Forsvaret i USA vurderer ny granskning etter Apache-video

Militæradvokater vurderer videobildene på nytt opp mot kampreglementet som gjaldt i 2007.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet.no): Militære advokater ved det amerikanske forsvarets midt-kommando Central Command gjennomgår nå irak-videoen som har sendt sjokkbølger denne uka.

- Vi vurderer å etterforske saken på nytt på grunn av spørsmål knyttet til stridsreglene. Var alle handlingene som beskrives i videoen i henhold til stridsreglene som var gjeldende på det tidspunktet?, sier en talsmann for Central Command til nyhetsbyrået Reuters.

Videoen fra 2007 ble lekket av varsler-nettstedet Wikileaks mandag, og er tatt opp av siktekameraet på et amerikansk apache-helikopter som leder et angrep på en folkemengde i Bagdad. Den viser blant annet hva som skjedde da to ansatte i nyhetsbyrået Reuters ble drept i angrepet.

Kan bli gjenopptattI tre år har amerikanske myndigheter hevdet at journalistene og en rekke andre sivile havnet i kryssild mellom amerikanske styrker og militante opprørere. Reuters har i tre år forsøkt å få utlevert videobildene fra to kamphelikoptre som deltok i slaget. Men myndighetene har nektet, og konkludert med at ingen regler ble brutt da Reuters-teamet og et titalls andre personer ble drept. Også to små barn ble alvorlig skadd i hendelsen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer