Forsvaret i USA vurderer ny granskning etter Apache-video

Militæradvokater vurderer videobildene på nytt opp mot kampreglementet som gjaldt i 2007.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Militære advokater ved det amerikanske forsvarets midt-kommando Central Command gjennomgår nå irak-videoen som har sendt sjokkbølger denne uka.

- Vi vurderer å etterforske saken på nytt på grunn av spørsmål knyttet til stridsreglene. Var alle handlingene som beskrives i videoen i henhold til stridsreglene som var gjeldende på det tidspunktet?, sier en talsmann for Central Command til nyhetsbyrået Reuters.

Videoen fra 2007 ble lekket av varsler-nettstedet Wikileaks mandag, og er tatt opp av siktekameraet på et amerikansk apache-helikopter som leder et angrep på en folkemengde i Bagdad. Den viser blant annet hva som skjedde da to ansatte i nyhetsbyrået Reuters ble drept i angrepet.

Kan bli gjenopptattI tre år har amerikanske myndigheter hevdet at journalistene og en rekke andre sivile havnet i kryssild mellom amerikanske styrker og militante opprørere. Reuters har i tre år forsøkt å få utlevert videobildene fra to kamphelikoptre som deltok i slaget. Men myndighetene har nektet, og konkludert med at ingen regler ble brutt da Reuters-teamet og et titalls andre personer ble drept. Også to små barn ble alvorlig skadd i hendelsen.

Det er Central Command som har ansvaret for den amerikanske krigføringen i Irak. Etter at advokatene har gjennomgått videomaterialet, vil de gi sin anbefaling til den militære ledelsen ved hovedkvarteret. Dette kan føre til at etterforskningen gjenopptas.

UTÅLMODIG: En sivil varebil kommer forbi. To små jenter blir sittende i førerhuset mens to menn går ut for å hjelpe den skadde mannen, muligens Reuters-sjåføren Saeed, som ligger i grøfta. Utålmodig ber helikoptermannskapet om tillatelse til å åpne ild igjen. Det får de lov til.
UTÅLMODIG: En sivil varebil kommer forbi. To små jenter blir sittende i førerhuset mens to menn går ut for å hjelpe den skadde mannen, muligens Reuters-sjåføren Saeed, som ligger i grøfta. Utålmodig ber helikoptermannskapet om tillatelse til å åpne ild igjen. Det får de lov til. Vis mer

- Vi vurdere gjenopptagelse. Vi prøver å finne ut om det er hjemmel for dette.

Krigsforbrytelse?Etter at Wikileaks offentliggjorde videoen på mandag sa en talsmann ved hovedkvarteret at det ble gjennomført en etterforskning av hendelsen like etter det skjedde 12. juli 2007.

Da konkluderte myndighetene med at de amerikanske styrkene ikke var klar over at journalistene var til stede, og at de trodde de angrep bevæpnede opprørere.

Folkerettseksperter blant annet Dagbladet har vært i kontakt med, mener amerikanerne kan ha begått en krigsforbrytelse i angrepet.

DREPT: Sjåfør Saeed Chmagh (40) og fotograf Namir Noor-Eldeen (22) fra Reuters var blant de drepte. Men nyhetsbyrået har kjempet forgjeves mot amerikanske myndigheter for å få ut videofilmen fra kamphelikoptrene. Filmen står i sterk kontrast til påstanden om at de to havnet i kryssilden mellom fiendtlige opprørere som angrep koalisjonsstyrkene. Foto: REUTERS/SCANPIX
DREPT: Sjåfør Saeed Chmagh (40) og fotograf Namir Noor-Eldeen (22) fra Reuters var blant de drepte. Men nyhetsbyrået har kjempet forgjeves mot amerikanske myndigheter for å få ut videofilmen fra kamphelikoptrene. Filmen står i sterk kontrast til påstanden om at de to havnet i kryssilden mellom fiendtlige opprørere som angrep koalisjonsstyrkene. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer