Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Forsvaret har ikke god nok disiplin på soldatene

Samtidig refser de dem alt for hardt etter sex-uttalelsene, mener krigsreporter og forfatter Henrik Hovland, som stiller i nettmøte. Send inn spørsmål.

SVARER DEG: Forfatter og forsvarskjenner Henrik Hovland svarer deg i nettmøte. Foto: Nils Harald Ånstad/Dagbladet
SVARER DEG: Forfatter og forsvarskjenner Henrik Hovland svarer deg i nettmøte. Foto: Nils Harald Ånstad/Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): - Jeg mener forsvarsminister forsvarsminister Grete Faremo og forsvarssjef Harald Sunde går alt for hardt ut i sine reaksjoner på det soldatene uttaler. samtidig har man åpenbart et disiplinproblem, sier forfatter og tidligere krigskorrespondent Henrik Hovland til Dagbladet.

Hovland har tidligere jobbet som krigskorrespondent for Dagbladet i Irak og ga i 2001 ut romanen Amputasjon med utgangspunkt i egne krigserfaringer.

Før det var han krigskorrespondent både på Balkan og i Mellom-Amerika.

Forsvarssjef Sunde uttalte følgende mandag:

- Dette (uttalelsene, red. anm.) er et hån mot de tusenvis av unge som har gitt sitt ytterste for å skape fred i Afghanistan. Det er også et hån mot de som tapte livet i den kampen.

- Burde lyttet Hovland mener Sunde burde vist større forståelse for situasjonen norske soldater er i.

- Ved å si ting som at «å krige er bedre enn sex», så forsøker disse guttene å kommunisere intense og komplekse følelser etter å ha opplevd ekstreme situasjoner. Det er vanskelig siden mange i et hjemlig publikum ikke forstår hvilken virkelighet en krigssone er. 

- Hva mener du reaksjonsformen burde vært?

- Sunde og Faremo burde ikke overdrevet betydningen av uttalelsene og heller forklart offentligheten hva slags situasjon soldatene er oppe i, sier Hovland.

Disiplinproblem Han mener avsløringene i gårsdagens VG om at norske soldater bruker grafitti på private afghanske bolighus der de mistenker at Taliban-vennlige personer bor, viser at man over streken.

- Samtidig med at de går alt for hardt ut mot løsrevne setninger, så har man ikke tatt tak i disiplinproblemene. Når soldater sprayer ned husene til folk eller forsvarsmateriell med dødningehoder og går med skuldermerker i strid med ordre, så har man et disiplinproblem. Hadde Norge i likhet med alle våre allierte hatt et spesialistbefalskorps som fulgte soldatene i felten og hadde kontroll på gutta, så er det sannsylig at det ville vært mer profesjonalitet og mindre uønsket oppførsel, sier Hovland.

Nettmøte:

Moral & etikk!!

Hva er "egentlig" så galt at soldatene drar noen krigsrop for å motivere seg for en evt strid? Hva POKKER er problemet med identitetsmerker? Var i Libanon tidlig 90 og da hadde vi egne merker for troppen. Så kom det en sjef som ville ha en enhetlig avdeling. Skjønner den, men er det galt å føle seg som en del av en mindre gruppe? Det skaper bånd, tilhørighet og er av moralsk karakter viktig. Rune Wnneberg har skjønt at de beste soldater er de som er motivert, mens faremo og hennes likesinnede synes dette er forkastelig. Det som er forkastelig er at disse ikke har skjønt noen ting. Er situasjonen så svart/hvit? Er det galt å ytre seg med kraftutrykk når man er i en presset situasjon? Her bør ALLE frifinnes og saken legges død.!! ELLER?
– Terje A

Jeg mener Faremo og Forsvarssjefen har overreagert, Jeg tror de fleste vil synes det er greit både med kamprop og identitetsmarkører i en avdeling (det behøver ikke være merker), Men ting bør være gjennomtenkt, og det virker det ikke som det har vært i dette tilfellet. Og ordre må selvsagt følges. Ellers har man problemer.

Etikk

Forsvarsministeren vil ha fokus på etikk i et uetisk oppdrag. Invasjonen var i strid med folkeretten siden den ikke var godkjent av sikkerhetsrådet, krigen er preventiv krig à la Hitler. Det har flere forsvarsministre innrømmet. Jo lengre vi er der jo verre blir det. Kommentar?
– Rune

Jeg mener invasjonen var i tråd med folkeretten, i motsetning til invasjonen i Irak. Men det betyr ikke at engasjementet etterpå har vært så gjennomtenkt. Det er sjokkerende hvor lite samordnet den allierte innsatsen har vært i Afghanistan.

dobbelmoralen lenge leve

Er norske politikere(les Grete Faremo)fullstendig bedøvet,de lar seg intejuve i media og bærer seg over soldatenes og offiserenes"manglende moral og etikk i Afganistan" de er ikke på ferie der nede, de er i regulær krig, og krig er pr.definisjon hverken moralsk eller etisk. Krig er full av redsler og lidese,for ALLE som deltar og man kan lett bli både umoralsk og uetisk når et av alternativene for soldatene kan være å komme hjem i en kiste.
– Bjørn Ulvestad

Derfor trenger man tydelige ROE (enkelt sagt regler for oppførsel, når man skyter og når man lar være etc) og klar ledelse. En annen sak er at det nesten alltid er bedre å risikere å komme hjem i kiste enn det er å leve med at man har gått over etiske grenser. Å oppføre seg moralsk kan være risikabelt, men risiko er en del av soldatens liv. Det må soldater akseptere, og det tror jeg norske soldater gjør.

STABSSERSJANTER

Jeg tror du har et poeng med dette. Vi har etablert en profesjonell enhet som TBM uten å sørge for at det er godt voksne yrkes- og avdelingsbefal som kan plukke alt av bort barnslighet, utstyrshysteri og actionadferd. De har nemlig fått sluttpakker eller er i staber. Jeg har selv 6 mnd stabstjeneste fra Mazar i 2010, og tror jeg vet hva jeg snakker om
– OMMRF

Krig er mange ting, men det er også et håndverk. Forsvaret trenger dyktige håndverkere. Soldater som skal sendes i strid fortjener best mulig ledelse og best mulig instruktører. I det sivile er gode håndverkere respektert og ofte svært godt betalt. Det burde ikke være annerledes i Forsvaret. Interessante jobber, karrieremuligheter og god lønn er det som kreves.

Soldatens eller sjefens disiplin

"en sjef får de soldatene han fortjener, gjennom å formidle egne ferdigheter, kunnskaper og holdninger til sine undergitte" Er det et "soldtat" problem eller er det et sjefs problem vi her ser uttrykk for.
– Andi

Det er et ledelsesproblem. Vi har for dårlige ledere. Derfor debatten om vi ikke burde innføre et spesialistbefalskorps. Alle våre allierte med kamperfaring har et slikt korps. Det burde vi lære av.

Krig?

Det hevdes at soldatene er i krig og trenger å psyke seg opp å hate fienden. Erfaringene fra 2.WW viser at kampstyrker på begge sider ikke hadde behov for dette.Motivasjonen som drev de (jf The combat historie of schwere panzerabteilung 503)va kameratskap og god ledelse. At ledelsen gikk foran.( I Wehrmact hadde underoffisersklassen høyere prosentmessig tap enn menige).Forskerne/hisotikerne Tamelander og Zetterling viser til ett lite kjent faktum nemlig fravær av hat blant kampstyrkene. Hatet mot fienden økte jo lenger vekk du kom fronten. (tilstede hos de bakre styrker. forsyning, adm etc.Studier gjort av IDF bekrefter dette Hva mener du om dette?
– Ingolf Graabein

Jeg mener du har rett. I en del britiske avdelinger hadde de tidligere fokus på at man skulle være sint i kamp. Jeg tror det er bare dumt. De beste og mest erfarne soldatene jeg har observert i strid har vært kjølige og avmålte. I kampsituasjoner har jeg opplevd at folk som har forsøkt å drepe meg og de jeg var sammen med har skreket til oss i affekt slik at de avslørte sin posisjon i lendet. Det var dumt. At hatet mot fienden øker jo lenger vekk du kommer fra fronten avhenger nok litt av hvor kulturelt like fiendene er. Jeg tror ikke det var tilfelle i Stillehavskrigen (amerikanere mot japanere). Det virker som de amerikanske marinesoldatene hatet japanerne intenst, ikke minst i fremste linje.

Afgaistanveteraner

Noen få episoder har blitt blåst opp for mye. Det hele er som en storm i en kaffekopp! Noen få vil bestandig utagere på grunn av den spente situasjonen mange befinner seg i. Det er vanskelig for oss her i Norge å forstå den nærvepåkjenningen mange er under så snart de kjører ut av leieren. La heller Forsvaret gjøre mer for de av de soldatene som kommer hjem og som sliter med ettervirkningene av det de har vært med på av tøffe situasjoner under tjeneste. Vi har mange som sliter etter Libanon, Bosnia, Gulfen, Iraq og nå Afganistan. Og som må kjempe en tung kamp mot byråkratiet for kompensasjon.
– SEEJ

Jeg er veldig enig i at at storsamfunnet burde gjøre mer for veteranene, særlig de som sliter. Man burde bygge ut en norsk veteranadministrasjon med egne leger og psykologer etc. Men det er også viktig å ikke klientifisere folk. Man kan fint oppleve mye krig og deretter leve et normalt liv.

Regler i krig

Hvorfor er det slik at alle lover og regler skal overholdes av soldatene våre? Krig er krig, og når man først er i krig burde alt være lovlig! USA/NATO har etterspurt soldater hos oss, og etter som vi er "underleverandører" av soldatkraft burde alle problemer og saker tas med dem og ikke direkte med den norske hæren. Krig gjør ting med folk som ingenting annet kan, og dette må vi bare finne oss i. Når vi først sender folk ned får å leve i et reelt helvete, bør tøylene være rimelig frie om man skal kunne oppnå noe progresjon! Så hvorfor tror du denne ukulturen har oppstått??
– Mathias

Krig vil av mange oppleves som en ekstrem situasjon, men det er en situasjon som er absolutt håndterbar. Selv små variasjoner i soldatenes oppførsel vil kunne ha stor betydning for deres og kameratenes evne til å utføre oppdraget på en mest mulig vellykket måte og med minst mulig risiko. Det er forferdelig dumt å gi 20 år gamle soldater frie tøyler. Da oppnår man i hvert fall ikke progresjon. Poenget med disipin er ikke bare å tvinge soldater til å gjøre ting de er redde for å gjøre og som er krevende og risikabelt. Disiplin er også viktig for å hindre folk i å følge sin lyster og instinkter og gjøre dumme ting.

Befal

1. Hva mener du om artikkelen i VG der gen. Brovold sprayer over merker selv? http://www.vg.no/nyheter/utenriks/artikkel.php?artid=10033170 Vitner dette om en mann som ikke har kontroll? 2. Hvordan tror du man kan innføre ett fungerende underoffiserskorps i Norge, når begge befalsorganisasjonene går i mot dette?
– bars

1. Jeg synes det er bra at generaler er litt "hands on". Poenget med bildet er at han ønsket å sende et budskap. Budskapet hadde vært tydeligere om han sprayet over tegnserie hodeskallen og ikke en hodeskalle assosiert med minefare. Men når Brovold har behov for å sende et slikt budskap så er det et signal om at utviklingen har gått for langt. Altså mangel på kontroll. Men det er ikke nødvendigvis hans feil. Man må ha systemer for kontroll og mangelen på spesialistbefal skyldes politiske beslutninger. 2. Det er ikke befalsorganisasjonene som bestemmer forsvarspolitikken. Men saken er et interessant eksempel på det man også har sett andre steder i offentlig forvaltning: En fagorganisasjon forsvarer sine egne interesser før den forsvarer sine medlemmers. Det er ingen tvil om at mange av medlemmene vil ha mye å tjene på en reorganisering av befalsordningene, men flere av fagforeningen vil risikere å få redusert kjøttvekta si.

spraying av hus

Hvordan burde man "merke" mulige taliban vennlige hus, Slik at man har best mulig kontroll?
– jan

Et hus er ikke Talibanvennlig. Det er bare et hus. Man trenger ikke merke huset for å kjenne menneskene som bor der. Men det er klart: For å kjenne folk må man snakke med dem. Et relevant spørsmål er hvorfor ikke flere norske soldater og offiserer har fått i oppdrag å lære seg de relevante språkene.

Lenge siden?

Var det ikke en stund siden du var i strid Henrik Hovland? Ting endrer seg over tid. Også innstillingen til krig. Ikke?
– Hylmen

Klart ting endrer seg. I begynnelsen tror mange at de er udødelige. Så forstår de at det er de ikke. Med alderen blir man mer rutinert og nøktern. Derfor er det så viktig at soldatene får erfarent og modent befal. For å beholde dem må vi være villige til å gi dem attraktive karieremuligheter og en skikkelig lønnsutvikling. Kvalitet koster.

Hva har soldatene egentlig GJORT galt?

1. Soldatene har kledd seg med hodeskallemerker og noen av dem har malt hodeskallemerker på bygninger. La soldatene tilstå at de ikke er ufeilbarlige og gjorde seg skyldige i vurderingssvikt på dette punktet. 2. Hva mer har de gjort galt? Det begynner å etablere seg et bilde av at soldatene våre har gjort seg skyldig i alvorlige forbrytelser under oppdragene sine? Hvor er bevisene for dette? Jeg savner dokumentasjon for å underbygge påstander om at "soldatene har forfulgt fienden utover sine fullmakter" eller "brukt vold utenfor de rammer som er satt av ISAF og Stortinget". Henrik, hvordan kan offentligheten rette opp i denne uretten og hjelpe soldatene å bli kvitt disse urettmessige løsryktene?
– Terrance

Åpenhet. Forsvaret må slutte å være så redde for media.

Modernisert underoffiserkorps

Jeg har fulgt underoffisersdebatten i noen år nå og lurer på hvilke tanker du har gjort deg om utformingen av et slikt korps i Norge? Dette med tanke på at i andre land det er naturlig å sammenligne oss med er underoffiserskorpset basert på lange tradisjoner, mens vi her i Norge etter bruddet på 70-tallet ikke har den samme historien og dermed kan bygge opp et tilpasset og moderne korps.
– Fenr Andreas Hansen

Et norsk moderne spesialistbefalskorps må ta utgangspunkt i norske egalitære tradisjoner, altså ikke egne messer o.l. Lønns og gradstiger bør være parallelle. Jeg synes det er best med et gradssystem som er forståelig hos våre allierte. I praksis vil antagelig en "kompanisersjant " ende opp med å være både eldre og tjene mer enn kompanisjefen. Men det burde være greit for alle.

Greit nok

Fornuftig vinkling, bortsett fra siste setning. Befalet på sersjant, fenrik og løytnant nivå er spesialister mer enn godt nok. Det burde Hovland vite hvis han påberoper seg å ha peiling. Situasjonen er ikke som for 20 år siden da muligens faren han opplevde det slik.
– Ove Ramel Haaland

Med dagens ordning har spesialistene ingen egen karriere vei, og ingen egne grads stiger. I Norge har vi ingenting som ligner en Regimental Sergeant Major (RSM) i status og lønn. Det er det dagens sersjanter og fenriker burde få muligheten til å strebe etter å bli. Avdelingsbefalsordningen er et skritt i riktig retning, men bør videreføres så vi får et fullgodt spesialistbefalskorps.

Soldatenes følelse av overkjøring

På milforum.net blir det ytt meninger om at forsvarstoppene dolker soldatene i ryggen. Burde ting tas mer på kamerset før man går ut i media?
– 1-23

Hvis det er riktig at bekymringsmeldingene tikket inn for flere måneder siden så er det rart at ting ikke har blitt tatt tak i tidligere.

'Hitling' av norrøne symboler?

Hei, Henrik, og takk for sist! Bra innspill fra din side nok en gang! Fint å få høre balanserte uttalelser om det som dessverre har blitt 'utenforsamfunnet'. I Håvard Rems bok "Innfødte Skrik" tar han opp hvordan nazistene 'hitlet' norrøn symbolbruk og dermed effektivt fjernet den fra den norske kultur i etterkrigstiden. I Forsvaret har det så vidt meg bekjent eksistert en del referanser til norrøn mytologi i en årrekke, men alltid med et humoristisk tilsnitt. Kan våre folkevalgtes uttalelser delvis tilskrives en frykt for nazistiske konnotasjoner ved bruk av norrøne begreper? Er ikke dette noe av faren ved den tabloide fremstillingen? Som en observasjon: jeg tviler sterkt på om noen av disse soldatene virkelig er odinister (eller hva de nå kalles). De eneste som slår mynt på denne affæren er magasinet de opprinnelige sitatene blir trykket i. Håper nettmøtet går bra! Lykke til videre! Med vennlig hilsen, Benjamin
– Benjamin Eriksen

Hei og takk for sist, Jeg er enig i at at fem år med tysk okkupasjon og quisling styre ikke skal få ha monopol på den norrøne kulturarven. Men dødningehoder er ubetenksomt, og det som er viktig er jo hvordan symbolbruken oppfattes av afghanerne. Jeg tror heller ikke at soldatene er odinister (og om så var, så er det religionsfrihet). Lykke til du også!

Erfarne offiserer.

Hei Henrik. Jeg så på nyhetene i helgen at Fsj har vedtatt å legge ned 016 avdelingene i Norge. Jeg har personlig truffet personell fra denne avd i Afghanistan og de fremstår som reflekterte,erfarne og meget dyktige offiserer. Jeg synes det er en katastrofe at forsvaret legger ned en styrkebrønn som dette. Hva mener du om dette ?
– Per J.

Jeg synes det er rart. HV-016/Heimevernets spesialavdeling er den avdelingen i Heimevernet med størst militær verdi og mye erfarne folk med variert sivil og militær bakgrunn. Avdelingen har som du skriver vært en rekrutteringsbrønn for internasjonale operasjoner i mange år, og Forsvaret mangler folk å sende ut. Da blir det dumt å legge ned en avdeling der personellet kombinerer militære ferdigheter med voksne menneskers modenhet og vurderingsevne. Det er jo det man trenger.

Underoffiserskorps

Jeg er 100% for å innføre underoffiserer (spesialistbefal), blant annet for å opprettholde disiplinen, men også for å få bedre utdanning i grunnleggende soldatferdigheter. Hva tror du må til for å overvinne motstanden i enkelte politiske miljøer og befalsorganisasjoner (BFO/NOF)? (Emnet er ivrig diskutert på milforum: http://milforum.net/forum/viewtopic.php?f=7&t=8917)
– Halvor Nilsen

Jeg vet at du og andre har vært aktive i debatten i lang tid, og jeg tror øyeblikket nå er inne for å få gjennomslag. Poenget med spesialistbefal er ikke minst å få gode instruktører så soldatene får best mulig ferdigheter og størst mulig evne til å overleve på slagmarken. Men for folk uten militær bakgrunn og interesse for forsvarspørsmål kan det være vanskelig å forstå en diskusjon om kvaliteten på militært håndverk. Alle, ikke minst soldatenes pårørende, forstår viktigheten av å ha kontroll på soldatene så de ikke begår dumheter og ting de senere vil angre på. Unge menn i en krigssone som er fulle av adrenalin, testosteron og kaotiske følelser trenger sterk og klar ledelse. Alle forstår det! I det øyeblikk debatten om underoffiserer/spesialistbefal blir løftet ut av de fagmilitære fora og over i den større offentligheten så tror jeg den blir vunnet. Stå på!

Felleskultur og verdier

Er ikke problemet her felleskulturen som forsvarets ledelse har lagt som grunnlag for alle avdelinger, og ikke bare en enkel subkultur? Alle våpengrener bruker norrøne symboler/navn og dette er akseptert (om ikke oppfordret til) av ledelsen. Det er vel heller ledelsen som har sviktet, ved at de ikke har greid å formidle sine normer og verdier. Et annet problem er vel den konsekvente rekruttering av unge soldater, mot slik det var før siste reform i forsvaret. Der det var en stor andel av godt etablerte soldater ute? Vil du påstå at det er reell religionsfrihet i forsvaret?
– Geir Magne

Hos våre allierte er det først og fremst spesialistbefalet som former avdelingens normer og verdier. Vi mangler spesialistbefal. Jeg er enig i at ledelsen har sviktet. Men det er systemsvikt. Det er ledere vi skulle hatt som rett og slett ikke er der. Hadde vi utviklet avdelingsbefalsordningen videre til et identifiserbart spesialistbefalskorps med egne grads- og lønns-stiger så kunne vi fått det vi mangler. Soldatenes alder er ikke problemet. Jeg har vært sammen med 15-16-åringer i strid og de fungerte utmerket - fordi de var ledet av svært erfarne garvete krigere. Ja , jeg tror det er religionsfrihet i Forsvaret. Men tror vel også at unge menn som står i flokk og roper "Til Valhall" var noe særlig feltprestene mislikte.

Kongens menn (mannskap)

Disse unge som har Kongen som sin øverste leder er avgitt til til det norske samfunnet (deg og meg) til gjennom våre demokratike organ (Storting og Regjering) å gjennomføre oppdrag som i prinsippet er gitt av oss. Vi, Det norske folk er ansvarlig for at disse krigerne har den rette opplæring utstyr og sikkerhet som oppdraget krever. Når NOEN går ut å klager på disse og måten de løser oppdraget på så sparker de seg selv bak.
– Dag Laugerud Pazzi

Forsvaret trenger en levende og kritisk forsvarsdebatt. Det må til skal vi få positive endringer. Jeg er enig i at vi skal støtte soldatene våre, men vi skal ikke være ukritiske til hva de gjør og hvordan de gjør det. Norske journalister kunne med fordel være mye mer kritiske. Eksempel: hvorfor stiller ikke flere spørsmål ved at norske soldater ikke har like gode pansrete kjøretøyer som amerikanerne?

Hvor er lederskapet?

Hei Henrik Regjeringen sender norske soldater til en "ikke-eksistensiell" krig langt vekk. Norske soldater og befal drar ned og gjør en usedvanlig god jobb. De stiller få eller ingen spm ved oppdraget. Regjeringen tviholder på sin "norge er ikke i krig" terminologi. Jeg aner et Forsvar og en regjering som sklir lenger og lenger vekk fra hverandre, i tillegg til at det kuttes, samt forventes også mer av soldatene. Hvor er regjeringens lederskap når gutta står med dritt til knærne? Hvorfor tror du det tar så lang tid før regjering forstår konsekvensene på "bakkeplan"? Er denne saken preget av en overdreven politisk korrekthet, eller har statsråden og Fsj så lite politisk vilje til å stå gutta i ryggen som vi ser nå? hva mener du?
– Lars K

Jeg tviler ikke på at den politiske og fagmilitære ledelsen i forsvarsdepartementet er fullt klar over risikoene og utfordringene soldatene møter i Afghanistan. Men jeg mener det har vært en stor feil av av dem å tviholde på at vi ikke er i krig. Det oppfattes som et signal om manglende støtte til soldatene. Selvsagt er vi i krig. Vi støtter den ene parten i en borgerkrig. Det er også krig. Jeg forstår ikke hvorfor de har latt folkerettsjuristene styre så mye av ordbruken når politikerne snakker til befolkningen. Det har vært en politisk bommert. Alle forstår at ordet krig ikke nødvendigvis innebærer en krig mellom to stater.

Hvordan tror du det var i Libanon mellom 1978 - 98?

Ja hvordan tror du det var da? Tror du vi hadde respekt for de sivile, for jobben og for Norge. JAAAAA. Noen var i krig ,klart det...de trodde det. De trodde de skulle ned å drepe. Andre hadde vært i krigen.Det kom fram av historiene som ble fortalt i Norge. Spørsmål 2. Er Norge i krig nå??? Om vi er det ja da må det komme slike utspill. Ut fra regjering ,forsvaret og ja SÅ ER VI IKKE I KRIG: HUFF HUFF Det blir vanskelig å være Norsk i Afganistand framover og her hjemme. JA få gutta og jentene hjem snarest. Tenk ettertid nå FN veteran
– Øyvind V Christoffersen

Spørsmål1. Jeg tror det er vanskelig å generalisere om hvordan det var i Libanon i den perioden vi hadde soldater der nede. Mye endret seg underveis. I en kontingent deltok en tropp i regulær infanteristrid. I andre kontingenter var det relativt rolig. Spørsmål 2. Norge deltar i krig. Kall det counterinsurgency, borgerkrig, irregulær krig eller noe annet, men det er like fullt krig slik de fleste oppfatter begrepet.

Lett for andre

Jeg har fulgt med på denne debatten og jeg kjenner jeg blir litt irritert. Det er så mye lettere for oss andre hjemme i Norge og kritisere disse soldatene for uheldige holdninger osv. Men det er ingen av oss som vet hvordan vi ville reagert med tilsvarende mengde med psykisk stress og store fysiske påkjenninger. Er det bare meg, eller har vi lett for å fordømme andre uten å sette oss inn i situasjonen? Hva mener du?
– Bob Cato

Enig i at man bør forsøke å forstå at å være i kamp er en ekstrem situasjon. Folk vil reagere forskjellig og ikke alle vil like lett kunne sette ord på det de føler. Derfor bør man vise litt romslighet.

Norge værre enn andre land?

Vil egentlig påstå at dødningehode tagging på hus er ganske mye snillere form for "skandale" enn det man ser fra for eksempel Abu ghraib eller der hvor en Amerikansk stridsvogn skyter med kanon og dreper en 12 år gammel gutt som kaster stein på Tanken deres. har selv fått tagget ned bilen her hjemme i Norge med dødningehodet på panseret av noen Drittunger, men sånt skjer. Jeg synes hele saken er blåst ut av alle proporsjoner. Det med Valhall krigsrop å sånt er å normalt, og er bare en annen måte og takle situasjonen man befinner seg i. Bestefar min har for eksempel Tors hammer tatovert på armen som er noe deres avdeling gjorde under annen verdenskrig og var og helt naturlig også den gang. dåg de fikk ikke masse pes hos media av den grunn. det er jo ikke ideelt om de tagger ned husene til uskyldige Afghanere, men la oss være glad at noe som skjer hver eneste dag også her hjemme i Norge er den verste ugagn våre gutter i krig finner på i Afghanistan.
– Stian

Å sammenligne seg med amerikanske soldaters trakassering av fanger (som de har blitt straffet for) eller tagging utført av det du kaller drittunger her hjemme bærer galt avsted. Vi må stile høyere. Når soldater bærer det norske flagget på uniformen skal de ikke drive med pøbelstreker, særlig ikke hvis det kan gå utover oppdraget. For øvrig har jeg ingen problemer med at Forsvaret bruker norrøne symboler. TMbn har vikingskipet. E-tjenesten har ravnene Hugin og Munin. Men symbolbruken må være gjennomtenkt.

Kan media ha tatt feil ?

Basert på informasjon (ugradert) på milforum, så hevder enkelte at media har blåst opp en ikke-sak til et helt univers av sannheter. Hvordan stiller du deg til den problemstillingen ?
– S oldat

Jeg synes reaksjonene fra Forsvarssjef og Forsvarsminister har gjort saken mye større enn det hadde behøvd å være. De kunne med fordel latt Forsvarets sjefspsykolog uttale seg på et tidligere tidspunkt, og latt ham forklare uttalelsene og konteksten, slik han gjorde mandag kveld.

Disiplinproblem eller desperasjon?

Det er ingen hemmelighet at enkelte "psykopater" tiltrekkes av forsvaret/intops. Jeg vet, ettersom jeg har jobbet som befal i to år. Personlig så vet jeg om flere som ikke burde bli sendt til utlandet, men som ble det allikevel. Det er heller ingen hemmelighet at det de siste årene har vært et rekrutteringsproblem til intops og i nød spiser fanden fluer. Kan det ikke tenkes at regjeringen/forsvaret er for opptatt av fylle opp kontigentene framfor å holde tilbake personer som ikke burde bli sent til intops?
– Eks-befal

Et ordtak fra USA sier at det ikke finnes dårlige soldater, bare dårlige offiserer. Uansett er mitt inntrykk at kvaliteten er bedre på de soldatene vi sender ut nå enn det var f.eks til Libanon på 70-tallet. Men du er inne på noe viktig: Ambisjonsnivået når det gjelder deltakelse i internasjonale operasjoner står ikke i forhold til ressursene. Vi trenger flere soldater som kan rullere på å reise ut. Kystjegerkommandoen burde vært flere og vi kunne med fordel hatt en ekstra Telemark bataljon. Isteden for å øke antallet soldater har Forsvaret planer om å legge ned f.eks Heimevernets spesialavdeling som har fungert som rekrutteringsbrønn for int.ops, Utrolig!

I IRAK: Henrik Hovland på jobb i Suleimanya i Nord-Irak. Hovland var i Irak før, under og etter USAs invasjon i 2003. Foto: Ashley GILBERTSON/AURORA
I IRAK: Henrik Hovland på jobb i Suleimanya i Nord-Irak. Hovland var i Irak før, under og etter USAs invasjon i 2003. Foto: Ashley GILBERTSON/AURORA Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling