Forsvaret handler uetisk

Oljefondet trakk seg ut av etiske grunner, mens Forsvaret inngikk millionkontrakt med samme selskap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Oljefondet fikk i sommer beskjed om å selge seg ut av canadiske L3 Communications fordi det deltar i produksjon av klasebomber.

I november inngikk forsvaret en kontrakt med selskapet verd over 30 millioner kroner, skriver Aftenposten.

Kontrakten går ut på å produsere nye vinger til ett av Forsvarets Hercules transportfly, og er godkjent i Forsvarsdepartementet.

Inkonsekvent

Videre er et annet selskap, den amerikanske forsvarsgiganten Lockheed Martin Corp., kastet ut av oljefondet i sommer på grunn av klasebomber. Samtidig er Lockheed den største underleverandøren til Sjøforsvarets nye fregatter som bygges i Spania.

Kontraktene om fregattene ble imidlertid inngått flere år før Finansdepartementet etablerte ordningen med å trekke oljefondet ut av enkeltselskaper.

Etiske råd

- Vi driver et viktig etisk nybrottsarbeid, som også er til inspirasjon for andre fond, uttalte finansminister Kristin Halvorsen i går.

Da offentliggjorde hun navnene på syv nye selskaper som oljefondet har solgt seg ut av etter ordre fra Finansdepartementet. Årsaken er at de syv selskapene utvikler eller produserer sentrale komponenter til kjernevåpen.