Forsvaret gransker kantinedrift i Afghanistan-base

Forsvaret brukte fram til 2009 et selskap som innrømmer å ha hatt ansatte på slavekontrakter i den svenske basen i Mazar e-Sharif i Afghanistan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forsvarets operative hovedkvarter sendte i helgen melding til den norske basen i Mazar e-Sharif om å granske kantinedriften sin. Fram til 2009 hadde det private, sveitsiske selskapet Supreme ansvaret for kjøkkenet i Camp Nidaros i samme by, skriver Klassekampen.

I helgen avslørte den svenske avisen Expressen dårlige arbeidsforhold for kantinepersonellet på den svenske basen. I stedet for å drive sitt eget kjøkken leide svenskene inn Supreme. Selskapet benyttet et rekrutteringsbyrå som sparket de afghanske ansatte og fløy i stedet inn nytt personell fra India og Nepal.

Åtte månedslønner Ifølge Expressen måtte kantinepersonalet i selskapet betale opptil åtte månedslønninger for å få jobbe i den svenske basen. På den måten måtte de jobbe ned stor gjeld på lav lønn. Arbeidsforholdene ble avdekket av det svenske forsvaret under en rutinekontroll.

Forsvarsdepartementet har ikke svart på om de var klar over forholdene på den svenske basen før saken ble kjent i mediene i forrige uke.

Flere stortingsrepresentanter og tillitsvalgte i Forsvaret ber nå om svar fra både Forsvaret og Forsvarsdepartementet om arbeidsforholdene hos leverandørene til de norske styrkene.

Ber om redegjørelse Leder Dag Agledal i LO-forbundet Norsk Tjenestemannslags avdeling NTL Forsvaret sier han mandag vil be om en redegjørelse. Det samme vil Fremskrittspartiets forsvarspolitiske talsmann Jan Arild Ellingsen.

Statssekretær Roger Ingebrigtsen i Forsvarsdepartementet (Ap) sier forholdene som er avdekket i den svenske leiren, er helt uakseptable.

- Forsvaret undersøker nå hvordan forholdene er i vår leir. Vi kan på ingen måte akseptere slike arbeidsforhold, sier Ingebrigtsen til Klassekampen.
(NTB)