Forsvaret i forkant

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Aina Landsverk Hagen stiller noen spørsmål i Dagbladet 11. september om norske soldaters mulige kjøp av seksuelle tjenester når de er i utenlandstjeneste.

Denne problematikken har i flere tiår vært tema for orienteringer knyttet til etikk og medisinske forhold for norske soldater på vei til utenlandstjeneste.

Med utgangpunkt i Angola-saken vinteren 1997-98, hvor norske offiserers forhold til lokale kvinner ble etterforsket av militærpolitiet med tanke på mulige sedelighetsforbrytelser, anbefalte generaladvokaten at det skulle gis nærmere bestemmelser for å unngå tilsvarende forhold i fremtiden.

Slike bestemmelser ble gitt, innenfor en militær ramme. Senere har man fått etiske retningslinjer for alle statsansatte som pålegger alle tjenestemenn som er på tjenestereise eller annet oppdrag for statens regning så vel i Norge som i utlandet å avstå fra kjøp mv. av seksuelle tjenester. Overtredelse av plikter som man har i egenskap av militærperson er straffbart.

Hvis saken ikke er spesielt alvorlig, vil likevel disiplinær refelse for eksempel i form av en bot være den mest relevante reaksjon når det gjelder militært personell.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer