Forsvaret gjør full retrett

Forsvarssjef Sigurd Frisvold slår full retrett og «beklager på det sterkeste» at Forsvaret har feilinformert Stortinget om våpenkjøp fra Israel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Men forsvarssjefen står på stedet hvil når det gjelder å forklare hvordan det har skjedd.

For verken Forsvarsdepartementet eller Forsvarets overkommando kan gi noen forklaring på hvorfor de omtrent samtidig og hver for seg fraviker rutiner, omgår sannheten og unnlater å opplyse om våpenkjøp fra Israel - som Dagbladet seinere dokumenterer.

«Meningsløst»

- Forsvaret har begått to alvorlige feil: informasjonen har ikke gått langs de normale linjer, og informasjonen er i tillegg ufullstendig, beklager forsvarssjef Frisvold.

Og Overkommandoens pressetalsmann, kommandørkaptein Per Høiby, legger til at «han har ingen grunn til å anta at» at Forsvarets ansatte bevisst har feilinformert.

- Det ville være relativt meningsløst av oss å tilbakeholde informasjon som delvis allerede var offentliggjort i Dagbladet, sier han.

Dagbladet avdekket i februar at Norge hadde kjøpt raketter fra Israel. I mars ba Stortingets utredningsseksjon om en fullstendig oversikt over våpenkjøp fra utlandet.

I svaret fra Forsvaret, datert 12. mars, manglet både rakettkjøpet og et kjøp av israelsk ammunisjon, som ble avslørt i Dagbladet sist mandag. Dette siste kjøpet var klarert av embetsmenn i Forsvarsdepartementet, men var i strid med gjeldende rutiner ikke godkjent av politisk ledelse:

«En beklagelig glipp», ifølge forsvarsminister Kristin Krohn Devold.

Tilfreds

- Per Høiby, hvordan kan det ha seg at man både i departementet og i Forsvaret, samtidig glemmer å følge rutiner og feil-informerer om samme sak?

- Forsvarsdepartementet må selv svare på spørsmål som angår dem. Jeg kan for vår del bare gjenta at vi ikke har noen grunn til å tro at ansatte i Forsvaret bevisst har unnlatt å informere om disse kjøpene, sier han.

Forsvarsminister Krohn Devold er på sin side «tilfreds med at forsvarssjefen rydder opp i egen organisasjon».

- Jeg har tillit til at han får orden i de interne saksbehandlingsrutinene i Forsvaret, sier forsvarsminister Kristin Krohn Devold til Dagbladet, gjennom sin pressetalsmann Rolf Kjos.

SVs forsvarspolitiske talsmann, Kjetil Bjørklund, er også fornøyd med at det nå skal ryddes opp i både Forsvaret og departementet.

Men han finner fortsatt feil-informasjonen påfallende og mener at det kan tyde på at personer i Forsvaret og i departementet driver sin egen politikk - utenfor politisk kontroll.

BEKLAGER: - Forsvaret har begått to alvorlige feil: informasjonen har ikke gått langs de normale linjer, og informasjonen er i tillegg ufullstendig, sier forsvarssjef Sigurd Frisvold.