Seksuell trakassering:

Forsvaret gransker trakassering i egne rekker

- Vi har en vei å gå, sier talsperson for forsvarssjefen, Per-Thomas Bøe.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kvinner i førstegangstjeneste er tre ganger så utsatt for seksuell trakassering som kvinnelige ansatte i Forsvaret. Nå skal Forsvaret innhente mer kunnskap.

I vernepliktsundersøkelsen for 2016 svarte 15 prosent av de kvinnelige vernepliktige at de var blitt utsatt for uønsket seksuell oppmerksomhet.

Forsvaret har jobbet systematisk for å hindre trakassering, og bare for fem år siden var tallet 23 prosent, skriver Klassekampen. Det er likevel langt igjen til målet om en organisasjon fri for trakassering.

- Når 15 prosent av jentene sier de blir utsatt for seksuell trakassering, har vi en vei å gå, seier orlogskaptein og talsperson for forsvarssjefen, Per-Thomas Bøe.

Tre ganger så utsatt

I årets medarbeiderundersøkelse svarte 4,5 prosent av de kvinnelige ansatte at de hadde opplevd uønsket seksuell oppmerksomhet. Dermed er de vernepliktige kvinnene tre ganger så utsatt som de ansatte.

Bøe sier Forsvaret sammen med Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) har startet et prosjekt for å få mer kunnskap om seksuell trakassering.

- Det vi ønsker å få svar på, er blant annet hvem som står bak seksuell trakassering, når det skjer og hvordan det arter seg, opplyser han.

(NTB)