer de, slik at bevegelsesmønster og rutiner til beslutningstagere eller andre nøkkelpersoner blir kartlagt.», skriver Forsvarsdepartementet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer