Forsvaret innrømmer tabben

Forsvarsdepartementet innrømmer at det var en blemme å kjøpe ammunisjon fra Israel. Kjøpet skulle aldri ha funnet sted.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en pressemelding sier Forsvarsdepartementet at det skjedde en feil da ammunisjon for 1,5 millioner ble kjøpt av Israel. De 100 000 skuddene er 12,7 mm øvingsammunisjon.

Fulgte ikke reglene

Innkjøpet av de israelske skuddene skulle ifølge reglene ha blitt forhåndsgodkjent av den politiske ledelsen i Forsvarsdepartementet. Men dét har ikke skjedd:

«Dette har ikke vært tilfelle i denne saken,» innrømmer departementet i pressemeldingen.

Tabben har skjedd i departementet.

- Forsvarets logistikkorganisasjon har gjort det de skulle. Svikten har vært internt i departementet, sier fungerende pressetalsmann Rolf Kjos.

- Hva er det som har sviktet?

- Det er et godt spørsmål, for å si det sånn. Slike innkjøp skal forelegges politisk ledelse, sier Kjos.

Men noen i departementet har ikke forstått omfanget av henvendelsen fra Forsvaret. Kjos vil ikke si noe om hvordan departementet vil reagere overfor den eller de som har tabbet seg ut.

- Det er et spørsmål som jeg ikke ønsker å kommentere, sier han.

Dårlig kjøp

Nå skal rutinene skjerpes.

- Vi sender ut et brev som viser til retningslinjene, sier Kjos.

Forsvarsminister Kristin Krohn-Devold medgir i meldingen at hun ikke er særlig fornøyd med avsløringen av ammunisjonskjøpet. Hun ønsker ikke at Norge skal kjøpe våpen eller forsvarsmateriell fra Israel nå.

Avtalt i januar

I februar gikk Jan Petersen hardt ut og lovet at Norge ikke skulle kjøpe flere våpen fra Israel. Da var kontrakten på ammunisjonskjøpet fra Israel allerede inngått. Men ingen i verken Forsvaret eller i byråkratiet i Forsvarsdepartementet husket å varsle regjeringen om avtalen.

- Forsvaret har fulgt en normal anskaffelsesprosedyre. Leverandøren har vært billigste tilbyder. Det er som regel økonomien som styrer beslutningene, sier pressetalsmann Per Høiby ved Forsvarets Overkommando.

- Beslutningen ble tatt før utviklingen i Israel. Den ble godkjent så sent som ved starten av året.

- Hvem godkjenner slike innkjøp i Forsvaret?

- Alle typer innkjøp har en viss form for godkjenning på ulike nivåer. Forsvarssjefen ser ikke alle avtaler, sier Høiby.

- Er det naturlig at forsvarssjefen ble informert om en avtale som dette?

- Det kommer litt an på. I dette tilfellet var det ikke naturlig på det tidspunktet som avtalen ble inngått. Her snakker vi om innkjøp av hyllevare med begrenset verdi. Mye av dialogen mellom Forsvarsdepartementet og Forsvaret skjer jo på saksbehandlernivå. Vi har forholdt oss til det regimet som gjelder, sier han.

Tause i UD

I Utenriksdepartementet vil ingen kommentere at Petersen ikke fikk vite at det var inngått flere avtaler om våpenkjøp fra Israel.

- Det går på dette med rutiner som Forsvarsdepartementet skriver om i pressemeldingen sin. Dette sorterer under Forsvarsdepartementet, sier presseansvarlig Else Kathrine Bierring i UD.

Hun vet ikke om UD gjorde noe for å sikre rutinene eller for å undersøke eventuelle kjøpsavtaler med Israel i etterkant av Petersens uttalelse.

- Jeg har fått beskjed om å henvise til Forsvarsdepartementet, sier hun.

UVITENDE: Forsvarsminister Kristin Krohn Devold visste ikke at israelsk ammunisjon var på vei til Norge.
UVITENDE:</B> Utenriksminister Jan Petersen fikk ikke vite at løftet han ga i slutten av februar, ikke kunne holdes. Avtalen om kjøp av israelsk ammunisjon var allerede inngått.