Forsvaret i Sverige ville ikke villede fremmed makt

Det svenske forsvaret hevder at de ikke oppga feil posisjon for å villede en fremmed makt.

MENNESKELIG FEIL: Kontreadmiral i den svenske marinen, Anders Grenstad, sier nå at svenske myndigheter ikke forsøkte å villede fremmede makter. Foto: EPA/ANDERS WIKLUND SWEDEN OUT
MENNESKELIG FEIL: Kontreadmiral i den svenske marinen, Anders Grenstad, sier nå at svenske myndigheter ikke forsøkte å villede fremmede makter. Foto: EPA/ANDERS WIKLUND SWEDEN OUTVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forsvaret ble mandag tvunget til å innrømmet at de hadde offentliggjort feil informasjon om bildene av det som kunne være en ubåt i Stockholms skjærgård.

Da SVT mandag konfronterte forsvarets pressesjef Philip Simon, sa han at kartplasseringen var feil «for å unngå å hjelpe fremmed makt».

Kontreadmiral Grenstad, som leder innsatsen i skjærgården og som også hadde ansvaret for den aktuelle pressekonferansen, sier nå til Aftonbladet at det rett og slett bare dreide seg om en feil.

- Mange mennesker har jobbet fire døgn uten stans med dette, sier Grenstad til avisen.

Hensikten var aldri å villede noen, ifølge ham. Svenske medier har snakket med mannen som tok bildene og sammenlignet dem med kartet som forsvaret la fram på en pressekonferanse i forbindelse med ubåtjakten. Her var observasjonen var merket med en rød ring.

- Rett før pressekonferansen jobbet jeg hardt for å få fram det bildet som var tatt av undervannsobjektet. Jeg fokuserte ikke på hvordan vi hadde lagt ringene, sier Grenstad, som tar selvkritikk fordi han ikke var tydeligere på dette på pressekonferansen.

(NTB)